Juicing:

Sunn og slank med ferskpresset juice

Ingen diett eller kur, men en livsstilsendring.

FIBER I JUICE: Drikker du ren fruktdrikk uten fiber så metter det veldig lite, sammenliknet med når du spiser en appelsin som gir deg mye metthet og en saktere blodsukkerstigning fordi fibre forhindrer at sukkeret slippes saktere ut i tarmen og raskt ut i blodet.
FIBER I JUICE: Drikker du ren fruktdrikk uten fiber så metter det veldig lite, sammenliknet med når du spiser en appelsin som gir deg mye metthet og en saktere blodsukkerstigning fordi fibre forhindrer at sukkeret slippes saktere ut i tarmen og raskt ut i blodet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Har du hørt om juiceterapi? Det er ingen diett eller kur, men en livsstilsendring, ifølge «Norges juicedronning» Carina Hultin Dahlmann.

Ifølge juiceterapeuten (det er det hun kaller seg, red.anm.) selv er det læren om vitaminer, mineraler, enzymer og livsstilssykdommer, og hvordan levende, ferskpressede frukt- og grønnsakjuicer kan gi en bedre helse ved å rense kroppen, gjenopprette balansen og føre til vekttap.

Slank med juicing

Carina Hultin Dahlmann hevder at når man får påfyll av ekte næring, så stabiliserer kroppen seg og kommer i balanse.

- Lysten på usunn, uren mat blir ofte mindre, og når man også får renset kroppens fettforbrenningsorgan; leveren, gjennom mange leverrensende råvarer som ingefær, sitron, rødbeter og gulrøtter, fungerer også dens funksjon med å forbrenne fett bedre, sier hun.

Daglig kosthold

Man kan også bruke juice som frokost, mellommåltid eller kos.

Dette er lette måltider som gir masse viktige vitaminer og mineraler som er viktige for kroppens energiomsetning, og med litt sunt fett i, så blir det optimalt.

- Juicing skal være en del av ditt daglige kosthold og være et eller to av dine måltider. Det er da helsefordelen og en sunn livsstil oppstår, som forebygger sykdommer og overvekt, sier Dahlmann.

Viktige fibre

De aller fleste av vitaminer får vi i oss gjennom et sunt og variert kosthold.

Randi Vassbotn Norheim, ernæringsfysiolog og tilknyttet både Vektkonsulentene og Doktor Online, er enig i at ferskpresset juice er en fin måte å få i seg vitaminer, antioksidanter, mineraler, fiber og væske på.

Fremgangsmåte, innhold og daglig mengde for ulike grupper i befolkningen kan imidlertid diskuteres, men på generelt grunnlag kommer helseeffektene an på hva slags juice man lager.

- Det skal også være mye grønnsaker i juicene for at de skal være lavkalori. Så, å si at du bør drikke mer juice for å bli slank vil i mange tilfeller kunne motstride litt, sier hun.

Og inkluderer juicen fiber, som gir metthetsfølelse? For får du i deg fibrene, slik du gjør når du drikker smoothies, får du med deg metthetsfølelsen også.

- Drikker du ren fruktdrikk uten fiber, så metter det veldig lite, fremfor når du spiser en appelsin som gir deg mye metthet og en saktere blodsukkerstigning fordi fibre forhindrer at sukkeret slippes saktere ut i tarmen og raskt ut i blodet, forklarer Norheim.

Et glass juice om dagen ser hun uansett som kjempepositivt. Inkluderer man bær og grønnsaker kan man godt øke til to glass. Trener man mye, kan man øke mengden ytterligere, og tilsvarende kan de som ønsker å gå opp i vekt drikke mer enn andre.

Dette er juicing

For å «juice» må man ha en juicemaskin eller på helnorsk: En saftsentrifuge.

En juicemaskin er en sentrifuge som kan juice hele frukter og store grønnsakbi ter på et øyeblikk. Det finnes også maskiner som presser ut saften, og som utvikler mindre varme og dermed gir en juice av en høyere kvalitet med et høyere næringsinnhold. Disse krever at råvarene skjæres i mindre biter, og er mer tidkrevende i bruk. Prisene varier fra under 1000 kroner til ca. 2000 kroner.

En juicemaskin må ikke forveksles med en blender, men de kan gjerne kombineres for å lage juicesmoothies. Da juicer du først, og blander deretter den friskpressede juicen med f.eks. frosne bær i blenderen.

(Kilde: Hjemmet)

- For oss som ønsker å holde vekten, eller gå ned i vekt, er det altså ikke gunstig med mange glass om dagen. Og juice bør ikke erstatte tyggbare frukter, bær og grønnsaker. Men dette kommer også mye an på om man filtrerer bort fibrene eller ikke, sier hun.

Fiber fra andre matkilder

- Jeg må gjøre oppmerksom på at jeg aldri anbefaler noen å juice verken appelsiner eller rene fruktjuicer. En ekte juicer har fokus på mineralrike, helsebringende grønnsaker! Det nytter ikke å bare juice frukt. Det er ikke her de store helse- eller slankegevinstene oppnås. Spis din frukt og drikk dine grønnsaker, sier Dahlmann.

Hun forklarer videre at fiber er veldig viktig med tanke på å transportere avfallsstoffer ut av kroppen, regulere blodsukkeret og så videre, men at fiber er ikke et næringsstoff.

- Fibret fjernes ved juicing, men dette er ikke så viktig da du får fiber fra andre matkilder som grove kornprodukter og rå, hele frukter og spesielt grønnsaker, som også skal utgjøre en stor del av ditt kosthold, sier Dahlmann.

Når det gjelder juicing er det faktisk det at fibret fjernes som hevdes å gi gode helsefordeler, som blant annet å avlaste fordøyelsessystemet.

- Når fibret fjernes er det også lettere for kroppen å absorbere næringsstoffene, sier hun.

Fordøyes innen 15 minutter

JUICING: Carina Hultin Dahlmann kaller seg juiceterapeut, og hevder at når man får påfyll av ekte næring, så stabiliserer kroppen seg og kommer i balanse.
JUICING: Carina Hultin Dahlmann kaller seg juiceterapeut, og hevder at når man får påfyll av ekte næring, så stabiliserer kroppen seg og kommer i balanse. Foto: FOTO: Schibsted Forlag

Epler og pærer inneholder blant annet pektin som er et vannløselig fiber som følger med i juicen. Når du lager deg en juicesmoothie som er blandet med andre hele ingredienser får du også i deg noe fiber.

- Mer av næringsstoffene som «sitter fast» inn i mellom fibrene og like under skallet når man juicer råvarene i en juicemaskin eller i en juicepresse frigjøres også, sier Dahlmann.

Når du juicer eller blender bryter du også ned den sterke celleveggen i planten(e) slik at menneskekroppen klarer å fordøye den og dens næringsstoffer.

- Dette gjør at juicen din inneholder mer bio-tilgjengelig næring enn den faktiske frukten eller grønnsaken i sin hele form, sier Dahlmann.

- Juicen er også lett for kroppen å absorbere og fordøye, og de fleste juicer/juicesmoothies fordøyes innen 15 minutter hvorpå de videre går ut i blodbanen og ut til alle kroppens celler som til slutt trekker til seg det som trengs av næringsstoffer.

God morgen detox

Denne morgenjuicen kan drikkes utover dagen, men er ekstra fin for å hjelpe kroppen med å fortsette sin naturlige detoxprosess som er satt i gang i løpet av natten. Næringsstoffer absorberes bedre når magesekken er tom, og dermed får du en bedre effekt når juicen inntas før frokost.

Etterfølg inntak av juicen med å spise to kokte egg for sunne proteiner og for økt metthet. En perfekt start på en travel dag!

2 epler

1/ 3 sitron

2 cm fersk ingefær

3 cm agurk

DETOX: "God morgen" detox juice.
DETOX: "God morgen" detox juice. Foto: FOTO: Schibsted Forlag

3 cm grønn squash

½ stangselleri

1 håndfull fersk spinat

Godsaker i juicen: Denne juicen inneholder pektin (fiber), vitamin C og A, vitamin

B1, B2, B6, kalsium, magnesium, fosfor, kalium, fordøyelsesenzymer og betakaroten.

Agurk, squash og selleri har spesielle egenskaper som virker vanndrivende og rensende på leveren. Ingefær er en naturlig energigiver og spinat er rik på jern og blodrensende klorofyll.

Tips: Pass på at spinaten klemmes tett sammen og juices mellom to epler. Du vil da få mest juice ut av den.

Salatbaren

Myndighetene anbefaler at du spiser minst fem porsjoner frukt og grønt om dagen.

Denne juicen er perfekt for å øke ditt daglige grønnsakinntak og gir deg kjapt «5 om dagen», med fokus på grønnsaker. Er du «vågal» og bruker litt cayennepepper vil du oppleve en ekstra «punch» som setter kroppens fettforbrenning i full sving!

2 store tomater

½ selleristang

2 cm agurk

1/ 3 sitron

1 gulrot

MYE GRØNT: "Salatbaren" inneholder masse sunne og næringsrike grønnsaker.
MYE GRØNT: "Salatbaren" inneholder masse sunne og næringsrike grønnsaker. Foto: FOTO: Schibsted Forlag

1 liten dash med cayennepepper (kan sløyfes)

Godsaker i juicen: Tomater inneholder lykopen, som er en kraftig antioksidant. Lykopen kan virke forebyggende i forhold til kreft, spesielt prostatakreft. Juicen inneholder også vitamin C, D, B, E og K, i tillegg til mineralene kalium, jern, fosfor, natrium, jod og kalsium, som er bra for både blodtrykket og leveren.

Tips: Det kreftforebyggende stoffet lykopen absorberes like godt av kroppen når tomat juices som når den varmes opp. Juicing frigjør lykopen fra skallet uten varmebehandling og det er dermed lett opptakbar for kroppens celler. Vær varsom med tomater dersom du har leddgikt eller lignende sykdommer, da grønnsaker fra nattskyggefamilien er kjent for å kunne forverre symptomene.

Avokado proteinshake

Denne juicesmoothien er perfekt å bruke enten før eller etter treningsøkten din. Den er en naturlig proteinshake som bygger opp musklene dine og setter i gang kroppens restitusjonsprosess etter en tung treningsøkt. Juicesmoothien er også et perfekt mellommåltid og god når man blir litt sugen på noe utpå kvelden.

2 grønne epler

1/ 3 sitron

1 cm med fersk ingefær

1 avokado

½ banan (gjerne frossen)

Slik gjør du : Press juice av epler, sitron og ingefær. Del avokadoen i to, ta ut steinen og skrap ut innmaten med en skje og legg i blenderen. Tilsett juicen i blenderen sammen med avokadoen og blend til den er glatt.

GRØNN: Avokado proteinshake.
GRØNN: Avokado proteinshake. Foto: FOTO: Schibsted Forlag

Godsaker i juicesmoothien:

Juicesmoothien inneholder naturlige karbohydrater som fyller opp glykogenlagrene dine, i tillegg til antioksidanter, pektin (fiber), vitamin C, vitamin B, vitamin A, aminosyrer, kalium, kalsium, jern, fosfor og sunne fettsyrer.

Glatt og fin

Cellulitter er en ufarlig tilstand som oftest rammer kvinner. Appelsinhud, som det også kalles, oppstår som oftest på rumpe, hofter og lår - og hos noen på overarmene. Dårlig sirkulasjon, overvekt, opphoping av avfallsstoffer, hormoner og til dels arv er hovedårsakene til cellulitter.

Daglig juicing sammen med trening, daglig massasje av problemområder (for økt sirkulasjon) og inntak av vann vil forbedre tilstanden, i følge Dahlmann.

2 epler

1/ 5 agurk

2 cm fersk ingefær

1/ 3 sitron

1 gulrot

En håndfull fersk bladpersille

Godsaker i juicen:

MED INGEFÆR: "Glatt og fin" heter denne juicen.
MED INGEFÆR: "Glatt og fin" heter denne juicen. Foto: FOTO: Schibsted Forlag

Persille er rik på blodrensende klorofyll samtidig som den virker vanndrivende, svært utrensende og eliminerende på toksiner (giftstoffer). Gulrot, ingefær og sitron styrker leverens funksjoner, noe som kan virke positivt i forhold til cellulitter.

(Kilde/oppskrifter: Bilder og oppskrifter er fra boken Juicy! Sunn og slank med ferskpresset juice, Schibsted Forlag)

Les også:

Vann er best som tørstedrikk

Slik får du i deg nok antioksidanter

Forum: - Dere som er på diett, hva gjør dere når dere er borte?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning