Livmorkreft

Corpus cancer/endometrial cancer

Sist oppdatert 10.06.2015

Livmorkreft er kreft i livmorens slimhinne.

Kreft i livmoren kan enten sitte i livmorhalsen eller i selve livmoren (corpus). Livmorkreft (endometriekreft) er den vanligste formen for underlivskreft hos kvinner, og rammer mer enn 600 kvinner årlig i Norge. Gjennomsnittsalder for å få diagnosen livmorkreft er ca 65 år. De fleste, ca 75 prosent, rammes etter overgangsalderen. Denne kreftformen har vist en sterk økning, sannsynligvis på grunn av endret livsstil som færre fødsler, overvekt og muligens bruk av hormoner. Økt forekomst kan også relateres til at kvinner blir eldre.

Symptomer

Blødning etter overgangsalderen er et typisk symptom. Livmorkreft før overgangsalderen kan vise seg som uregelmessige blødninger.

Ved blødninger etter overgangsalderen er det viktig å undersøke for livmorkreft. Hos ca ti prosent er livmorkreft årsaken. I starten kan det dreie seg om blodvann, men etter hvert kan det bli større blødning. Smerter er ikke vanlig.

Hos kvinner før overgangsalderen er det viktig å utelukke livmorkreft ved uregelmessig blødninger, selv om kreft er en uvanlig årsak i denne aldersgruppen.

Behandling og forebygging

Operasjon med fjerning av livmor og eggstokker er den vanligste behandlingen for livmorkreft.

Ved livmorkreft er den vanligste behandlingen å fjerne livmor og eggstokker. Det kan være aktuelt med tilleggsbehandling i form av cellegift, stråling eller hormonbehandling. Stadium og type av kreft samt pasientens alder og allmenntilstand vil avgjøre valg av behandling.

Som ved livmorhalskreft kan det påvises forstadier (endomtriehyperplasi) med økt risiko for videreutvikling til kreft. I disse tilfeller vil man ofte velge å fjerne livmoren.

Mange fødsler, bruk av p-pille og røyking (!) reduserer risiko for livmorkreft.

Undersøkelse og diagnostikk

Gynekologisk undersøkelse med ultralyd og prøve av livmorslimhinnen vil gi diagnose.

Ved mistanke om livmorkreft vil det bli utført gynekologisk undersøkelse med samtidig ultralyd. Ved kreft vil livmorslimhinnen fremstå tykkere enn vanlig (over 4 millimeter). Ved en enkel metode (Pipelleundersøkelse) kan noe av livmorslimhinnen (endometrium) suges ut til mikroskopisk vurdering. I noen tilfeller må det utføres en utskrapning i narkose for å hente ut slimhinne til vurdering.

Ved MR undersøkelse kan legen vurdere hvor mye svulsten har vokst inn i livmoren. Ved CT undersøkelse kan eventuell spredning kartlegges.

Årsak

Det er en rekke risikofaktorer for livmorkreft.

Kvinner som ikke har født barn, som har sen overgangsalder, som er overvektige, som har diabetes og høyt blodtrykk har økt risiko for å få livmorkreft. Bruk av ren østrogen i klimakteriet øker også risikoen. Østrogenbehandling må derfor kombineres med et gestagenhormon.

Det finnes en arvelig genfeil, HNPCC (Hereditary non-polyposus colorectal cancer eller Lynch syndrom), som gir økt risiko for livmorkreft (og for eggstokkreft og tykktarmskreft).

Tamoxifenbehandling som brukes ved brystkreft gir økt risiko.

Prognose

Prognosen ved livmorkreft er vanligvis god.

Livmorkreft gir tidlige symptomer som fører kvinne til lege. En kjent regel er at 'blødning etter overgangsalderen er kreft til det motsatte er bevist'. Leger vil derfor raskt henvise kvinnen til spesialistundersøkelse.

Ca 80 prosent av livmorkreft diagnostiseres i tidlig stadium (stadium I og II), og overlevelsen er derfor god. Fem års overlevelse er ca 85 prosent. Foreligger metastaser, er fem års overlevelse ca 40 prosent.

Fakta om Livmorkreft:

Livmorkreft er kreft i livmorens slimhinne. Denne kreftformen rammer vanligvis kvinner etter overgangsalderen. Et tidlig tegn er blødning. Blødning etter overgangsalder bør alltid føre til at kvinnen oppsøker lege. Overlevelsen for livmorkreft er høy. Livmorkreft er den vanligste formen for underlivskreft, og rammer mer enn 600 kvinner årlig i Norge.

Det er fire stadier av livmorkreft:

  1. Svulsten sitter bare i livmoren.
  2. Svulsten har vokst ned i livmorhalsen.
  3. Svulsten har vokst ned i skjeden eller har bredt seg i bekkenet.
  4. Svulsten har vokst inn i blære eller tarm eller har spredt seg (metastasert) til fjernere deler av kroppen.

Skrevet av Gynekolog

Mette Haase Moen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Kvinnesykdommer (gynekologi):

Kvinnesykdommer omfatter både godartede sykdommer og tilstander, og ondartede sykdommer. Friske kvinner oppfordres til å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse hos fastlege eller gynekolog hvert tredje år, og oppfordres også til selv å undersøke brystene sine jevnlig. Klassiske symptomer ved underlivssykdommer er smerter, utflod og unormale blødninger, herunder blødning etter overgangsalderen.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk