GI-GLAD: I Sverige er Ulrika Davidsson en av de kjente forkjemperne for lavkarbokost. © Foto: Egil Nordlien, HM Foto

Ulrika Davidsson

Utdannet kostholdsveileder og gründer av The Diet Shop (dietshop.se) og The Diet Center.

Jobber som GI-ekspert i Aftonbladet og har matlagingsprogrammer på TV4.

Har egen blogg.

Har skrevet en rekke bøker i samarbeid med Ola Lauritzson, hvorav 11 er oversatt til norsk.

Trodde du at fettforkynneren Annika Dahlqvist var Sveriges lavkarbo-dronning? Da tok du feil.

Møt kokebokforfatter Ulrika Davidsson som lever av å friste folk ned i vekt med lekre lavkarboretter.

- Skal du lykkes med vektnedgang, må du planlegge. Du må ha et våpen i bakhånd når du blir sulten. Dette er hva jeg kaller planlegging, sier Ulrika Davidsson med et lurt smil og tar triumferende opp et kokt egg fra sin svarte håndveske.

Hvem har sagt at kokt egg må spises som pålegg på brødskive? Ikke denne damen i hvert fall!

Stor suksess

Hun omtales som Sveriges lavkarbodronning, i hvert fall hva antall solgte bøker angår.

Med over 700.000 solgte utgaver i hjemlandet, har hun god grunn til å smile. I fjor kom hennes ordentlig store norske gjennombrudd med boken 100 LCHF-oppskrifter som lå et halvt år på de offisielle bestselgerlistene.

For et par måneder siden kom den norske oversettelsen av boken 6 kilo på 6 uker. Den inneholder et dag-for-dag-program med 95 lavkarbooppskrifter for deg som trenger en rask og effektiv kur for å bli kvitt, ja nettopp, seks ekstra kilo.

- I mine oppskrifter er det ikke sukker, hvetemel, poteter, pasta, ris eller halvfabrikata, men det trenger man slett ikke å spise!

Lager mat hele dagen

Hvem er så denne pene, svenske damen som vil ta ifra oss nordmenn vårt daglige brød?

Hun mener det er «altfor mye brødspising i Norge og at vi drikker ukritisk mye melk».

Ulrika er 40 år, kostholdsveileder, tidligere overvektig og har et lidenskapelig forhold til både å lage mat og spise.

To dager i uken står hun ekstra tidlig opp for å fylle handlekurven med ingredienser til åtte-ti nye lavkarboretter. Etter hvert havner de i nye kokebøker og magasiner.

Fellesnevneren er lite karbohydrater og desto mer proteiner og fett.

Fra jo-jo-slanking til slank

En langvarig kamp mot kiloene er bakgrunnen for alt Ulrika Davidsson driver med, enten hun «mekker mat på kjøkkenet», coacher kunder på vektkurs, holder foredrag eller er på bokturné.

Allerede som 16-åring var hun på slanker'n. Fram til 30-årsalderen hadde hun slanket seg gjennom hele menyen av datidens dietter.

Forfatteren har derfor solid kompetanse som kaloriteller og jo-jo-slanker.

Det store vendepunktet kom i 2001, da hun fant en amerikansk nettside om glykemisk indeks (GI).

Slankere med lavkarbo

Har du lyst til å prøve en seksukers lavkarbokur, vil du ha nytte av disse tipsene:

- Sett av en eksakt dato på kalenderen for når kuren skal begynne lang tid i forveien.

- Fjern matvarer som du ikke trenger i løpet av de seks ukene fra kjøleskap og matskap.

- Noter eget midjemål og vekt før kuren begynner.

Ta også et bilde av deg selv og heng det på kjøleskapet som motivasjon.

Kilde: Ulrika Davidsson

Der var poenget å øke fettinntaket og begrense inntaket av karbohydrater.

- Jeg veide 96 kilo før jeg begynte med GI-metoden. Etter ett år med lavkarbomat, var jeg 30 kilo lettere, forteller Ulrika som siden har klart å holde vekten stabil.

Dessuten ble hun definitivt kurert for et mangeårig problem: Suget etter søtt.

Moderat lavkarbo

Hemmeligheten hennes ligger i å øke kroppens forbrenning og redusere fettcellenes mulighet til å lagre fett. Ved å bytte ut såkalt raske karbohydrater med karbohydrater som har lav glykemisk indeks, og samtidig spise mer proteiner og naturlig fett, får man et stabilt blodsukker og en langvarig metthetsfølelse.

Hun omtaler seg som en moderat lavkarbotilhenger, noe som betyr at hun ikke anbefaler et så høyt fettinntak eller lavt karbohydratinntak som den svenske lavkarbolegen Annika Dahlqvist og andre som lever strengt etter Low Carb High Fat (LCHF).

Passer på kolesterolet

- Det er mye grønnsaker i rettene mine, og jeg mener vi bør spise litt frukt, sier Ulrika og tryller en grønn pære opp fra håndvesken.

Helt siden hun la om til GI-mat og lavkarbo, har hun jevnlig sjekket eget kolesterolnivå.

- Jeg har 5.1 i totalkolesterol og et pent HDL-kolesteroltall, forteller Ulrika.

Hun legger til at hun også følger med på kolesterolnivået til mange av kundene sine.

Hun får ofte tilbakemeldinger fra nye «lavkarboister» om bedre søvn og fordøyelse, at de føler seg mer våkne på dagtid og har mer energi.

- Men det beste av alt er at de kan nyte god mat uten dårlig samvittighet. Vi må ikke glemme at mat skal være lystbetont og godt, sier damen som gjerne vil bli omtalt som matinspirator.

Prøv disse oppskriftene fra boken «6 kilo på 6 uker»:

ulrika davidsson lavkarbo nr. 4=

VELG RIKTIG: En riktig sammensatt frokost er viktig for at du skal få en god start på dagen, men det er mye godt å velge mellom. © Foto: Malte Danielsson

Frokost er viktig!

Ulrika mener at en god frokost skal inneholde ca. én fjerdedel av dagens energiinntak. Den skal alltid inneholde en god proteinkilde for at du skal holde deg mett lenger.

En slik frokost vil gi deg et mer stabilt energinivå, høyere forbrenning og mindre risiko for plutselig å bli sulten.

Frøomelett

Denne omeletten egner seg bra til frokost. Spis den gjerne sammen med selleristaver og tomatjuice.

1 porsjon

2 egg

2 ss vann

salt og svart pepper

2 ts smør

1 ss linfrø

1 ss solsikkefrø

2 ss karse

Visp eggene lett med en gaffel. Tilsett vann, salt og pepper. Smelt smør i en stekepanne og ha omelettrøren i. Dryss lin- og solsikkefrø over. Stek i noen minutter til eggemassen er fast, men fortsatt kremet på overflaten. Legg over på en tallerken og pynt med karse.

ulrika davidsson lavkarbo nr. 4=

ulrika davidsson lavkarbo nr. 4 © Foto: Malte Danielsson

Topping til rundstykkene

Her har du tre toppinger du kan velge mellom. Ingredienser som gojibær, inkabær, hampefrø og amarant får du i helsekostbutikker.

Bærboller: 1 ss gojibær, 1 ss tranebær, 1 ss inkabær

Frøboller: 1 ss solsikkefrø, 1 ss gresskarkjerner, 1 ss linfrø, 1 ss hampefrø

Kornboller: 1 ss hirsekorn eller -flak, 1 ss amarant, 1 ss quinoa, 1 ss kokosmasse

Tre sorter GI-rundstykker

Savner du brød, er disse lavglykemiske rundstykkene midt i blinken.

21 stk.

25 g gjær

5 dl lunkent vann

2 gulrøtter

1 dl solsikkefrø

½ dl linfrø

1 dl gresskarkjerner

1 dl bokhveteflak

1 dl hirse

½ ss salt

1 ss sirup

13-14 dl fullkornmel av spelt

1 egg

Smuldre gjæren i en bolle. Tilsett fingervarmt vann og bland godt til gjæren er oppløst. Skrell og riv gulrøttene fint. Tilsett de revne gulrøttene og alle de andre ingrediensene unntatt melet og egget, og bland. Ha i melet litt etter litt, og jobb med deigen til den blir fast og smidig. Spar litt mel til utbakingen.

Sett deigen til heving under et klede i ca. 40 minutter. Strø mel på bakebordet, ha deigen på det og kna deigen smidig. Tilsett mer mel hvis det trengs. Form deigen til en lang pølse og del den i 21 biter.

Legg rundstykkene på et bakepapirkledd stekebrett, og la dem heve under et klede i ca. 30 minutter.

Forvarm stekeovnen til 225 grader.

Velg toppingen du ønsker (se nedenfor) og bland den sammen i en bolle. Pensle rundstykkene med et vispet egg og dryss over toppingen. Stek midt i ovnen i ca. 10 minutter.

B 702956=

B 702956 © Foto: Malte Danielsson

Dessert er lov!

Gode desserter er lov, selv når du følger Ulrikas lavkarbokosthold slavisk. Det gjelder bare å være litt lur med innholdet i desserten så den ikke blir en sukkerbombe.

Og du bør ikke spise dessert hver kveld hvis du skal oppleve helseeffektene av lavkarbokostholdet. I Ulrikas desserter brukes naturlige søtningsmidler som bær, honning og noe råsukker.

Bærterte

Dette er den mest populære dessertoppskriften til Ulrika. Alle elsker den, og den er superenkel å lage!

4 porsjoner

Bunn:

100 g mandler

2 ss flytende honning

1 egg

Fyll:

2 dl kremfløte

2 ts jordbærsyltetøy (usukret)

½ liter jordbær

1 dl bingebær

1 dl blåbær

Mandelbunn:

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Kjør mandlene i en kjøkkenmaskin og ha over i en bolle. Tilsett honning og egg og bland alt til en røre. Fordel røren i en form med avtagbar kant. Stek midt i ovnen i 10-15 minutter. Sett til avkjøling.

Fyll:

Visp fløten og bland inn syltetøyet. Fordel kremen i den avkjølte tertebunnen.

Skyll og del jordbærene og fordel dem i terten. Avslutt med bringebær og blåbær.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!