Endometriose symptomer

Smertene kan være vanskelig å skille fra vanlige menstruasjonssmerter, men det typiske er at ibuprofen ikke virker

Sykdommen rammer 30 prosent av alle som utredes for barnløshet.

SMERTER: Smertene kan være vanskelig å skille fra vanlige menstruasjonssmerter, men det typiske er at medikamenter som ibuprofen og lignende ikke virker på endometriosesmerter. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SMERTER: Smertene kan være vanskelig å skille fra vanlige menstruasjonssmerter, men det typiske er at medikamenter som ibuprofen og lignende ikke virker på endometriosesmerter. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

- Endometriose er en tilstand som kan opptre hos kvinner i fruktbar alder, forteller Mette H. Moen, professor emerita og gynekolog ved NTNU.

Moen svarer gratis på spørsmål relatert til kvinnehelse, gynekologi og graviditet i forumet på Doktor Online.

I Helseleksikonet står det følgende om endometriose:

«Endometriose er en godartet tilstand hvor vev av samme type som slimhinnen som bekler innsiden av livmorhulen (endometriet) er ‘feilplassert’ utenfor livmoren».

Smerter er ofte et symptom

Moen forteller at smerter ofte er et typisk symptom, gjerne under menstruasjon eller i forbindelse med samleie.

- Smertene kan være vanskelig å skille fra vanlige menstruasjonssmerter, men det typiske er at medikamenter som ibuprofen og lignende ikke virker på endometriosesmerter, forteller spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, Britt-Ingjerd Nesheim.

Endometriosen dukker vanligvis opp litt senere i livet, slik at det er «nye» smerter som dukker opp.

- De blir gjerne verre over tid, sier Nesheim.

30 prosent har endometriose

Norsk Helseinformatikk informerer om at tilstanden finnes hos cirka 30 prosent av kvinnene som utredes for barnløshet. Moen forteller at cirka en tredjedel av de med endometriose, har problemer med å bli gravide.

- Endometriose er ikke nødvendigvis årsaken til barnløsheten. Med årene utvikler kanskje så mye som 20 prosent av alle kvinner endometriose uten at de har spesielle plager. Vi regner med at 5-10 prosent av alle kvinner har endometriose, noen helt uten symptomer, andre med store plager, sier Moen.

- Endometriose kan som regel ikke påvises ved en vanlig gynekologisk undersøkelse eller ved ultralyd, men kun ved laparoskopi (kikkhullsoperasjon) i narkose, forteller Moen.

Kirurgi eller medisinsk behandling

- Endrometriose kan ikke utryddes, men holdes nede. Etter overgangsalderen, når østrogen forsvinner, vil endometriosesymptomer gå tilbake hos nesten alle, forteller Moen.

Det finnes heldigvis råd selv om tilstanden høyst sannsynlig ikke vil gi seg før etter overgangsalderen. Den medisinske behandlingen går ut på å stanse eggløsningen.

- Dermed vokser heller ikke endometriosevevet, og det kommer ingen blødning fra det i forbindelse med menstruasjon. Det hjelper på smertene, men man blir selvsagt ikke gravid mens behandlingen varer. Det er heller ingen holdepunkter for at man blir lettere gravid like etterpå, forteller Nesheim.

Kirurgi hvor man fjerner mest mulig av endometriosen kan også virke, men Moen forteller at det da gjerne komme tilbake på et senere tidspunkt.

- Den kirurgiske behandlingen går ut på å fjerne endometriosevevet. Avhengig av hvor endometriosen sitter og hvor mye det er, kan sannsynligheten for å bli gravid øke litt  i tiden etter operasjonen, sier Nesheim.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning