Omgangssyke

Viral gastroenteritt

Sist oppdatert 03.06.2015

Omgangssyke er en infeksjon av mage- og tarmsystemet forårsaket av ulike typer virus.

Omgangssyke er en infeksjon av mage- og tarmsystemet forårsaket av ulike typer virus. Omgangssyke gir kvalme, oppkast, diaré, feber og slapphet. Omgangssyke smitter vanligvis fra person til person, men også gjennom håndtering av mat. Smitte kan skje ved kontakt med tarmbakterier eller ved dråpesmitte (gjennom spytt ved hoste eller brekninger). Utbrudd sees ofte vinterstid, på steder der mange mennesker oppholder seg tett sammen, som på skoler, sykehjem, leir og restauranter.

Omgangssyke er ekstremt smittsomt. Fra man blir smittet til symptomene kommer, tar det fra en dag til to døgn. Man er vanligvis syk i rundt to døgn, og ikke lenger enn en uke. Man er mest smittsom mens man har symptomer, men man kan også smitte andre i dagene før og et par dager etter at symptomene opphører. Viruset kan være svært resistent mot frysing, temperaturer opptil seksti grader, klor og andre desinfeksjonsmidler. 

Symptomer

Omgangssyke gir symptomer som diarè, oppkast, feber og slapphet.

Omgangssyke gir symptomer som vanntynn diarè, oppkast og slapphet. Feber og magesmerter er også vanlig. Omgangssyke gir vanligvis også nedsatt appetitt, og hos noen influensalignende symptomer som hodepine, muskel- og leddverk. Oppkast varer vanligvis et par dager, mens diarè og slapphet kan vare lenger. Ofte vet man om andre som har vært syke, og smittekilden er ofte åpenbar.

Særlig barn er utsatte for dehydrering ettersom omgangssyke gir stort væsketap. Tegn på dehydrering kan være tørre bleier, økt tørste, innsunkne øyne, nedsatt tåreproduksjon og tørre slimhinner i munnen. 

Behandling og forebygging

Viktigste behandling av omgangssyke er rikelig væsketilførsel.

Spedbarn som kaster opp eller har alvorlig diarè bør undersøkes av lege. Ellers behandles omgangssyke vanligvis hjemme med rikelig væsketilførsel. Det beste er å drikke ofte og lite, og hos barn kan sugerør være hjelpsomt. Vann eller tynn saft anbefales. Brus og annen søt drikke bør unngås eller vannes ut med like deler vann, da mye sukker kan gi verre diarè. Glukose- og elektrolyttpulver som kjøpes på apoteket kan hjelpe å gjennopprette væske- og saltbalansen. Det finnes ingen bevis for at intravenøs hydrering er mer effektivt enn vanlig drikke, så det er mest aktuelt hos dem som sliter med å drikke normalt. Barn som ammes bør ammes ofte og lite. Det kreves ingen spesiell endring i kostholdet, men lettfordøyelig mat som yoghurt, suppe og kjeks anfebales i stedet for veldig fet eller søt mat. Kvalmestillende kan gis dersom kvalme gjør det vanskelig å få i seg drikke. 

Barn og eldre med tydelig dehydrering behandles vanligvis på sykehus. Sykehusinnleggelse vurderes også hos dem med høy feber over tre dager, de med nedsatt immunforsvar og dersom avføringen er synlig blodig. Viktigste tiltak for å forebygge omgangssyke er god hygiene, særlig når det gjelder håndvask og kjøkkenhygiene. Barn bør holdes hjemme fra barnehage/skole to døgn etter at de blir symptomfrie. Det samme gjelder voksne, særlig helsepersonell og dem som jobber med mathåndtering. 

Undersøkelse og diagnostikk

Omgangssyke diagnostiseres på bakgrunn av symptomer.

Omgangssyke diagnostiseres utfra klassiske symptomer. Omgangssyke som varer under en uke trenger ikke videre utredning, da symptomene vanligvis er forbigående. Dersom omgangssyke ikke går over av seg selv, tas en avføringsprøve for å sjekke om infeksjonen skyldes bakterier eller virus, og hva slags type. 

Årsak

Omgangssyke forårsakes av virus.

Norovirus er vanligste årsak til omgangssyke på verdensbasis, særlig hos litt større barn og voksne. Rotavirus er den hyppigste årsaken til alvorlig diarè/omgangssyke hos små barn, etterfulgt av adenovirus. Vaksine mot rotavirus ble tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet høsten 2014.

Prognose

Prognosen ved omgangssyke er vanligvis god.

Prognosen ved omgangssyke er vanligvis god. Symptomene er vanligvis forbigående, og eventuelle komplikasjoner skyldes vanligvis for lite inntak av væske.

Fakta om Omgangssyke:

Omgangssyke er svært smittsomt, og smitter ved kontakt med tarmbakterier eller ved dråpesmitte. Symptomene er kvalme, oppkast, diaré og ofte feber og slapphet. Oppkast varer sjelden mer enn to dager, men slappheten kan vare lenger. Den viktigste behandlingen er å få i seg rikelig med væske. Små barn og eldre kan behøve sykehusinnleggelse ved uttørking.

Omgangssyke skyldes en virusinfeksjon, som regel norovirus, rotavirus eller adenovirus.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Kristin Tånes

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Infeksjonssykdommer:

Infeksjonssykdommer er sykdommer som forårsakes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp eller parasitter. Infeksjonssykdommer kan ramme alle organer i kroppen. Infeksjoner spenner fra helt uskyldige og vanlige tilstander som forkjølelse og mage-tarminfeksjoner til alvorlige og potensielt dødelige sykdommer som bakteriell hjernehinnebetennelse og ebola-infeksjon.

Alvorlighetsgraden til de ulike infeksjonssykdommene avhenger av type mikrobe og hvilket organ som er affisert. Eksempelvis vil infeksjoner i hjerte, hjerne, nedre luftveier og blod ofte være mer alvorlige enn for eksempel infeksjoner i øvre luftveier og hud. For sykdomsforløp og overlevelse spiller også pasientens immunforsvar og allmenntilstand en rolle. For bakterielle infeksjoner finnes mange forskjellige typer antibiotika som er effektive.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk