Sjokolade og avhengighet

Rusa på sjokolade

At det finnes stoffer i sjokolade som i teorien kan føre til avhengighet, er det liten tvil om.

VANEDANNENDE: Det finnes flere stoffer i sjokolade som vi vanligvis forbinder med rusmidler.
VANEDANNENDE: Det finnes flere stoffer i sjokolade som vi vanligvis forbinder med rusmidler. Foto: Foto: C. dapino/Crestock
Sist oppdatert

I en undersøkelse skannet man hodet til en gruppe sjokoladeelskere.

Kokaineffekt

Det viste seg at hjernene deres lyste opp på samme måte som når kokainavhengige tenker på sin neste kokainrus.

Dette inntraff hver gang forsøkspersonene kjente lukten av sjokolade.

Sukker + fett = lykkefølelse

Sjokolade inneholder omtrent 50 prosent sukker og 50 prosent fett, en kombinasjon som i seg selv har en sterk effekt på hjernen. Sukker og fett fører til at det skilles ut flere stoffer som gir en følelse av lykke og velvære, som serotonin, dopamin og opiatpeptider.

Mat som smaker godt, for eksempel sjokolade, kaker og is, stimulerer dessuten utskillelsen av endorfiner i hjernen. Dette forsterker følelsen av velvære ytterligere og kan i tillegg øke appetitten.

Mørk sjokolade, mer avhengighetsskapende

Men det må være noe mer enn sukker og fett som gjør at vi får så lyst på sjokolade. Undersøkelser viser nemlig at hvit sjokolade ikke er så vanedannende som mørk.

Hvit sjokolade inneholder nemlig ikke kakao.

Det kan være kakaoens helt spesielle aroma, effekten av ulike biologisk aktive stoffer (som virker inn på hjernen og humøret), eller en kombinasjon av begge deler.

Du må spise 11 kilo sjokolade for å oppnå samme effekt som ved å røyke marihuana

Kakaorus

Kakao inneholder en rekke biologisk aktive stoffer som i teorien kan gi en rusliknende effekt. Det er blant annet noen cannabisliknende stoffer (anadaminer) i sjokolade som kan gi en følelse av eufori og lykke.

Det er likevel lite trolig at disse stoffene kan gjøre oss avhengige av sjokolade, ettersom man må spise 11 kilo sjokolade for å oppnå samme effekt som ved å røyke marihuana.

Minner om forelskelse

Men, det finnes flere stoffer i sjokolade som kan gi oss en slags rus. Dette er blant annet koffein, alkaloider (stoffer som også finnes i alkohol), tyramin og fenyletylamin.

Fenyletylamin er et stoff som stimulerer nervesystemet til å fremkalle følelser som likner på de vi får når vi er forelsket.

Les også: Forelsket med sjokolade

Sjokoholikere

En del forskere mener likevel at konsentrasjonen av disse stoffene er så lave i sjokolade at det ikke kan gjøre oss avhengige. De mener at det heller er smaken, følelsen av sjokolade som smelter i munnen, som er mest vanedannende.

Les også: Sjokolade bedre enn kyss

Det at sjokoladespising i seg selv er noe vi forbinder med velbehag, gjør at vi får ekstra stor lyst på sjokolade.

Andre forskere mener at kombinasjonen av alle de biologisk aktive stoffene i sjokolade er med på å gi oss en slags avhengighetsfølelse.

Artikkelforfatteren er ernæringsfysiolog i Klikk.no

Les også:

Slik lager du perfekt kakao

Metter mest

Tilbake til Klikk Kosthold

Denne saken ble første gang publisert 17/04 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også