Oppskrifter på sunne desserter

Søte og slankende

Her er desserter for deg som skal ned i vekt.

FRUKTIG SALAT: En skikkelig bombe av sunne antioksidanter i fruktsalat med honning. Illustrasjonsfoto: <a href="http://www.frukt.no">Frukt.no</a>
FRUKTIG SALAT: En skikkelig bombe av sunne antioksidanter i fruktsalat med honning. Illustrasjonsfoto: Frukt.no
Publisert Oppdatert

Ikke se på desserten som noe kaloririkt og unyttig.

Dessert er en sjanse til å få i deg én av de to porsjonene frukt og bær du bør spise hver dag.

Sunne desserter kan være søte og gode, og inneholde få kalorier. Ikke trenger du å slave over grytene heller, det meste er gjort i en håndvending!

Avslutter du middagsmåltidet, som gjerne smaker krydret, salt og kanskje syrlig, med noe søtt, vil du få en enda bedre tilfredshet og metthetsfølelse, og du slipper å bli fysen på noe søtt en time etter middag.

Her er oppskriftene til fire deilige, sunne desserter som er raske å lage.

Bruk dem som de er, eller la deg inspirere av sesongens varer til å variere som du ønsker.

Les også: Denne frokostblandingen er sunnest

Fruktspidd

FRUKTSPIDD: Jordbærspidd er en lekker fristelse. Du kan bruke andre bær om du ikke får tak i jordbær. Illustrasjonsfoto: <a href="http://www.frukt.no">Frukt.no</a>
FRUKTSPIDD: Jordbærspidd er en lekker fristelse. Du kan bruke andre bær om du ikke får tak i jordbær. Illustrasjonsfoto: Frukt.no

Kcal per porsjon: 95

4 porsjoner

Jordbær og kiwi er fulle av vitamin C, mens ananasens enzymer kan hjelpe deg med fordøyelsen av middagen. Bananen gir sødme og kalium som holder blodtrykket nede.

Dette trenger du:

8 jordbær

1 banan

1 kiwi

8 store biter (ca 120 g) ananas

30 g 70 % sjokolade (valgfritt)

4 spidd

Slik gjør du det:

Skyll bærene om nødvendig. Skrell bananen og kiwien og del hevr av dem i 8 biter. Smelt sjokoladen over vannbad dersom du vil ha det med i retten. Dypp jordbærene i sjokoladen og la stivne. Tre fruktene og jordbærene på spiddene i ønsket rekkefølge og server.

Les også: 4 brød du ikke finner i butikken

Syrlig fruktsalat med honning

Kcal per porsjon: 67

FRUKTIG SALAT: En skikkelig bombe av sunne antioksidanter i fruktsalat med honning. Illustrasjonsfoto: <a href="http://www.frukt.no">Frukt.no</a>
FRUKTIG SALAT: En skikkelig bombe av sunne antioksidanter i fruktsalat med honning. Illustrasjonsfoto: Frukt.no

4 porsjoner

Dette er en antioksidantbombe! Rosa grapefrukt gir deg lykopen, appelsin og kiwi C-vitamin, og hageblåbærene antocyaniner. Flott for hver eneste celle!

Dette trenger du:

1 rosa grapefrukt

1 appelsin

1 kiwi

1 dl hageblåbær

2 ss flytende honning

Slik gjør du det:

Skrell grapefrukt og appelsin og del i passende båter. Det blir ekstra fint om du fjerner de hvite hinnene på båtene, men det er ikke et must. Skrell kiwien og del i biter. Skyll bærene. Bland ingrediensene i en skål og ringle honning over.

Les også: Slank bort 2 kilo med Fedon

Appelsinsalat

Kcal per porsjon: 111

4 porsjoner

APPELSINSALAT: Kanel bidrar til å regulere blodsukkeret og smaker deilig på appelsiner. Illustrasjonsfoto: <a href="http://www.frukt.no">Frukt.no</a>
APPELSINSALAT: Kanel bidrar til å regulere blodsukkeret og smaker deilig på appelsiner. Illustrasjonsfoto: Frukt.no

Enklere blir det ikke! Appelsiner og dadler gir deg sødme, vitamin C og kostfiber. Kanel er med på å regulere blodsukkeret, så er du glad i kanel, kan du gjerne ta på mer enn oppskriften sier!

Dette trenger du:

4 appelsiner

4 store dadler

2 ss kanel

1 ss sukker

Slik gjør du det:

Skrell appelsinene og kutt dem så de er "hinneløse" på utsiden. Skjær i tynne skiver og legg på et fat. Finhakk dadlene, bland sammen med kanel og sukker og dryss blandingen over appelsinskivene.

Les også: Stor test av lettbrus

Pæreglede

Kcal per porsjon: 142

4 porsjoner

Pærer er fulle av kostfiber. Havregrynene gir deg betaglukaner, et fiber som er supermat for å holde tarmen ved god helse. Kesamen er proteinrik, passe søt og inneholder lite mettet fett. Supersunt!

PÆRER I DESSERTEN: Denne desserten er full av kostfiber. Illustrasjonsfoto: <a href="http://www.frukt.no">Frukt.no</a>
PÆRER I DESSERTEN: Denne desserten er full av kostfiber. Illustrasjonsfoto: Frukt.no

Dette trenger du:

4 pærer

0,5-1 dl vann

¼ ts allehånde, malt

1 dl havregryn

1 ts sukker

2 dl vaniljekesam, mager

Slik gjør du det:

Skrell pærene, kutt i biter og småkok med vannet til bitene er møre, 3-5 minutter avhengig av størrelsen på bitene og pæresorten. Krydre med allehånde og mos med gaffel. I en panne rister du havregryn og sukker. Avkjøl når det er gyllent. Fordel pæremos, havrekrisp og vaniljekesam i porsjonsglass.

Les også: Du trenger bare 2 oljer

10 gode tips som gjør desserten sunn:

1. Bruk friske frukter og bær, det er kalorifattig, fiberrikt og inneholder nyttige næringsstoffer. Du kan også bruke frosne eller hermetiske, men skygg unna alt som er forhåndssukret eller ligger i sukkerlake.

2. Hold deg unna fromasjer og fløtepuddinger, de er fulle av mettet fett. Velg heller geleer, gjerne sukkerfrie.

3. Bytt fløteisen med yoghurtis dersom du vil ha "iskremfølelsen". Du sparer mettet fett.

4. Bytt fløteisen med frukt- eller bærsorbet dersom du vil ha "den kalde følelsen" men ikke trenger kremfølelsen. Du sparer både mettet fett og kalorier.

ERNÆRINGSEKSPERT: Gunn Helene Arsky har teste sauser på glass.
ERNÆRINGSEKSPERT: Gunn Helene Arsky har teste sauser på glass.

Eksperten: Gunn Helene Arsky

  • Utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber.
  • Ettertraktet foredragsholder, forfatter av flere bøker om helse og ernæring og ernæringsekspert i bladet Bedre Helse.
  • Tidligere tillitsvalgt i Norges diabetesforbund og leder for Norsk Selskap for Ernæring - sitter nå selskapets fondsstyre.
  • Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.
  • Opptatt av vektreduksjon, matvareallergi og -intoleranse, kosttilskudd og urter, fremmede kulturers mat - og spesielt diabetes og insulinresistens.

5. Bytt om på hva det er mye av! Istedenfor å servere brownies med litt friske bær - server friske bær med litt brownies. Dette er smart med tanke på kaloriinntaket så vel som antioksidantinntaket.

6. Varme desserter metter ofte mer enn kalde - dermed holder det med mindre porsjoner. Prøv for eksempel fruktsuppe, bakte epler eller posjerte pærer.

7. Begrens eller dropp alkoholen i selve desserten. Alkohol inneholder omtrent like mye kalorier som fett, så selv små mengder teller! Skal det være konjakk i desserten, kan du bruke essens og blande med vann.

8. Pynt med friske urter, ikke kremdotter! Det er lekkert på alle slags desserter, og du sparer kalorier og mettet fett.

9. Desserter som naturlig følges av pisket krem, kan med fordel få følge av lett vaniljekesam i stedet. Mer protein, mindre fett og bedre metthetsfølelse.

10. Server i felles bolle eller på felles fat! Lager du porsjoner i ferdige glass, er de ofte større enn mange av gjestene egentlig orker, men så spiser de opp likevel, fordi det er høflig. Gjestevennlig serveringsform, med andre ord!

Les også:

Flat mage på 4 uker

Velg rett hurtigmat

De sunneste lettostene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning