Test: Mørk sjokolade

Disse sjokoladene er sunnest

TEST: Sjokolader med mer kakao og mindre sukker og fett.

TEST: DinKost har sjekket næringsinnholdet i ti mørke sjokolader. Hvilken er sunnest?
TEST: DinKost har sjekket næringsinnholdet i ti mørke sjokolader. Hvilken er sunnest? Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
Publisert Oppdatert
TESTERNE: Lise von Krogh (t.v.) og Cathrine Borchsenius.
TESTERNE: Lise von Krogh (t.v.) og Cathrine Borchsenius. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto

Testerne

Cathrine Borchsenius er utdannet cand.scient/klinisk ernæringsfysiolog ved det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo. Hun er daglig leder i Bramat.no.

Lise von Krogh har hovedfag i ernæringsbiologi/cand.scient. fra Universitet i Bergen. Hun jobber også som Høgskolelektor ved Atlantis Medisinske Høgskole og underviser bachelorstudenter.

Mørk sjokolade er sunnere enn lys, fordi jo mørkere sjokoladen er, desto mer kakao inneholder den.

DinKost.no har testet forskjeller i næringsinnholdet for sjokolader med et kakaoinnhold på minst 70 %. Sjokolader som inneholdt mindre kakao enn dette, eller som ikke har opplysninger om næringsinnhold, er ikke med i testen. Dette gjelder blant annet Lindt-sjokoladene. Alle sjokoladene i testen er kjøpt inn på Meny (CC Vest), Kiwi eller Prix.


Del

De som kommer klart best ut i denne testen er:

Hachez 88 % cocoa premier cru

Freia Premium 86 %

Hachez cocoa d'Arriba

Nidar Bocca

Førstnevnte ligger et lite hakk foran de andre, selv om kaloriinnholdet i den er høyt. Den inneholder mye protein og lite karbohydrat. Som navnet tilsier, inneholder sjokoladen 88 prosent kakao!

Antioksidanter

Kakao er stappfull av flavonoider, en type antioksidanter som blant annet har vist seg å redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer .

Spiser du sjokolade, kan du altså gjerne velge mørk fremfor lys.

En annen fordel med mørk sjokolade, er at jo mørkere den er, desto bitrere smaker den. Dette gjør at mange syns det holder med noen biter av gangen.

Sukker og fett

Selv om kakao er sunt, er det mye annet i en sjokolade som ikke er særlig sunt. Sjokolade inneholder også mye fett, sukker og kalorier. Store mengder sjokolade er altså ikke særlig sunt, uansett hvor mye kakao de inneholder.

Sjokoladene har fått plusspoeng for høyt protein og kakaoinnhold, og minus for mye fett, karbohydrater (sukker) og kalorier. Terningkast 1 betyr ikke nødvendigvis at det er et dårlig produkt, bare at det er det dårligste produktet i testen.

Ettersom alle sjokoladene i denne testen inneholder forholdsvis mye kakao, vil selv sjokolader som har fått terningkast 1 i denne testen, være et bedre alternativ enn mange andre sjokolader. Det er også verdt å merke seg at de sjokoladene som fikk høyest terningkast, er de som inneholder mest kakao.

Velger du sjokolade ut fra sunnhet, så gå altså for de som har mest mulig kakao.

LES OGSÅ:

Troika får terningkast 6

Stor test av salamipølser

Sunne og usunne brunoster

Test: Slankebarer, energibarer, måltidserstattere

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning