Bare noen år etter at den er fullstendig utviklet, begynner hjernen å vise tegn på alderdom.

En ny studie viser at hjernen begynner å miste sentrale evner allerede i 27-årsalderen.

22-åringer på topp

I studien, publisert i tidsskriftet Neurobiology of Aging, har et amerikansk forskningsteam fulgt 2000 personer mellom 18 og 60 år i sju år.

Professor Timothy Salthaus ved Universitetet i Virginia har testet disse personenes evne til å løse logiske oppgaver, erindre ord og detaljer fra historier og å se mønstre i bokstaver og symboler.

Gjennomsnittsalderen for dem som oppnådde de beste resultatene, var 22 år, i ni av tolv tilfeller.

Rask reaksjon

Da testpersonene hadde rundet 27 år, kunne man se en markant nedgang i evnen til å tenke raskt, resonnere og til å løse figurative oppgaver.

Ifølge hjerneforsker Edvard Moser ved NTNU er de nye funnene i tråd med tidligere forskning.

SLAPP AV: Du trenger ikke å pensjonere deg selv om du nærmere deg 30, beroliger hjerneforsker Edvard Moser. © Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

- Ved intelligenstester og tester der man måler reaksjonsevne, får man de beste resultatene i 25-årsalderen, sier professor Edvard Moser til klikk.no.

Ingen ny pensjonsalder

- Men det er ingen grunn til å føle seg avdanket når man er 27 år, ler han.

Det er nemlig slik at noen evner tar seg opp desto eldre vi blir. For eksempel vokser ordforrådet og allmennkunnskapen fram til vi er rundt 60.

- Noen mentale ferdigheter bygger seg opp. For eksempel evnen til å se sammenhenger, også der sammenhengene ikke er opplagte, og evnen til å analysere vanskelig materiale, sier Edvard Moser.

Forsker på hukommelse

Han forsker for tiden på hvordan kompliserte, mentale fenomener som hukommelse, stedsans og det å ta beslutninger oppstår i samspillet mellom millioner av nerveceller.

Les mer om dette på forskning.no

Les også: Bli 10 år yngre

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!