Lavkarbo

Lena Beatrice gikk ned 45 kilo med egen lavkarbo-kost

Nå deler hun sine beste tips.

SLANKEDRONNING: Lena Beatrice Aronsson (40) gikk ned 45 kilo med lavkarbo, på eget initiativ.
SLANKEDRONNING: Lena Beatrice Aronsson (40) gikk ned 45 kilo med lavkarbo, på eget initiativ. Foto: FOTO: Egil Nordlien
Publisert Oppdatert

Da Lena Beatrice Aronsson (40) blogget om lavkarbokuren sin, der hun gikk ned 45 kilo, fikk hun overveldende respons. Nå står kokeboken hennes i butikkhyller over hele landet.

Inspirert av Fedon Lindberg

Året er 2006 og Lena Beatrice Aronsson fra Ørje i Østfold føler at hun har prøvd det meste. Gjennom de siste 15 årene har hun fulgt alle slags slankekurer og gått opp og ned i vekt.

Uansett hvor mange kilo hun har greid å kvitte seg med, har samtlige kilo kommet tilbake igjen, og vel så det. Etter et ukjent antall kurer veier den 168 centimeter høye kvinnen til slutt 140 kilo.

En dag kommer samboeren hjem med en lavkarbo-bok, skrevet av Fedon Lindberg.

- Jeg hadde knapt nok hørt om konseptet, men samboeren min holdt på sitt, nemlig at jeg ikke hadde noe å tape. Midt oppe i det hele har jeg vært veldig heldig som har hatt en kjæreste som har engasjert seg i helsen min og som har støttet meg i alle år, sier Aronsson.

- I begynnelsen var det til og med han som laget lavkarbomaten, sier hun, som siden da er blitt 45 kilo lettere.

Her er Fedon Lindbergs 14-dagers lavkarbomeny.

Endelig endring

TO OM DET: Lena Beatrice Aronsen har fått god støtte av samboeren.
TO OM DET: Lena Beatrice Aronsen har fått god støtte av samboeren. Foto: FOTO: Egil Nordlien

Etter at samboeren introduserte henne for Fedons lavkarbokosthold, begynte Lena Beatrice Arnsson sakte, men sikkert, å gå ned i vekt.

Vektnedgangen var i og for seg ikke noe nytt. Det som var nytt var at hun ikke lenger sultet seg fra det ene magre måltidet til det andre, for å sprekke så det suste etter en stund.

- Du blir sulten av å slanke deg. Og når du er sulten, er det nærmest umulig ikke å sprekke, uansett hvor stor viljestyrke du har, sier Arnsson.

Men denne gangen sprakk hun altså ikke.

- Jeg gikk ned 45 kilo på 18 måneder. Det vil si 0,7 kilo i uken. Siden har jeg stort sett holdt meg der. Jeg går gjerne ned noen kilo til, men jeg stresser ikke - stress skaper bare mistrivsel. Når jeg er klar for det, går jeg ned noen kilo til, sier hun.

Vil formidle

Lena Beatrice bor i et grisgrendt strøk, med utsikt til én nabo. For å spre budskapet vidt og bredt, har hun i flere år tydd til bloggen sin lenabeatrice.net, der hun har delt lavkarbooppskkrifter.

Til å begynne med hadde hun kanskje 20-30 besøkende i måneden. Men etter at et hverdagskosthold med lavkarbo etter hvert ble den røde tråden i bloggskrivingen, eksploderte interessen blant leserne.

- På det meste hadde jeg 47.000 besøk på bloggen min i måneden, forteller hun.

Lett å kjenne seg igjen

- Du kan kanskje si at jeg er en alternativ rosablogger - en godt voksen, ikke altfor strømlinjeformet dame, som det er enkelt å identifisere seg med, sier hun.

NYTT LIV: I dag stresser ikke Lena Beatrice Aronsson (40) med slanking, men går ned noen kilo nå og da - når hun føler seg klar for det.
NYTT LIV: I dag stresser ikke Lena Beatrice Aronsson (40) med slanking, men går ned noen kilo nå og da - når hun føler seg klar for det. Foto: FOTO: Egil Nordlien

- Opppskriftene er lette å følge og går raskt å lage. De er ikke skrevet av en kokk, men av en bruker. Ingrediensene kan du få kjøpt i en hvilken som helst butikk, forteller hun.

Interessen var så stor at Kagge forlag henvendte seg til henne og spurte om hun ikke kunne lage en bok ut av bloggoppskriftene sine.

- Skal du gå ned i vekt, er noe av det viktigste at du liker maten du spiser og at du ikke er sulten hele tiden, påpeker kokebokforfatteren, som mener at hun i oppskriftene sine har greid å kombinere god smak og at man blir mett på en god måte.

Lena Beatrices 6 beste tips:

1. Se nærmere på livet ditt: Å gå ned i vekt handler ikke bare om hva du spiser. Du må også se på andre sider ved livet ditt. Er det noe som får deg til å trøstespise? Er det en avledningsmanøver?

2. Bruk målebånd: Du bør ikke bare tenke kilo og vekt, du bør også måle deg. Målebåndet kan fortelle deg ting som vekten ikke gjør.

3. Vær tålmodig: Vektreduksjon foregår i rykk og napp og ikke alltid jevnt og trutt. Det er perioder med rast vekttap - og perioder hvor det går tregere. Ikke stress, la det ta den tiden det trenger.

4. Spis variert: Ha fokus på ordentlig, sunn lavkarbomat. Lavkarbo er mye mer enn rødt kjøtt og fete sauser. I fisk finner du det sunneste fettet. Sørg for variasjon: fet fisk, egg, hvitt kjøtt og skalldyr.

5. Mindre søtt: Ikke fokusere så mye på lavkarbovarianten av søtsaker. Tenk sunt til hverdags.

6. Finn yndlingsrettene dine: Har du en favorittrett, så finnes det helt sikkert en lavkarbovariant til denne. Det er bare å prøve seg fram.

Lena Beatrices dagsmeny:

Frokost: Sandwich med laks og cottage cheese (1 stk.)

Sandwich:

1 frokostbrød (oppskrift under), 50 gram cottage cheese, 1 ss hakket gressløk, 50 g røkt laks, salatblad og tomatskiver til pynt

ROSABLOGGER: - Du kan kanskje si at jeg er en alternativ rosablogger  - en godt voksen, ikke altfor strømlinjeformet dame, som det er enkelt å identifisere seg med, sier Lena Beatrice Aronsson.
ROSABLOGGER: - Du kan kanskje si at jeg er en alternativ rosablogger - en godt voksen, ikke altfor strømlinjeformet dame, som det er enkelt å identifisere seg med, sier Lena Beatrice Aronsson. Foto: FOTO: Egil Nordlien

Bland cottage cheese med hakket gressløk. Del frokostbrødet på langs og fyll det med laks i skiver og cottage cheese.

BRUKERVENNLIG: Lavkarbo til hverdags - 123 enkle oppskrifter på 1-2-3 er en kokebok inneholdene oppskrifter som passer for folk flest.
BRUKERVENNLIG: Lavkarbo til hverdags - 123 enkle oppskrifter på 1-2-3 er en kokebok inneholdene oppskrifter som passer for folk flest. Foto: Produsentene

Frokostbrød uten gluten og melk (4 stk.):

Disse frokostbrødene smaker best nystekte, men kan også oppbevares i papirpose i kjøleskap. Du kan også blande sammen mer melblanding som du setter i kjøleskapet, slik at du lett kan bake nye brød. Bruk 100 g melblanding til fire frokostbrød.

4 eggehviter, 25 g malte mandler, 25 g malte solsikkekjerner, 25 g linfrø, 25 g sesamfrø, 1 krm salt, 1 ts bakepulver

Visp eggehvitene stive. Vend inn malte mandler og solsikkekjerner, frø, bakepulver og salt i hvitene. Vær lett på hånden. Røren faller noe sammen, men skal fortsatt være lett og luftig når du er ferdig.

Bruk en skje og legg ut fire klikker på en stekeplate dekket med bakepapir. Trykk gjerne klikkene litt ned, men la dem beholde en del volum. Stek på 175 grader nederst i ovnen i 20-30 minutter, til fargen er gyllen.

Slik lager du muffins og rundstykker på lavkarbo

Lunsj: Avokadomos med reker (2 porsjoner)

2 modne avokadoer, 150 g seterrømme, 40 g majones, 2-4 hvitløkfedd, salt, pepper, 300 g pillede reker eller krepsehaler

Del avokadoene i to. Ta ut steinene og skrap ut innmaten, som du moser og blander med rømme og majones. Smak til med presset hvitløk, salt og pepper. Rør inn rekene eller krepsehalene og bruk noen som pynt på toppen.

Tips! Hvis du har dårlig tid til å lage i stand lavkarbolunsjen en dag, kan du handle med deg en av disse enkle lunsjene fra matbutikken på vei til jobb: Avokado og ost, fetaost og minitomater, reker og majones, ferdige påleggssalater, nøtter eller ferdiggrillet mat fra ferskvaredisken, for eksempel kylling.

Rask og enkel lavkarbomat

Middag: Kotelett med chilismør og grønnsaksris (2 porsjoner)

LUNSJ: Avokadomos med reker eller krepsehaler.
LUNSJ: Avokadomos med reker eller krepsehaler. Foto: FOTO: Morten Brun, Kagge forlag

Kotelett med chilismør:

2 svinekoteletter, salt, pepper, smør til steking, 2 ss chilismør

Brun kotelettene på høy varme i stekepanne i to- tre minutter på hver side, og salte og pepre. Legg kotelettene i en ildfast form og etterstek i ovn på 180 grader i 10-15 minutter. Legg chilismør på dem mens de er varme.

Grønnsaksris:

300 g blomkål, 4 ss hakket paprika, 4 ss purreringer

Riv rå blomkål på den grove siden av et rivjern. Kok opp vann i en kjele, ha i alle grønnsakene og kok dem i fem minutter. Sil vekk vannet.

MIDDAG: Kotelett med chilismør og grønnsaksris.
MIDDAG: Kotelett med chilismør og grønnsaksris. Foto: FOTO: Morten Brun, Kagge forlag

Tips! Et enkelt tilbehør til middagen får du ved å dele store tomater i to eller bruke små tomater hele, og steke dem i ovnen på 170 grader i 10-20 minutter. Du kan ha kaldpresset olivenolje over når de er ferdige, samt maldonsalt, eller du kan drysse revet ost og ferske urter over de halve tomatene når de stekes i ovnen.

Slik lager du lavkarbobiff

Til kaffen: Trollkrem med blåbær (3-4 porsjoner)

2 ½ dl blåbær, ½ ss sukrin, 1 eggehvite

Bland ingrediensene i en bolle og visp med elektrisk håndvisp eller i foodprocessor til kremen har blitt til stivt skum. Server i dessertskåler og pynt med blåbær.

Tips! Hvis du vil ha en blålilla farge på trollkremen, bør du styre unna utenlandske blåbær som du får kjøpt i butikken. Det er nemlig kun de norske blåbærene som gir den flotte lillafargen. Du kan godt bruke frosne, norske blåbær.

Ja, du kan lage lavkarbo creme brulee og ostekake

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Se også:

DESSERT: Trollkrem med blåbær.
DESSERT: Trollkrem med blåbær. Foto: FOTO: Morten Brun, Kagge forlag

Alt om lavkarbo

Solveig-Elise gikk ned 170 kilo med lavkarbo

Oppskrift på lavkarbo vafler og pannekaker

Fedons 14-dagers lavkarbomeny

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning