Vitaminer og kosttilskudd

Derfor trenger du D-vitaminer

Vi har vurdert tre produkter.

VINTERMØRKET: D-vitaminer er et viktig tilskudd for oss nordmenn vinterstid. Finnes i tran og pilleform.
VINTERMØRKET: D-vitaminer er et viktig tilskudd for oss nordmenn vinterstid. Finnes i tran og pilleform. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO. colourbox.no
Publisert Oppdatert

- Mange nordmenn har i dag lav vitamin D-status. Samtidig er det få matvarer som bidrar med vesentlige mengder av vitamin D, sier lege Berit Nordstrand.

Hun forteller at man finner vitamin D naturlig i fet fisk som sild, makrell, sardiner og tunfisk, men at man i dag i tillegg finner en del produkter som er tilsatt vitaminet. Dette gjelder blant annet melk.

For lite sol

En annen viktig kilde til vitamin D er solen, og den ser vi dessverre litt for lite til her i nord. Om sommeren kan ti minutter daglig være nok.

- Siden vi spiser for lite fet fisk, smører oss med høy solfaktor når vi er i solen og tilbringer mer tid innendørs, er vitamin D-mangel hyppig forekommende i Norge, sier Nordstrand.

Vurderer du solarium for å få vitamin D, så husk at solariumsol er langt sterkere enn norsk sommersol.

Måneder med R

To typer

Det finnes to typer D-vitamin i salg. Kolekalsiferol (D3) og ergokalsiferol (D2). Kolekalsiferol er den typen vitamin D som huden lager selv ved soleksponering, og den er fem ganger så tilgjengelig for kroppen som ergokalsiferol. Du bør derfor se etter D3 når du skal kjøpe vitamin D-tilskudd.

Kilde: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky

- Barnelærdommen sier oss at vi trenger vitamin D-tilskudd så lenge solen glimrer med sitt fravær. Mange av oss sverger til tran, men det finnes også andre produkter på markedet som kun inneholder vitamin D, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Generelt anbefaler myndighetene sunn mat istedet for tilskudd, men vitamin D og omega-3 er unntaket.

Arsky mener det kan være en grei huskeregel å ta tilskudd av vitaminet i de månedene som har en R i navnet. Da er du sikret ekstra inntak i de mørkeste månedene.

Bra for skjelett og immunforsvar

Men hvorfor trenger vi egentlig vitamin D?

- Vitamin D har mye til felles med hormonene våre. For eksempel styrer vitaminet opptaket av kalsium i tarmen og regulerer avleiring eller utskillelse av kalsium fra skjelettet og er dessuten viktig for immunforsvaret vårt, sier hun.

Hormoner er også med på å styre vekten vår.

Når du har nok vitamin D og kalsium i kosten, får skjelettet tilgang til nok kalsium til å vedlikeholde skjelettet.

- Da holder du deg også frisk gjennom vinteren, sier Arsky.

Vi har også testet kosttilskudd som gir god fordøyelse.

God beskyttelse

FRISK: D-vitaminene bidrar til å holde deg frisk i vinter.
FRISK: D-vitaminene bidrar til å holde deg frisk i vinter. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO. colourbox.no

- Vitaminet er også viktig for celledeling og vedlikehold av alle cellene i kroppen. Mye forskning pågår, og vitamin D tildeles stadig nye roller, sier Nordstrand.

Derfor er vitamin D viktig:

- Styrer opptak av kalsium, og hindrer benskjørhet.

- Gir mindre forkalkninger.

- Styrker immunforsvaret.

- Forebygger hjerte- og karsykdommer.

- Forebygger diabetes type 2.

- Reduserer trolig risiko for flere kreftformer.

- Forebygger overvekt.

- Forebygger MS.

Kilder: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky, Tidsskriftet for Den norske legeforening og forskning.no

Studier antyder at vitamin D forebygger både diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og kreft. Lavt vitamin D-nivå kan faktisk gi hele 60 prosent høyere risiko for hjerte- og karsykdommer.

- Vitaminet synes også å beskytte mot betennelsessykdommer, depresjon og muligens også demens, sier hun.

Viktigst for eldre og babyer

Også Berit Nordstrand anbefaler tilskudd av fiskeolje med D-vitaminer eller D-vitamindråper - og da spesielt til eldre og spedbarn.

- Eldre lager ikke vitamin D like effektivt i huden som yngre. En teskje tran tilsvarer da det anbefalte inntaket for en voksen, som er på 5 ml eller 10 mikrogram, sier hun.

Man kan også få i seg omega-3 fra krillolje. Vi har vurdert ulike produkter.

Hun legger til at det i Norge anbefales at spedbarn fra fire ukers alder får vitamin D-tilskudd i form av tran fordi det er vanskelig å oppnå anbefalt daglig inntak av vitaminet gjennom kosten. 2,5 ml er en passende dose for de minste, men frem til seks måneders alder bør man gradvis trappe opp til 5 ml.

- Barn som ikke får tran, bør gis D-vitamindråper, sier Nordstrand.

Sverger du til fiskeolje for å få den daglige dosen vitamin D, kan det være nyttig å vite om oljen er harsk.

Velg rett

Hyllene er fulle av ulike produkter både i dagligvarebutikken, på helsekosten og på apoteket, så da gjelder det å velge rett boks med vitamin D.

Det finnes ifølge Arsky to lovlige former av vitamin D på markedet: Kolekalsiferol (D3) og Ergokalsiferol (D2). D3 er fem ganger mer tilgjengelig for kroppen enn D2, og det er denne formen kroppen selv lager når solstrålene treffer huden. D2 finnes blant annet i små mengder i sopp som har fått sollys på seg.

- Er du på jakt etter et vitamin D-tilskudd, bør du velge et som inneholder 10 mikrogram D3 per dagsdose. Slike tilskudd finner du både som D-dråper, piller og kapsler, og da kan du velge det du liker best å bruke, sier Arsky.

Ikke ta for mye

Husk imidlertid at det kan bli for mye vitamin D. Veien fra det optimale inntaket til et for høyt inntak er ifølge Arsky ganske kort.

- Det er ikke farlig å få for mye en gang i blant, men ikke gjør det til en vane. Bruk kun ett kosttilskudd som inneholder vitamin D, og hold deg til den anbefalte mengden. For mye vitamin D kan nemlig føre til forkalkning i bløtvevet i de indre organene, sier hun.

Et annet vitamin som er viktig for kroppen, er vitamin K, som mange nordmenn har for lite av.

Spis fisken din!

Og selv om det finnes gode tilskudd til deg som får i deg lite fisk, er ikke dette den helt optimale løsningen. Velger du konsekvent bort fisk og sjømat, vil du nemlig gå glipp av mer enn vitamin D.

- Ut fra et helsemessig synspunkt er det ønskelig at forbruket av fisk og sjømat øker da denne maten både gir deg omega 3 og andre næringsstoffer som forsterker helseffekten. De ulike næringsstoffene i fisken virker sammen som instrumentene i et symfoniorkester, og enkeltvis blir det derfor ikke helt det samme, sier Nordstrand.

Vi har sett nærmere på tre D-vitamin tilskudd:

Utsalgssted

Fra dagligvaren

Fra helsekosten

VITAMIN D: Tilskuddene vi har vurdert er fra venstre: Natures Way Vitamin D produsert av R/O Natures Way, Collett D-vitamin med appelsinsmak produsert av Axellus AS og Nycoplus D-vitamin produsert av Nycomed Pharma AS.
VITAMIN D: Tilskuddene vi har vurdert er fra venstre: Natures Way Vitamin D produsert av R/O Natures Way, Collett D-vitamin med appelsinsmak produsert av Axellus AS og Nycoplus D-vitamin produsert av Nycomed Pharma AS. Foto: Egil Nordlien HM Foto

Fra apoteket

Produkt

Collett D-vitamin med appelsinsmak

Nature's Way Vitamin D

Nycoplus D-vitamin

Produsent

Axellus AS

R/O Nature's Way

Nycomed Pharma AS

Ingredienser

Søtstoffer, aroma, overflatebehandlingsmiddel, eplesyre, kolekalsiferol.

Hirsekorn, fyllemiddel, maltodekstrin, kapsel, kolekalsiferol.

Fyllemidler, magnesiumsalter av fettsyrer, sukker, maisstivelse, fraksjonert kokosolje, kolekalsiferol.

Mengde og type aktivt virkestoff

10 mikrogram kolekalsiferol, 200 % av referanseverdi (max tillatte mengde).

10 mikrogram kolekalsiferol, 200 % av referanseverdi (max tillatte mengde).

10 mikrogram kolekalsiferol, 200 % av referanseverdi (max tillatte mengde).

Dette står på etiketten

Sikrer kalsiumopptaket. For benbygning og tenner, immunforsvaret og normal celledeling.

Anbefales til voksne og barn over 12 år. Skal tas ved måltid. Viktig for et sterkt og intakt skjelett.

Øker opptaket av kalsium. Nødvendig for oppbygging av skjelett og tenner. Viktig for normal celledeling.

Antall døgndoser

Inneholder 150 tabletter, 1 om dagen

Inneholder 100 kapsler, 1 om dagen

Inneholder 100 tabletter, 1 om dagen

Form

Tyggetabletter

Vegetabilske kapsler

Skal svelges hel.

Pris pr. forpakning

52

69

84,90

Pris pr. dag

0,35

0,69

0,85

Vurdering

Et D-tilskudd for deg som liker å tygge på tabletter uten å få vond smak i munnen. Disse tyggetablettene inneholder kunstig søtstoff, dermed skal barn under 3 år ikke bruke dem. Testens billigste produkt.

Vår favoritt!

Nokså store kapsler, du trenger kanskje vann å skylle dem ned med. Til tross for at disse ikke inneholder søtstoff, anbefales de ikke for små barn. Mulig dette har med svelgingen å gjøre. Annerledes satt sammen enn de andre produktene, og prismessig midt på treet.

Bitte små tabletter som er lette å svelge. Disse tablettene har ingen aldersgrense, så i teorien kan barn gjerne bruke dem. Testens dyreste produkt.

Vurderingen:

Vi har kjøpt inn tre ulike, rene vitamin D-tilskudd: Ett i dagligvarebutikken, ett på apoteket og ett på helsekosten. Fordi alle inneholder det samme - og effektive - virkestoffet D3, blir vinneren det billigste produktet. Men det er jo opp til deg å velge, kanskje liker du kapsler eller svelgetabletter bedre enn tyggetabletter. De virker godt, uansett.

Vurderingen er gjort av ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Vi tar forbehold om endringer i pris og innhold. Før du går til innkjøp av vitamin D-tilskudd, sjekk pakningen for å se om produktene har endret seg siden vi kjøpte inn og vurderte disse tilskuddene.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Slik oppdager du benskjørhet

Helseplagene du neppe kommer unna

Unngå maten som gjør at du promper mer

Maten som bygger kropp

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning