BMI kan avgjøre hvor lenge du lever

Kan BMI avgjøre hvor lenge du lever?

- BMI innenfor «normalen», er ikke alltid er den sunneste.

BMI: Personer med en BMI under 18,5 regnes som undervektige. Normal BMI er fra 18,5 til 24,9, mens 25 til 29,9 regnes som overvekt. En BMI på 30 eller mer, regnes som fedme. ILLUTRASJONSFOTO: Colourbox
BMI: Personer med en BMI under 18,5 regnes som undervektige. Normal BMI er fra 18,5 til 24,9, mens 25 til 29,9 regnes som overvekt. En BMI på 30 eller mer, regnes som fedme. ILLUTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Ifølge en amerikansk undersøkelse, vil personer med BMI som tilsvarer overvekt, leve lenger enn de med normal BMI. Men er dette sant?

BMI (body mass index) er en formel som indikerer om en person er overvektig, undervektig eller har en normal vekt. Du kan regne ut din egen BMI her, ved å skrive inn din høyde og vekt.

Personer med en BMI under 18,5 regnes som undervektige. Normal BMI er fra 18,5 til 24,9, mens 25 til 29,9 regnes som overvekt. En BMI på 30 eller mer, regnes som fedme.

Ny forskning viser at personer med BMI innenfor «normalen», ikke alltid er de sunneste. Den amerikanske studien hevder at personer med BMI som tilsvarer overvekt, kan leve lenger enn de «normalvektige».

Ideell BMI

Undersøkelsen varte i 13 år, og 400 000 pensjonerte amerikanere på 50-70 år deltok. I løpet av disse årene, hadde omkring 112 000 av personene dødd. Undersøkelsen viste at ideell BMI i snitt var 26.

Det ble ikke utført noen nye undersøkelser i løpet av disse årene, så resultatene er basert på BMI deltakerne hadde da undersøkelsen startet. 

- Man kan tenke seg at en del pensjonister med normalvekt kunne ha både lav muskelmasse og relativt høy fettmasse, og derfor ha høyere dødsrisiko enn de med litt høyere BMI, som på sin side kunne ha høyere muskelmasse og mindre fettmasse, sier Jøran Hjelmesæth.

Jøran Hjelmesæth er professor ved Universitetet i Oslo, og seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold. 

Mange faktorer spiller inn

Norsk forskning, ledet av Anders Engeland, har tidligere vist at optimal BMI, med tanke på lav dødelighet, øker med økende alder. 

- Det er mange faktorer som spiller inn – enkeltindividets BMI ikke er tilstrekkelig for å vurdere fremtidig risiko for død.

Andre sykdommer og fedmerelaterte risikofaktorer som kosthold, høyt blodtrykk, midjemål, blodsukker og fettstoffer i blodet, betyr minst like mye i vurderingen av fremtidig sykdom og dødsrisiko.

Individuelle forskjeller

BMI er ifølge Hjelmesæth et ganske godt mål for overvekt og fedme i en befolkning, og dermed også et godt mål for fremtidig risiko for fedmerelaterte følgeskdommer, slik som diabetes, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, og død.

- På individnivå er ikke BMI så godt egnet, spesielt i overgangen normalvekt og overvekt. Her er det store individuelle forskjeller, og en person med «normalvekt» kan ha mye fett rundt innvollene (bukfedme), være inaktiv og usunn, mens en «overvektig person» kan ha mye muskler, og være i god fysisk form.

Du kan altså være i kjempeform selv om BMI-kalkulatoren kaller deg overvektig, men det vanligste er at BMI samsvarer med grad av fedme og bukfedme, også hos enkeltindivider.

Optimal BMI 

I utgangspunktet viser store befolkningsundersøkelser at risikoen for tidlig død øker med økende BMI. Optimal BMI vil derimot stige ettersom årene går.

En stor norsk befolkningsundersøkelse (Engeland, 2003) viste at hos en mann i 20-årene vil optimal BMI være 21,6, mens den vil være 24 hos menn over 70 år. Optimal BMI blant 20-årige kvinner er 22,2, mens den øker til 25,7 ved fylte 70. 

- BMI i pensjonistalderen ser ikke ut til å være en viktig risikofaktor for død verken i Norge eller i USA, sier Hjelmesæth.

Ønsker du å leve litt sunnere er det ikke så mye som skal til – rask ganger i 30 minutter fem ganger i uken kan gi god effekt.

- Mitt råd til deg som har BMI mellom 25 og 30, og ellers er frisk uten alvorlig sykdom, er å være i regelmessig fysisk aktivitet, og å spise sunt. 

Dersom BMI gjør deg forvirret, kan du også sjekke midjemålet: Hos menn skal det helst være mindre enn 94 cm, og 80 cm for kvinner.

For stort fokus på BMI

Gro Beate Samdal, ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen, mener at fokuset på BMI er et problem.

- Du kan ikke se på en person om han eller hun har et helseproblem med mindre vedkommende er ekstremt over- eller undervektig. En person med BMI som tilsvarer overvekt, kan være mye sunnere enn en normalvektig person. Men dette passer ikke inn i vår oppfatning av vekt.

Det er viktig å se på totalen. God helse er ikke synonymt med normal vekt – hvordan du har det med deg selv, sosialt nettverk, aktivitet og kostholdsvaner er viktige faktorer.

- I dag har vi et veldig stort kroppsfokus, med en tendens til å stigmatisere folk som er overvektige. Allikevel er det mange forskere som mener at overvekt kan ha en beskyttende faktor. Du er robust og tåler mer.

Varig livsstilsendring

Kroppen er satt sammen slik at dersom du går ned i vekt, vil den gjøre alt den kan for å gjenvinne vekten.

- Dette strider helt klart imot dagens samfunn, hvor slankeprodukter er kjempepopulære. Men de hjelper kun på kort sikt, og så legger du på deg igjen. Jojo-slanking vet vi er skadelig for helsen.

Samdal forklarer viktigheten av å opparbeide nye levevaner, dersom du skal ned i vekt – og forbli der.

- Går du på en streng diett, vil du etter hvert miste motivasjonen. Finn ut hvordan du kan leve litt sunnere: Spis sunn og god mat, gå på tur, dra på dans, ta deg en svømmetur eller kjøp en hund. Vekten er ikke noe å bekymre seg over så lenge du har sunne levevaner og har det godt med deg selv.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning