Vektreduksjon

10 slanketips til å leve med

Dropp slankekuren og tenk livsstilsendring, råder ernæringsfysiolog.

KOS DEG SLANK: Det er viktig ikke å kutte ut all kos, det holder å skjære ned på mengden.
KOS DEG SLANK: Det er viktig ikke å kutte ut all kos, det holder å skjære ned på mengden. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Legger du opp til å trene hver dag eller å gå ned 10-20 kilo på noen få uker eller måneder, er faren for å mislykkes overhengende.

Urealistiske mål

- Problemet for mange er at de setter seg urealistiske mål. Ikke bare ønsker de å gå mye ned i vekt, det skal også skje forferdelig fort, sier ernærernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

Mister muskler

Tenk livsstilsendring fremfor slankekur, er råd nummer én fra Borchsenius.

- Selvfølgelig kan du gå raskt ned i vekt ved å hive deg på en ekstrem slankekur, men resultatet er som regel at du ikke bare mister fett, men også muskler. Dette fører til at forbrenningen går ned, og det er bortimot umulig å klare å holde vekten eller gå videre ned i vekt.

Ta 10 enkle grep i hverdagen

Ukebladet Hjemmet har satt sammen denne listen over 10 tips som til sammen vil kunne endre livsstilen din og på sikt gi vektreduksjon:

1. Bytt ut bilen med sykkelen (eller slit gåskoene).

Vil du få bukt med kiloene, må du bevege kroppen.

2. Bytt ut hvitt brød med fullkorn.

Velger du fiberrikt fullkornbrød i stedet for det næringstomme lyse brødet, holder du blant annet blodsukkeret mer stabilt.

3. Bytt ut XL-porsjoner med medium.

Store tallerkener narrer hjernen og øynene dine, slik at du tar større porsjoner enn du trenger.

4. Bytt ut heisen med trappene.

Du brenner kalorier, får opp kondisjonen og får en flottere rumpe!

5. Bytt ut brus med vann.

Brus og flaskevann med smak inneholder unødvendige kalorier. Drikk vann fra springen, og frisk det eventuelt opp med litt presset sitron eller noen agurkskiver. Det er godt, nesten gratis og helt uten kalorier.

6. Bytt ut kaker med frukt.

Vil du knipe kalorier, er du smart om du til daglig bytter ut alle former for kaker med frisk frukt.

7. Bytt ut kaffe latte med espresso.

Hvis du drikker for mye kaffe latte og cappuccino, går du opp i vekt. Bytt heller til espresso eller vanlig, svart kaffe, som smaker godt og er helt uten kalorier.

8. Bytt ut morgenfaste med frokost.

Ikke hopp over frokosten. De som spiser frokost, har det bedre og veier mindre. Frokosten får nemlig fart på forbrenningen og gir deg stabil energi resten av dagen. Sats på frukt, fiber, lette melkeprodukter og sunt pålegg.

9. Bytt ut telefonkontakt med gåturer.

I løpet av en times gåtur med en venninne, rekker dere å snakke om det meste, samtidig som fett forbrennes og formen stiger.

10. Bytt ut store snacks-pakker med små.

Du skal kunne unne deg noe godt selv om du vil ned i vekt. Men studier viser at vi har problemer med å nøye oss med lite når vi vet at det finnes mer.

Jo-jo-effekten

En ulempe med en del slankekurer, er at de består av uvant mat, mat som ikke alltid er like lett å få tak i, og mat du fort blir lei av. Det er en kur, ikke noe du kan leve med over tid.

KOS DEG SLANK: Det er viktig ikke å kutte ut all kos, det holder å skjære ned på mengden.
KOS DEG SLANK: Det er viktig ikke å kutte ut all kos, det holder å skjære ned på mengden. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

- Du går fort ned i vekt, men risikoen er stor for at du går like raskt opp igjen når kuren er over, sier Borchsenius.

Overkommelige endringer

Cathrine Borchsenius' tips er at du gjør endringer som passer deg, din hverdag og dine matvaner.

Det er ofte ikke så mye som skal til: litt mindre porsjoner, litt mer grønnsaker, ut ned noen matvarer og inn med andre.

Og sist men ikke minst: sett av nok tid til både trening og måltider.

Sett deg delmål

Et annet tips er at du setter deg flere små delmål. Har du et mål om å gå ned tre-fire kilo om gangen, er sjansen for at du lykkes mye større enn om du har bestemt deg for å gå ned 15 kilo så fort som mulig.

For hver gang du oppnår et av dine delmål, vil du få mer selvtillitt og større pågangsmot til å fortsette vektreduksjonen. Dette er nøkkelen til suksess, mener Cathrine Borchsenius.

LES MER:

Elin tenkte seg ned 10 kilo

10 fakta som knuser fettmytene

Proteinpille kan bli slankeløsning

Hvordan bevare din nye kroppsvektNyttige tjenester

FORUM

Underholdning