Signalstoff i hjernen redder deg

Mot lettere tider

Sollyset får oss til å droppe usunn mat.

LYSE TIDER: Lyset pårvirker signalstoffet serotonin i hjernen, noe som har betydning for appetitten vår.
LYSE TIDER: Lyset pårvirker signalstoffet serotonin i hjernen, noe som har betydning for appetitten vår. Foto: Foto: Zdenka Micka/Crestock
Publisert Oppdatert

Du har kanskje kjent at humøret og energien stiger når vi får lengre og lysere dager. Men lyset påvirker også appetitten.

Usunn sult

Forskning har vist at lyset blant annet påvirker signalstoffet serotonin i hjernen, noe som har betydning for sinnsstemningen, energinivået og appetitten.

Mange kjenner en større trang til mat som er rik på karbohydrater, for eksempel potetgull, på vinteren. Fordi vi har mindre serotonin om vinteren, vil kroppen jobbe for å danne mer av det. Denne prosessen krever karbohydrater.

- Vi får ikke lyst på mer mat, men på matvarer som er rike på karbohydrater. Hvis systemene, i dette tilfellet i hjernen, blir forstyrret et sted, påvirker det også andre områder, sier Poul Videbech, professor i psykiatri ved Center for psykiatrisk forskning, til Politiken.

Lite næring

INN MED SUNN MAT: Ernæringsbiolog Lise von Krogh gir deg de gode alternativene til den rene "karbo-maten".
INN MED SUNN MAT: Ernæringsbiolog Lise von Krogh gir deg de gode alternativene til den rene "karbo-maten". Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Kroppen trenger karbohydrater, men ikke i enhver form.

- Karbohydratrike matvarer som brus, søtsaker og annen mat tilsatt mye sukker, gir oss stort sett ikke annet enn mye energi og lite av andre næringsstoffer, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh til klikk.no.

- Hvit ris, lys pasta, loff og fine bakevarer inneholder heller ikke så mye annet enn stivelse og energi. Problemet med å spise karbohydratrike matvarer uten andre næringsstoffer, er at du dermed gjerne spiser mindre av de sunne matvarene. Du får altså i deg mer energi og mindre kostfiber, vitaminer og mineraler.

Poteter og fruktjuice

Du kan enkelt bytte ut mat som er rik på karbohydrater med mat som tilfører kroppen viktige næringsstoffer.

- Velg stivelsesrike matvarer som også inneholder andre næringsstoffer, for eksempel poteter og fruktjuice, som er en god kilde til C-vitamin og antioksidanter, sier ernæringseksperten.

- Dessuten er grovbrød, brun ris og helkornpasta gode valg og som alle gir protein, kostfiber og vitaminer og mineraler. Dette er matvarer som metter og dessuten virker de mer regulerende på blodsukkeret enn matvarer med rent sukker.

ENKELT: Du kan enkelt bytte ut mat som er rik på karbohydrater med matvarer som tilfører kroppen viktige næringsstoffer.
ENKELT: Du kan enkelt bytte ut mat som er rik på karbohydrater med matvarer som tilfører kroppen viktige næringsstoffer. Foto: Foto: Elena Elisseeva/Crestock

Bruker mindre av fettlagrene

- Men hva skjer egentlig hvis vi får i oss store mengder karbohydrater?

- Kroppen bruker mindre av fettlagrene sine. Store mengder sukker over lang tid kan også sette i gang omdannelsen av sukker til fett, sier Lise von Krogh.

Hvis du vil kvitte deg med suget på usunn mat og karbohydrater, kan trening være nøkkelen til suksess. Forskning viser nemlig at trening får hjernen til å produsere serotonin selv, noe som reduserer trangen til å spise karbohydrater.

Les også:

Slik regner du ut kaloribehovet ditt

Bli kvitt ferdigmaten

- Hopp av slankekuren

Naturlig tynn - er det mulig?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning