=

Fakta om brødskalaen

Merkeordningen brødskalaen viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli brødet inneholder.

Fint brød

0-25% sammalt mel eller hele korn

Halvgrovt brød

25-50% sammalt mel eller hele korn

Grovt brød

50-75% sammalt mel eller hele korn

Ekstra grovt brød

75-100% sammalt mel eller hele korn

Skalaen inkluderer imidlertid ikke innholdet av frø, nøtter eller andre ingredienser som har innvirkning på brødets næringsinnhold. Du finner merkeordningen på mange kjøpebrød og på poser med melblandinger. For at et brød skal regnes som grovt, bør det inneholde minst 50 prosent eller mer av sammalt mel, hele korn eller kli.

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn

Butikkhyllene bugner av brød i alle varianter, både fine og halvgrove, grove og ekstra grove. Vil du bake selv, finner du spennende brødoppskrifter her .

Brødskalaen indikerer hvor grovt brødet er, og den skal gjøre det lettere for oss å velge når vi står i butikken.

Men er alle grovbrød like grove?

Vi har bedt klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas ta en titt på ti ekstra grove butikkbrød som alle har full pott på brødskalaen, for å sjekke hvilket som er aller grovest.

Vi har også testet de beste brødene for barn .

Gode brød

Brødene fås kjøpt i ulike dagligvarebutikker over hele landet. Og resultatet?

- Dette er et jevnt løp, alle de ti brødene som vi har plukket ut til denne testen, er gode valg. Noen brød er litt grovere og sunnere enn andre, men til syvende og sist er det som oftest smak og tilgjengelighet som bestemmer om vi kommer til å kjøpe brødet igjen.

Noen av brødene er tilsatt mye gluten, dette gjøres ofte for at brødet skal heve raskere og bedre og bli mer luftig. Noen mener at økt bruk av glutentilsetning i brødet muligens bidrar til at flere utvikler glutenintoleranse, men dette er ikke dokumentert, påpeker Landaas.

Er du på slanker'n, er det viktig å spise grovt brød både til frokost og lunsj, siden grovbrød metter godt og holder sultfølelsen unna.

- Uansett kan det være greit å vite at ekstra grove brød fra butikken er like sunne og grove som de du baker selv eller kjøper hos bakeren, sier eksperten.

Om testen

Ernæringsfysiologen har gått gjennom og sammenlignet ingredienslisten og næringsinnholdet til de ulike produktene, for å finne det sunneste og groveste brødet.

Vi har ikke lagt vekt på smak, pris eller utseende i denne testen.

Her er karakterskalaen:

6 = Supert!

5 = Veldig bra

4 = Helt greit

3 = Til nød

2 = Elendig!

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!