For mye vitamin D

For mye D-vitamintilskudd kan føre til forgiftning

Dropp megadoser av kosttilskudd.

SUNN SOL: Solen er en god kilde til vitamin D, og her er det ingen fare for overdose.
SUNN SOL: Solen er en god kilde til vitamin D, og her er det ingen fare for overdose. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Vitamin D bidrar til at skjelettet ditt kan ta opp kalsium, og vitaminet skal også ha en rekke andre positive effekter på kroppen.

Inntak av fet fisk, egg, margarin, smør og tran er viktig for å få opp D-vitaminnivået i kroppen, men minst like viktig er det å tilbringe tid i solen.

Når kroppen utsettes for sollys, danner den nemlig selv vitamin D.

For mye vitamin D

Akkurat sollys har vi jo ikke overflod av her i landet, og nordmenn anbefales derfor ofte å ta tilskudd av vitamin D i vinterhalvåret.

Det bør imidlertid ikke skje helt ukritisk.

For selv om mangel på D-vitamin er et vanligere problem, er det også dem som har et overskudd av vitamin D.

- Den vanligste årsaken til for mye vitamin D i kroppen er ukritisk bruk av vitamintilskudd, sier professor ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Kjetil Retterstøl.

Forgiftning

Ernæringsfysiolog i BAMA, Gunn Helene Arsky, bekrefter dette.

Hvor mye er nok?

  • Barn 1-9 år 10 mcg
  • Voksne menn og kvinner 10-74 år 10 mcg
  • Voksne menn og kvinner over 75 år 20 mcg
  • Gravide 10 mcg
  • Ammende 10 mcg

OBS: Eldre og de som er lite ute i dagslys bør få tilskudd med vitamin D for å oppnå inntak på 10 mcg vitamin D daglig for voksne og 20 mcg vitamin D daglig for eldre.

Kilde: Apotek 1

- Hvis du spiser mer vitamin D enn du trenger, vil overskuddet lagres i fettvevet og leveren. Dette lageret tærer kroppen på de dagene du spiser lite vitamin D, sier hun.

Hvis du over tid spiser mer vitamin D enn du har behov for, kan det imidlertid få ganske alvorlige konsekvenser.

- Overskuddet kan da føre til forgiftning og forkalkning i lever og annet bløtvev. Dette kalles hypervitaminosis D og er alvorlig. Det forekommer sjelden og er gjerne et resultat av megadoseinntak fra kosttilskudd og ikke vitamin D fra mat eller soling, sier hun.

Mister appetitten

Symptomene på denne tilstanden er for mye kalsium i blodet, og dette leder i følge Arsky til appetittmangel, kvalme og oppkast.

- Du kan også bli slapp, få behov for å tisse ofte, samt få nyreproblemer. Behandlingen vil rett og slett være å droppe megadosen med vitamin D og eventuelt få væske intravenøst. Det kan også være aktuelt med medisiner som kortikosteroider og bisfosfonater, sier hun.

Retterstøl forteller at høyt vitamin D-nivå også ses hos spedbarn, da de er mer følsomme enn voksne.

Kan føre til forstoppelse

Retterstøl sier videre at også hodepine og tretthet kan være symptomene på for mye vitamin D.

- Er vitamin D-nivået i kroppen for høyt, kan det dessuten føre til forstoppelse og nyrestein, sier han.

Dersom du får slike symptomer, bør du sjekke om for mye vitamin D kan være årsaken, og altså eventuelt slutte å ta tilskudd til blodverdien er normalisert.

Hvis du mistenker at du selv eller andre har fått overdose av vitamin D, kan du kontakte Giftinformasjonen på 22 59 13 00 for råd.

Mer utsatt

Noen er mer utsatt enn andre, både for vitamin D-mangel og -overskudd.

Vitamin D-mangel er mest vanlig blant dem som eksponeres lite for sollys samt personer som spiser lite eller ikke noe fet fisk.

- Når det gjelder for mye vitamin D i kroppen, er det personer med forstyrrelser i kalsium- eller fosfatomsetningen, spedbarn og personer med nyresvikt som er mest utsatt, sier Retterstøl.

Kun et tilskudd

Vær for øvrig ekstra oppmerksom dersom du både tar tran og multivitamin- og mineralpreparater.

Vitamin D finnes nemlig i mange multivitamin- og mineral kosttilskudd, og du bør ifølge Apotek 1 ikke ta flere kosttilskudd som inneholder vitamin D samtidig.

Dersom du tar tran eller annet vitamin D-tilskudd, anbefales det å velge multivitaminer uten vitamin D.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning