Helsetips

Disse rådene følger ikke ekspertene selv

Trener for lite og spiser ikke fem om dagen.

EKSPERTER: F.v. Ernæringsfysiolog Camilla Andersen, lege Berit Nordstrand, ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen og personlig trener Line Marion Kjøniksen.
EKSPERTER: F.v. Ernæringsfysiolog Camilla Andersen, lege Berit Nordstrand, ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen og personlig trener Line Marion Kjøniksen. Foto: FOTO: Tore Fjeld/Hege Killingberg/Egil Nordlien/Thomas Olsen
Publisert Oppdatert

Trener du for sjelden, spiser for mye usunn mat og for lite grønnsaker?

Fortvil ikke hvis du ikke klarer å leve så sunt som du vet du burde, for selv helseekspertene sliter med å følge helsetipsene de gir deg.

Møt legen som spiser for lite fisk, ernæringsfysiologen som ikke trener og treningsrådgiveren som ikke spiser fem om dagen!

Ekspertene

Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen har tidligere gitt oss 12 sunne og gode frokosttips i tillegg til en rekke gode tips til trening og kosthold for den som trener hardt og mye.

Mathisen driver TheMa Nutrition, har profesjonsutdanning som ernæringsfysiolog etter ni års studier ved Norges Idrettshøyskole, Institutt for Ernæring ved Universitetet i Oslo og Loughborough University i England. Parallellt med utdanningen har hun oppnådd flere toppresultater i styrkeløft.

Lege Berit Nordstrand er utdannet fra Universitetet i Trondheim, er spesialist i klinisk farmakologi og har mer enn 20 års arbeidserfaring som lege. Gjennom alle disse årene har hun fordypet seg i medisinsk litteratur på kosthold som ledd i behandling. Som mor til seks barn i alderen 6-22 år er hun særlig opptatt av at barn skal få de byggeklosser i form av næringsstoffer en kropp i vekst og utvikling trenger. Hun er forfatter av bøkene Mat med mer og Mat til sinns.

Tidligere har Nordstrand blant annet gitt Klikks lesere råd om å velge ubearbeidet mat fremfor mat som inneholder ekstra tilsetningsstoffer kroppen ikke har bruk for.

- Kroppen har behov for en rekke essensielle næringsstoffer, altså stoffer den ikke klarer å lage selv. Disse næringsstoffene blir det din jobb å tilføre gjennom maten du spiser, sier Nordstrand.

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen er utdannet ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo med hovedfag/master i samfunnsernæring. Hun er gründer og daglig leder i somebody.no, som hun har drevet siden 2003, og er opptatt av at mat er mer enn bare næringsstoffer. Camilla ønsker å bidra til at du har et bevisst kosthold som du kan nyte hver eneste dag.

Andersen har gitt oss en rekke sunne alternativer til mat som gir kos eller «trøst» en gang iblant

Personlig trener og fitnessutøver Line Marion Kjøniksen har bachelor i psykologi, mastergrad innen coaching, ledelse og organisasjonspsykologi, samt personlig trener utdannelse med fordypning innen trening for senior, gravide og skadede fra Norges Idrettshøgskole. Hun har mange års erfaring fra treningsbransjen, blant annet som assisterende senterleder ved et av SATS. I 2007 opprettet hun Gympartner med en drøm om å kunne tilby personlig trening for alle.

Kjøniksen har tidligere gitt oss 15 tips til hvordan du bør velge riktig treningssenter for deg.

– Jeg skulle drukket mer vann

Therese F. Mathisen, ernæringsfysiolog.

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Therese Fostervold Mathisen driver TheMa Nutrition, har profesjonsutdanning som ernæringsfysiolog etter ni års studier.
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Therese Fostervold Mathisen driver TheMa Nutrition, har profesjonsutdanning som ernæringsfysiolog etter ni års studier. Foto: FOTO: Egil Nordlien

- Jeg feiler ofte jeg også, med flere av mine grunnregler som formidles til kunder. Jeg kaster imidlertid aldri inn håndkleet, men rister bare oppgitt på hodet over meg selv og prøver å lære til neste gang.

Ett av helserådene mine som jeg alltid jobber med, er å drikke mer vann i hverdagen. Kaffekoppen er dessverre en av mine følgesvenner, og jeg får nok dehydrert meg mer enn ønskelig, både med tanke på helse og yteevne på dagens treningsøkter. Kaffe er rett og slett for godt. Det er min lille hverdagskos.

Alltid næring

Jeg spiser alltid frukt og grønt til mine måltider. Maten føles naken og mangelfull uten. Jeg erstatter for øvrig aldri måltider med snacks. Jeg spiser selvfølgelig snacks en gang iblant, men det får ikke ta plassen til maten jeg trenger. Jeg må ha plass til nødvendige næringsstoffer.

Dette er viktig for meg fordi jeg ønsker god helse både i hverdagen og for resten av livet, og fordi jeg er opptatt av å føle resultater fra treningen. Ting kommer ikke av seg selv, men de må jobbes for, også via kosten.

Nå trenger jeg ikke lenger å jobbe for å holde på disse vanene ettersom de faller meg helt naturlig. Å gjøre motsatt er for meg unaturlig og slepphendt. Det blir nok litt sånn når man daglig omgir seg med fagstoff som dokumenterer helseeffekten av slike tiltak.

Mer grønnsaker

Jeg synes det er vanskelig å velge ut ett helsetips som er viktigst av alle, men jeg tror jeg går for mer grønnsaker og salat i hverdagskosten. Vi spiser i snitt halvparten av fem om dagen, og undersøkelser viser at seks av 10 middager i Norge inntas uten grønnsaker. Det er trist ettersom grønnsaker er en matvaregruppe som er rik på vitaminer, mineraler og fytokjemikalier som kunne redusert svært mange hverdagsplager, lidelser, overvekt og sykdom.

Mange finner det vanskelig å innta nok i hverdagen, men de fleste av oss har fire anledninger: frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Legger du til et mellommåltid, har du lett fem om dagen.

Effekten blir blant annet bedre blodsukkerregulering, bedre metthet, mindre energi i kosten og dermed bedre vektregulering, bedre tarmfunksjon og redusert risiko for benskjørhet, hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og, ikke minst, kreft.

– Vanskelig å få til «5 om dagen»

Line Marion Nielsen Kjøniksen, personlig trener.

- Selv om jeg har et sunt og godt kosthold, kjenner jeg at det spesielt i helgen er vanskelig å få til fem om dagen. Også noen hverdager kan det stoppe med fire om dagen.

PERSONLIG TRENER: Line Marion Kjøniksen har bachelor i psykologi, mastergrad innen coaching, ledelse og organisasjonspsykologi.
PERSONLIG TRENER: Line Marion Kjøniksen har bachelor i psykologi, mastergrad innen coaching, ledelse og organisasjonspsykologi. Foto: FOTO: Thomas Olsen

Tre av de fem bør jo være grønnsaker, og blir det litt kosemat i helgen med hjemmelaget pizza til middag og banan-pannekaker til lunsj, så er det dessverre fort gjort at en del av grønnsakene uteblir.

Bedre planer

Jeg er veldig bevisst på alltid å ha mye grønnsaker til middag, men det er jo begrenset hvor mye du får på en pizza, og dette er fast helgekos i vår familie. Barna får alltid frukt et par ganger om dagen og et par grønnsakporsjoner, men den siste er vanskelig å få inn syns jeg. Det er alltid rom for forbedring, så nå skal jeg prøve å planlegge enda litt bedre.

Tren styrke!

Jeg sørger alltid for å trene styrke tre til fire ganger i uken, men varierer programmet jeg trener med jevne mellomrom.

Når jeg for eksempel er på ferie, trener jeg alternativt. Styrketrening er alfa og omega for meg, spesielt fordi jeg sliter med utbredte og store leddsmerter. Uten treningen får jeg mer vondt og blir enda stivere. Styrketrening er min medisin.

Og nettopp fysisk aktivitet i form av styrketrening er kanskje det aller beste rådet jeg kan gi. Det er bedre helsemessig å ha noen kilo for mye og trene, enn å være tynn og ikke trene.

Derfor anbefaler jeg alle å sørge for nok fysisk aktivitet og med vekt på styrketrening.

Denne treningen er bra fordi den er med på å styrke skjelettet, forebygge benskjørhet og styrke kroppens muskulatur, slik at den er rustet til hverdagens krav. Jo eldre man blir, desto mer muskelmasse taper man også, og da blir styrketreningen enda viktigere. Riktig styrketrening er også skadeforebyggende og er en viktig faktor når det gjelder å endre kroppssammensetningen, sier Nielsen Kjøniksen.

– Jeg bør spise mer fet fisk

Berit Nordstrand, lege.

- Jeg glemmer å drikke nok vann og velger nok litt for ofte kaffe. Heldigvis fungerer det for meg å begrense kaffeinntaket litt ved å drikke annenhver kaffe og grønn te.

Jeg drikker også kaffe litt for sent på kvelden slik at jeg får lagt meg altfor sent og dermed får for få nattesøvntimer.

LEGE: Berit Nordstrand er utdannet fra Universitetet i Trondheim, er spesialist i klinisk farmakologi
LEGE: Berit Nordstrand er utdannet fra Universitetet i Trondheim, er spesialist i klinisk farmakologi Foto: FOTO: Hege Killingberg

Fyller opp glasset

Det å drikke nok vann er vanskelig fordi jeg ikke har knyttet det til noen fast rutine som minner meg på at det er nå jeg skal drikke vann. Bortsett fra når jeg trener, da.

Nå har jeg begynt å sette et vannglass ved pc-skjermen min og tar det med meg for påfyll hver gang jeg reiser meg for å hente et dokument på printeren eller sender brev på kontoret. Inntaket er enkelt å sikre hvis jeg bare kobler det til en situasjon.

Jeg opplever også at enkelte rutiner blir verre å holde når hverdagen forandrer seg. Det går for eksempel utover pilatestreningen min at min yngste datter er blitt større og iblant ønsker å ta en rask dusj i stedet for et bad. Jeg pleide nemlig å trene med pilatesball på badegulvet mens hun badet.

Ellers prøver jeg hardt å lære å like ansjos og sardiner. Dette er fisk med mye omega-3 som jeg vet jeg bør spise, men ganen er ikke like glad i det som kroppen.

Nytelse i hverdagen

Send glade hverdagssignaler inn i hjernen med både smaker, dufter og musikk. Da vil du koble hverdagen til nytelse mer enn til strev. Unn deg selv et krus med te eller kaffe på badet om morgenen, tenn et duftlys i baderomsvinduet og gi deg selv egenpleie med mørk sjokolade, nøtter, en god håndkrem og leppekrem i vesken.

En kopp grønn te, et talglys og iPod med musikk, gir nytelse også mens du lager middag.

Rene råvarer

Velg smaker fra rene råvarer og unngå de hvite raffinerte - altså hvetemel, hvit ris, sukker og pasta. Da får du flest mulig nyttige byggeklosser pr. tygg og sparer kroppen for problematisk stivelse.

Stivelse i raffinerte råvarer gir deg ikke bare tomme kalorier, men utløser også blodsukkeralarmen og kriseberedskapen i kroppen din. Over tid tåles det dårlig og øker faren for både overvekt, diabetes, smerteplager fra betennelser, hjerte- og karsykdom, psykiske helseplager og demens.

– Dørstokkmila er for lang

Camilla Andersen, ernæringsfysiolog.

- Jeg vet at jeg burde trene, men får det rett og slett ikke til. Det betyr ikke at jeg sitter stille, men jeg burde få opp pulsen litt mer enn jeg gjør.

Lite motivert

Jeg vet jo så godt at man får luftet tankene og får ny energi av å trene, og jeg som driver for meg selv, har absolutt behov for dét. Det er bare den dørstokkmila!

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Camilla Andersen er utdannet ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo med hovedfag/master i samfunnsernæring.
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Camilla Andersen er utdannet ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo med hovedfag/master i samfunnsernæring. Foto: FOTO: Tore Fjeld

Det er også viktig å finne en aktivitet jeg trives med. Treningssenter har jeg prøvd mange ganger, men det er ikke noe for meg.

For lite trening skyldes nok at jeg mangler motivasjon og at jeg ikke har gjort det til en vane å trene slik at jeg kjenner alle fordelene på kroppen og bare må gjøre det for å ha det bra. Det handler vel om å sette av tid selv om man er småbarnsmor og gründer med arbeidsoppgaver oppetter ørene. Jeg håper jeg får det til en dag.

Følger lysten

Rådet jeg følger til punkt og prikke, er å spise det jeg liker. Det synes jeg er veldig viktig for at livet skal være hyggelig og for at jeg skal glede meg til å spise. Jeg nyter at jeg er glad i hver eneste dag. Dét å spise mer på lag med kroppen slik at den blir glad, gjør at jeg også blir glad, som for eksempel å ha en neve blåbær og en neve små tomater ved siden av rundstykket til lunsj.

Jeg elsker sjokolade og croissant og unner meg selvsagt det når det passer. Gulrotkake er en annen favoritt, og mitt triks da er å dele et stykke med min mann. Det setter både kroppen og mannen min pris på.

Jeg er opptatt av at det ikke finnes usunn mat, bare usunne mengder. Det er altfor mye angst og dårlig samvittighet knyttet til kosthold.

Alltid grønt

Spis mat som gjør kroppen glad. Det er superenkelt! Det er bare å spise vanlig mat med næring, lite sukker og lite hvitt mel i hverdagen.

Selv prøver jeg å ha et innslag av grønnsaker til hvert måltid, både fordi maten ser mye lekrere ut med én gang, fordi det smaker godt og fordi jeg vet at grønnsaker er proppet med stoffer kroppen roper hurra for. Det gjør at jeg føler meg bra.

Les også:

Derfor gir søvn økt forbrenning

15 mellommåltider under 150 kalorier

Drikk dette hvis du vil bli tjukk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning