Ned i vekt med ny kur

- Spis hva du vil etter kl 18

Nå er det VB6-dietten som gjelder.

VB6: Du vil ikke gå ned i vekt om du spiser vegansk mat gjennom dagen, for så å skeie ut med store biffer i fløtesaus, sjokoladekaker med masse egg og smør, milkshakes og osteterninger på kvelden.
VB6: Du vil ikke gå ned i vekt om du spiser vegansk mat gjennom dagen, for så å skeie ut med store biffer i fløtesaus, sjokoladekaker med masse egg og smør, milkshakes og osteterninger på kvelden. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Er du en av dem som vil bli kvitt noen ekstrakilo som klamrer seg fast? Da lurer du kanskje på om det er forskjell på hvilke slankemetoder som fungerer i forskjellige livssituasjoner.

Med den nye VB6-dietten slipper du å telle kalorier. Alt du skal gjøre, er å holde deg til vegansk mat frem til klokken 18. Deretter kan du spise hva du vil!

Det er den velkjente matspaltisten i New York Times, Mark Bittman, som har laget kuren.

Han veide 20 kilo for mye for seks år siden. Med fare for å få diabetes type 2, fikk Bittman to valg av legen: Begynne med medisiner, eller spise vegansk mat.

Kompromiss

Som kokk var det utenkelig for Bittmann å kutte ut kjøtt og andre animalske produkter helt. Derfor lagde han et kompromiss i form av dietten VB6 - Vegan Before 6:00.

- Frokost, lunsj og mellommåltider består av et vegansk kosthold uten noen animalske produkter. Ikke kjøtt, ikke melk, ikke egg. Helst bør du også unngå hvitt brød, hvit ris, hvit pasta, junkfood og alkohol, skriver han i boken Eat Vegan Before 6:00.

Med denne dietten får du i deg mer av det som er bra for deg, som grønnsaker, frukt og korn, og du spiser færre kalorier fordi plantekost inneholder mindre energi enn for eksempel kaker og kjøtt.

Når du spiser færre kalorier, går du som kjent ned i vekt.

Fri hver kveld

Etter klokken 18 har du fri fra dietten, og kan tillate deg selv å spise det du har lyst på.

- Noen ganger kan dette bety middag med en real biff, andre ganger en kveld på restaurant. Middag kan for eksempel være et tunfisksmørbrød med noen kjeks til dessert, skriver Bittman.

For å få best mulig effekt av dietten er det selvsagt smart å ikke skeie ut etter klokken 18, men spise normalt.

For Bittman raste kiloene raskt av. Etter bare én måned hadde han gått ned åtte kilo.

Kolesterolet og blodsukkeret hadde også gått ned til et normalt nivå. Det tok ham fire måneder å bli kvitt de 20 ekstra kiloene.

Det er totalen som teller

- Selve slankingen skal foregå før klokken 18, og etter det har du «fri». For at dette skal fungere, må «fritiden» brukes sånn som du gjorde før dietten startet, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til Norsk Ukeblad.

- Du vil ikke gå ned i vekt om du spiser vegansk mat gjennom dagen, for så å skeie ut med store biffer i fløtesaus, sjokoladekaker med masse egg og smør, milkshakes og osteterninger på kvelden, understreker ernæringsfysiologen.

Veganisme...

... er en undergruppe av vegetarianisme. Følger man et vegansk kosthold, spiser man ikke kjøtt, egg, meieriprodukter, honning eller andre matvarer av animalsk opprinnelse.

(Kilde: Wikipedia)

Hun poengterer at det fortsatt er totalen som teller.

- Og med tanke på at kroppen skrur ned forbrenningen gjennom natten, er det heller ikke veldig smart å spise masse tung mat på kvelden.

Studier av mennesker som inntar de fleste kaloriene på ettermiddagen og kvelden viser en sammenheng mellom sene måltider og overvekt.

Fedon Lindberg er positiv

Dr. Fedon Lindberg, spesialist i indremedisin, er positiv til VB6-dietten.

- Det er bra at den ikke presenteres som en rask løsning på overvekt, men en permanent livsstilsendring. Den favoriserer økt inntak av grønnsaker, frukt, belgfrukter og nøtter, noe som er forenlig med prinsippene bak et sunt kosthold generelt, og middelhavskostholdet spesielt, sier Lindberg.

VB6-dietten har fem prinsipper, der det ene er å spise mye frukt og grønt. Lindberg heier på rådet om å spise ubegrenset med grønnsaker.

- For folk flest vil bare en dobling av grønnsakinntaket og det å kutte ut sukker kunne føre til formidable resultater, sier Lindberg.

DELTE MENINGER: Lege Fedon Lindberg og ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky har delte oppfatninger om VB6-dietten. Positivt med mye frukt og grønt, men ikke lur deg selv til å spise like mye som før.
DELTE MENINGER: Lege Fedon Lindberg og ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky har delte oppfatninger om VB6-dietten. Positivt med mye frukt og grønt, men ikke lur deg selv til å spise like mye som før. Foto: FOTO: Privat/Petter Berg, HM Foto

Pass på proteinmengden

Han presiserer imidlertid at veldig mye frukt kan være et problem for mange fordi noen frukttyper har et høyt innhold av sukkerarter.

Og han understreker at det er viktig at du får i deg nok proteiner og omega 3 mens du går på dietten.

- Proteiner er meget viktig, både fordi det gir større metthet og fordi det bidrar til bedre forbrenning, sier Lindberg.

Proteinbehovet for folk flest er 0,8 gram protein per kilogram kroppsvekt per dag, og for de fleste ikke-veganere med et vestlig kosthold er det ikke noe problem å dekke det behovet.

- Dessverre vet jeg ikke hvor mye man kan gå ned med denne metoden, men med mindre man har stor fedme, kan man i snitt med alle metoder ikke gå fortere ned i vekt enn 1-1,5 kg pr. uke. Man går ned mer i starten, mindre senere, sier Fedon Lindberg.

VB6 - KURENS FEM PRINSIPPER:

1. Spis frukt og grønt

Prinsippet er at du skal spise dette i stedet for kaker og annet snop når du er på farten. Du kan spise ubegrensede mengder av frukt og grønt, men vær moderat med frø, linser, bønner, avokado og banan.

Etter hvert som du øker inntaket av frukt og grønt, vil du ifølge Bittman merke at lysten på junkfood forsvinner.

Husk at frukt og grønnsaker er fulle av fiber og vann, som er grunnen til at du kan spise mye av det.

2. Lag maten selv

Da er det lettere å ha kontroll på hva matretten inneholder. Det er gøy å kokkelere, og jo oftere du gjør det, jo bedre blir maten du lager.

3. Vær aktiv

VB6 er ikke en diett for å gå raskt ned i vekt, men en vei til varig livsstilsendring som vil gi vektreduksjon og redusere risikoen for en rekke sykdommer.

For å få full effekt, bør du også sørge for å være i fysisk aktivitet. Trening reduserer risikoen for hjerteog karsykdommer, diabetes, kreft og ifølge noen forskere også Alzheimers sykdom.

VB6: Med denne dietten får du i deg mer av det som er bra for deg, som grønnsaker, frukt og korn, og du spiser færre kalorier fordi plantekost inneholder mindre energi enn for eksempel kaker og kjøtt.
VB6: Med denne dietten får du i deg mer av det som er bra for deg, som grønnsaker, frukt og korn, og du spiser færre kalorier fordi plantekost inneholder mindre energi enn for eksempel kaker og kjøtt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

4. Kutt ned på kjøttet

Selv om du gjerne kan spise kjøtt til middag etter klokken seks, så husk at kjøttet ikke trenger å utgjøre hovedrollen i måltidet.

Tar du litt mindre kjøtt på tallerkenen, kan du kompensere med mer tilbehør, som grønnsaker, ris og pasta.

Det er viktig å få i seg nok proteiner, så når du kutter ned på kjøttet, kan det være smart å huske på at belgfrukter, nøtter og fullkorn er gode proteinkilder.

5. Dropp junkfood

Dette vet de fleste fra før, men enkelte ganger er det vanskelig når du er på farten. Her har du fem sikre måter å kutte ut usunn mat på:

  • Ikke kjøp det! Har du det ikke i huset, spiser du det ikke. Styr unna take away.
  • Planlegg. Ha alltid sunn snacks tilgjengelig. Dekk søtsuget ditt med frukt, grønnsaker, nøtter eller en pose hjemmelaget popcorn.
  • Ta med matpakke på jobben. Da går du ikke så lett i fastfood- eller godterifellen.

Les også:

Du går ned en halv kilo i uken

Gikk ned 63 kilo med personlig trener

Derfor gir mye søvn høy forbrenning

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning