Livmorfremfall

Descensus urogenitalis/genital prolapse

Sist oppdatert 03.07.2015

Med alderen kan det oppstå fremfall av bukorganer i skjeden. Det kan være livmorfremfall, blærefremfall og fremfall av rektum. Det skyldes svakere muskulatur i bekkenbunnen som følge av høy alder eller fødsel.

Fremfall i skjeden rammer i all hovedsak kvinner som har født barn, eller eldre kvinner. Med alderen oppstår svakhet i bekkenbunnens styrke. Bukorganer, som livmoren, blæren og rektum, viser tendens til å synke nedover med fremfall som viser seg i skjeden som en utposing.

Livmoren kan synke nedover og komme til syne i skjedeåpningen som et fremfall eller prolaps. I verste fall kan hele livmoren komme utenfor skjeden. Det beskrives da som et totalprolaps. 

Blærefremfall (cystocele) betyr at blæren ikke holdes på plass av bekkenbunnsmuskulaturen, men faller bakover og inn i skjeden. Fremfall av rektum (rectocele) viser seg som en svakhet mellom skjede og rektum som faller inn i skjeden. 

Dersom bekkenbunnsmuskulaturen er så svekket at man får fremfall, er det vanlig at man har fremfall i flere av de nevnte bukorganene på en gang, med ulike grader av fremfall på hver. Risikofaktorer for fremfall er først og fremst å ha gjennomgått fødsler og økende alder med bortfall av østrogen etter overgangsalderen. Overvekt, arbeid med tunge løft, kronisk forstoppelse og kroniske lungesykdommer med hoste øker risiko. Sannsynligvis er det også en arvelig risikofaktor.

Mange kvinner har antydning til fremfall uten at det gir plager. Livstidsrisiko for å få fremfall i skjeden er på fem til ti prosent. 

Symptomer

Fremfall av livmor medfører ubehag og trykksymptomer. Ved blærefremfall kan det bli problemer med tømming av blæren. Ved fremfall av rektum kan avføring være vanskelig.

Livmorfremfall, også kalt nedsunken livmor, medfører ubehag ved bevegelse og trykkfølelse i underlivet. Livmorhalsen kan bli sår hvis den kommer utenfor skjeden, og det kan gi blødning når den gnisser mot underbuksene. Det er vanligvis ikke problemer ved samleie, da fremfallet går tilbake i liggende stilling. Blærefremfall kan hindre fullstendig tømming av urinblæren ved vannlatningen. Det blir stående urin i blæren, som gir risiko for infeksjon, blærekatarr. Ved et rectocele, fremfall av rektum, kan avføringen bli vanskelig. 

Behandling og forebygging

Livmorfremfall kan forebygges ved bekkenbunnsøvelser. En ring kan holde fremfallet på plass. Noen ganger er det nødvendig med operasjon.

Bekkenbunnsmuskulaturen kan styrkes ved øvelser. Det er spesielt viktig i forbindelse med fødsel, og trening kan med fordel starte allerede i graviditeten. Det er viktig å unngå forstoppelse. Røyking frarådes. Lokalbehandling med østrogen i skjeden kan sannsynligvis gi en viss beskyttelse.

Ved livmorfremfall og blærefremfall kan det gi god hjelp å plassere en ring av silikon eller plast i skjeden. Ringen skal løfte den nedsunkne livmoren og blæren på plass. Ringer finnes i ulike design og ulike størrelser, og kan tilpasses den enkelte kvinnes anatomi. Hvis kvinnen er i overgangsalderen eller etter overgangsalderen, bør hun få lokal østrogenbehandling (to til tre ganger per uke) i skjeden for å hindre sårdannelse og utflod. Ringen bør i den første tiden fjernes noen ganger i året for at legen kan undersøke for sår ('gnagsår'). Hvis det ikke er tegn på slikt, kan kontroll foretas årlig.

Hvis konservativ behandling ikke fører frem, kan det bli nødvendig med operasjon. I de fleste tilfeller dreier det seg om operasjon via skjeden. Det finnes en rekke operasjonsmetoder hvor man fjerner litt av slimhinnen og lager forsterkninger i muskulatur og støtteapparat. Noen ganger legges det inn et nett for å forsterke vevet. Hvis livmoren er sunket ned, kan man enten fjerne en del av livmorhalsen (amputasjon av livmorhals) eller hele livmoren (vaginal hysterektomi). I spesielle tilfeller kan det være nødvendig med kikkhullsoperasjon (laparoskopi) hvor man løfter opp skjeden og fester til innsiden av bekkenet. Før operasjon bør kvinnen ha fått behandling med østrogen i noen uker, og etter operasjon bør det gis livslang lokal østrogenbehandling.

Man ønsker å vente med operasjon til kvinnen er ferdig med barnefødsler. En nedsunket livmor vil i løpet av graviditeten trekke seg opp, så graviditeten utvikler seg normalt. Hvis en kvinne blir gravid etter at det er utført operasjon for fremfall, vil det anbefales keisersnitt.

Undersøkelse og diagnostikk

En vanlig gynekologisk undersøkelse vil avsløre fremfall.

Legen vil ved en vanlig gynekologisk undersøkelse kunne se om det foreligger livmorfremfall, blærefremfall og/eller rektalt fremfall. Når kvinnen presser, kommer fremfallet spesielt tydelig frem og kan graderes. Det kan være nødvendig at kvinnen undersøkes mens hun står oppreist for å vurdere livmorfremfallet.

En sjelden gang kan en svulst i bekkenet være årsak til livmorfremfall. Det vil kunne avsløres ved undersøkelse (palpasjon) av bekkenet og ultralydsundersøkelse. Med ultralyd kan legen bedømme om det foreligger ufullstendig tømming av blæren, resturin.

Årsak

Fødsler og aldersforandringer kan svekke muskulatur og bindevev, som kan føre til fremfall.

Kvinnens bekkenbunn er svekket av at den ikke bare skal gi passasje for urin og avføring, men den skal også være fødselskanal. Muskulaturen og leddbåndet i bekkenet vil ved en fødsel bli satt på strekk og kan bli skadet. Med alderen vil muskulatur og annet støtteapparat som bånd og bindevev bli svakere, og bortfall av østrogen etter overgangsalderen vil medvirke til svekkelsen. Ekstra belastning i form av overvekt, tungt fysisk arbeid, forstoppelse og kronisk hoste kan være tilleggsfaktorer. Det finnes en arvelig tilstand hvor bindevevet er svekket, og hos disse kvinnene kan fremfall oppstå uten at de har gjennomgått fødsel.

Etter operasjon hvor livmoren er fjernet, kan det oppstå fremfall av toppen av skjeden. Det kalles fremfall av skjedetoppen eller "vault prolaps".

Prognose

Det kan oppstå tilbakefall etter operasjon for fremfall.

Etter operasjon for livmorfremfall, blærefremfall og/eller rektalt fremfall kan det oppstå tilbakefall i opptil 20 prosent av tilfellene. Det kan da utføres ny operasjon hvor man kan bruke kunstig materiale til forsterking. Man venter derfor i det lengste med å operere. Hvis kvinnen har fått tilbakefall etter en eller flere operasjoner og ikke lenger er seksuelt aktiv, kan løsningen være totalt å lukke skjeden, å sy den igjen.

Etter operasjon for cystocele kan det oppstå urinlekkasje av typen stressinkontinens etter operasjon. Hvorvidt man er disponert for inkontinens bør utredes før operasjon for fremfall.

Fakta om Livmorfremfall:

Med alderen kan det oppstå fremfall i skjeden. Det kan være livmorfremfall, blærefremfall og fremfall av rektum.

Årsaken er som regel svakere muskulatur i bekkenbunnen som følge av høy alder eller fødsel.

Fremfall av livmor medfører ubehag og trykksymptomer. Ved blærefremfall kan det bli problemer med tømming av blæren. Ved fremfall av rektum kan avføring være vanskelig.

Livmorfremfall kan forebygges ved bekkenbunnsøvelser. En ring kan holde fremfallet på plass, men noen ganger er det nødvendig med operasjon.

Skrevet av Gynekolog

Mette Haase Moen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Kvinnesykdommer (gynekologi):

Kvinnesykdommer omfatter både godartede sykdommer og tilstander, og ondartede sykdommer. Friske kvinner oppfordres til å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse hos fastlege eller gynekolog hvert tredje år, og oppfordres også til selv å undersøke brystene sine jevnlig. Klassiske symptomer ved underlivssykdommer er smerter, utflod og unormale blødninger, herunder blødning etter overgangsalderen.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk