Slanking

10 fordeler ved slanking

Sexy kropp er ikke det eneste du oppnår ved å ta av overflødige kilo.

SLANK OG SEXY: Men du trenger ikke bli modellslank for å nyte godt av helsefordelene ved å gå ned i vekt.
SLANK OG SEXY: Men du trenger ikke bli modellslank for å nyte godt av helsefordelene ved å gå ned i vekt. Foto: Illustrasjionsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert

Gevinstene ved å slanke seg er størst for dem som har mest å dra på.

- Det er viktig å skille mellom de som har et par kilo for mye og de som er reelt overvektige. For dem med BMI på over 25-26 er det snakk om å unngå alvorlige sykdommer, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius til klikk.no.

Her er de 10 mest motiverende helsegevinstene ved å gå ned i vekt, ifølge det franske helsemagasinet Top Santé:

1: Du unngår leddgikt

For hver femte overflødige kilo du kvitter deg med, reduserer du risikoen for gikt i kneet med 60 prosent, fremholder den amerikanske institusjonen Centers for Disease and Prevention.

- Overvekt er en av de vanligste årsakene til leddskader i kneet, fastslår kirurgen Rob Polock ved Stanmore ortopedisenter i England.

Ved å gå ned i vekt kan overvektige bevare leddene lenger og unngå betennelser og gikt særlig i knærne.

- For å begrense faren ytterligere lønner det seg å trene muskulaturen rundt knær og andre utsatte ledd, for eksempel ved å gå turer eller danse, foreslår Rob Polock.

- Faren for belastningsskader generelt avtar for hver kilo du tar av, bekrefter ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

2: Du kan leve sju år lenger

Forskere ved Universitetet i Oxford har kommet fram til at vi kan vinne sju ekstra leveår ved å kvitte oss med overvekten.

- Fedme forårsaker kromosomforandringer som fremskynder aldringsprosessen, forklarer doktor Sangmi Kim, som er hovedansvarlig for forskningsrapporten fra Oxford.

En studie fra Harvard-universitetet i USA viser dessuten at kvinner som ikke legger på seg mer enn to-tre kilo fra de er 20 til 40, senket risikoen for diabetes, hjertesykdom, gallestein og høyt blodtrykk med to tredeler sammenlignet med overvektige.

Det er vel liten grunn til å tro at noe av det samme gjelder for menn.

- Alle overvektige reduserer risikoen for kreft, diabetes type 2 og hjerte- og karsykdom ved å gå ned i vekt. Men også en livsstilssykdom som urinsyregikt, høyt blodtrykk og belastningsskader er naturligvis ønskelig å unngå, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

3: Du får mindre hodepine

Å slanke seg kan halvere risikoen for hodepine og migrene, mener en gruppe leger ved Albert Einstein College of Medicine i New York å kunne bevise.

Forklaringen er at overvekt forårsaker betennelser i blodlegemene i hodet, som igjen fører til smerten.

MER SEX: Mindre kroppsfett øker testosteron-nivået, noe som fører til økt sexlyst.
MER SEX: Mindre kroppsfett øker testosteron-nivået, noe som fører til økt sexlyst. Foto: Foto: Crestock

- Hjernen består for en stor del av fett, så ved å fjerne overflødig fett kan du bidra til å senke trykket, redegjør doktor Steele.

Les også: Unngå dundrende hodepine

4: Du får mer lyst på sex

Å ta av rundt fem prosent av kroppsvekten, senker insulinnivåene nok til at lystsenteret får en opptur.

Mindre kroppsfett vil dessuten øke testosteron-nivået, noe som også bidrar til økt sexlyst, ifølge Harvard School of Public Health i USA.

- Ved å gå ned i vekt gjør overvektige det lettere å komme i bevegelse generelt, det gjelder all slags fysisk aktivitet, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

Les også: Sexleketøy gir menn prestasjonsangst

5: Du vil sove bedre

- For mye fett rundt halsen legger press på luftveiene og kan føre til innsnevringer eller full stans av luftstrømmen. Dette resulterer igjen til dårlig søvnkvalitet, og at du blir trøtt på dagtid. Hvis du ikke gjør noe med det, kan det medføre høyt blodtrykk og hjerteproblemer, sier Marianne Davey, leder av British Snoring & Sleep Apnoea Association.

Italienske forskere har funnet ut at en overktig kan senke risikoen for søvnapné ved å fjerne ti prosent av kroppsfettet. Søvnapné vil kort fortalt si pustestopp under søvn, ofte i kombinasjon med snorking.

Les mer søvnapné på søvnapne.no.

6: Du styrker de små grå

En studie publisert i anerkjente British Medical Journal viser at ved å være overvektig i 40-årene, øker du risikoen for demens senere i livet med så mye som 74 prosent.

Man tror at dette skyldes at overflødig fett kan hindre hjernecellene i å overføre nerveimpulser.

- Bare ved å ta av ti prosent av kroppsvekten kan du være nede på normal risiko for aldersdemens, bemerker doktor Steele ved Albert Einstein College of Medicine i New York.

7: Du blir lettere gravid

Så lite som tre kilo vektreduksjon kan påvirke din evne til å bli gravid hvis du er overvektig. Når du går ned i vekt, forsvinner det også fett fra vitale organer i underlivet.

- Til sjuende og sist kan det gjøre veien enklere for sædcellene, også for kvinner som har bikket 40, sier gynekologen Dawn Harper.

8: Du slipper halsbrann

Halsbrann er en lidelse som skyldes såkalt refluks (tilbakeføring) av magesaft til spiserøret. Det gjør vondt, og forekommer hos mellom fem og ti prosent av befolkningen her i landet.

Ifølge en studie fra The University of Michigan Medica Centre kan en drøy kilo vektnedgang være alt som skal til for å ta knekken på halsbrann for godt.

- Å gå ned i vekt kan gjøre at magemusklene blir i bedre stand til å gripe tak i spiserøret og forbedre fordøyelsen på den måten. Da kan halsbrannen forsvinne, sier doktor Steele ved Albert Einstein College of Medicine i New York.

- Ja, halsbrann er svært utbredt blant overvektige, bekrefter Cathrine Borchsenius.

9: Du får bedre øyne

Det er påvist blant kvinner at overvektige har dobbelt så høy risiko for å utvikle grå stær (katarakt) og forkalkning på netthinnen (makuladegenerasjon) som normalvektige.

Dette ifølge en rapport fra det britiske senteret for blinde og svaksynte, Royal National Institute of the Blind (RNIB).

Kostholdsrådene som gjør godt for øynene er å unngå mettet fett og spise variert mat med mye grønnsaker, særlig grønne bladgrønnsaker, som spinat og grønnkål.

10: Du blir lykkeligere ...

En undersøkelse av kvinner viser at overvektige løper tre til fire ganger høyere risiko for å havne i depresjonstilstander enn andre, ifølge The British Heart Foundation's National Centre for Physical Activity and Health.

Andre studier peker mot at fedme og overvekt øker faren for bipolar lidelse, agorafobi (frykt for folkemengder) og andre personlighetsforstyrrelser.

Kilder: Top Santé og Wikipedia

Tilbake til Klikk Kosthold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning