Den «sunne» sjokoladen inneholder 50 kcal mer enn melkesjokoladen
Sjekk hvilken du egentlig bør velge.

Tror du at du kan spise fritt av mørk sjokolade fordi den ryktes å være sunnere enn melkesjokolade? Her bør du passe litt på, fordi mørk sjokolade inneholder faktisk mer kalorier enn melkesjokolade.
- Melkesjokolade inneholder 542 kcal per 100 gram, mørk sjokolade har 598 kcal per 100 gram. Altså har melkesjokoladen 56 kcal mindre, sier klinisk ernæringsfysiolog Randi Vassbotn Norheim.
- Sunnheten kommer av antioksidanteffekten vi finner i kakao, men du bør ikke spise mer enn 10 gram daglig, slik at det ikke blir for mange kalorier.
For å illustrere: Spiser du 100 gram mørk sjokolade i uka vil du faktisk kunne legge på deg 0,4 kilo dersom du tidligere spiste 100 gram melkesjokolade i uka.
NB: Det er ikke gjort sammenligning på produktspesifikke varer (altså ikke de to på bildet), men nøytrale varer fra Matvaretabellen.
Mer fett og sukker i den mørke
- Fett- og sukkermengden i den mørke sjokoladen er den samme som i melkesjokoladen. Det kan til og med være høyere enn i melkesjokolade fordi det er mindre melkemengde i mørk sjokolade, og dermed mer plass til fett og sukker, forklarer Norheim.
Ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Terese Glemminge Arnesen, er enig.
- Mørk sjokolade inneholder mye av det samme som vanlig melkesjokolade som gjør at du ikke bør spise for mye av denne matvaren. Kaloriinnholdet er minst like høyt i mørk sjokolade som i melkesjokolade, sier hun.
9 gram om dagen
Fordi det er større mengde antioksidanter i mørk sjokolade, sies den å være sunn i små mengder. Men det betyr ikke mer enn én bit om dagen.
Det holder med 9 gram om dagen, mener ernæringsfysiolog Gunn Helen Arsky.
- Fordelen ved å velge mørk, er at alle de helsebringende stoffene er der. I melkesjokolade er de spedd ut, slik at helseeffekten er borte. Og i mørk sjokolade er det mye smak og mye bitterstoffer som gjør at de fleste ikke klarer å spise massevis, heldigvis! Melkesjokolade sklir mye lettere ned, så der er det enkelt å overspise – til og med uten noen positiv helseeffekt, sier hun.
Sjekk kakaoinnholdet
- Husk på at noen typer mørk sjokolade slett ikke har høyt kakaoinnhold, og kan være tilsatt andre ingredienser for å gi variasjon i smak, som marsipan, sitronfyll eller mintfyll. Dette går på bekostning av mengden antioksidanter, sier Norheim.
Derfor bør du velge en ren mørk sjokolade med minimum 75 prosent kakao for å oppnå den gode effekten av antioksidantene.
- I den er det brukt mer av kakaobønnen og mindre melk enn i melkesjokolade. Jo mørkere farge dess mer kakao. Årsaken til at kakao regnes som gunstig, er at den inneholder flavonoider, en type antioksidanter som kan redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer.
Godt for hjertet
Selv om den mørke sjokoladen ofte inneholder både mer fett og dermed kalorier, er den i det minste god for hjertet ditt. Det er antioksidantene som kan redusere risikoen for hjertesykdom.
- En studie viste for eksempel at en liten bit mørk sjokolade kunne redusere forekomsten av betennelsesstoffer i blodet. Disse stoffene kan igjen føre til akutt hjerteinfarkt. Ulempen var imidlertid at sjokoladevirkningen var kortvarig. Allerede seks timer etter at sjokoladen var fortært, var beskyttelseseffekten borte, sier Arsky.
- Mørk sjokolade kan altså ha en god effekt på hjertet, men må i så fall spises flere ganger daglig. Men å spise sjokolade flere ganger daglig vil også bidra med mye fett og sukker, noe som gjør sjokolade lite egnet som «medisin».
Utmerket trøstemat
Kakao har vært brukt i mange hundre år både som medisin og til nytelse, og inneholder over tre hundre stoffer som kan påvirke hjernen og gi oss en følelse av velvære.
- Sjokoladen slipper løs en rekke signalstoffer i hjernen, spesielt de «glade» endorfinene som senker stressnivået, reduserer smertefølsomheten og gir oss en følelse av lykkerus, sier Arsky.
Dermed er det helt sant at sjokolade er utmerket trøstemat.
- Sjokoladespising stimulerer også hjernens produksjon av serotonin, en kjent oppkvikker. Det er aminosyren tryptofan i sjokoladen som øker serotoninproduksjonen.
Les også: