overgangsalder

Dette bør du vite om overgangsalderen

Overgangsalderen gjør livet vanskelig for mange kvinner. Gynekolog Nina Willumsen (59) mener flere bør be fastlegen om en henvisning til spesialist.

OVERGANGSALDER: – Noen kvinner nærmest kastes ut i overgangsaldereren med symptomer som nattesvette og hetetokter, mens andre får gradvise symptomer i årene før menstruasjonen opphører, sier gynekolog.
OVERGANGSALDER: – Noen kvinner nærmest kastes ut i overgangsaldereren med symptomer som nattesvette og hetetokter, mens andre får gradvise symptomer i årene før menstruasjonen opphører, sier gynekolog. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Overgangsalder vil si den perioden i kvinnens liv med overgang fra fruktbarhet til et stadium hvor eggene er brukt opp og østrogenproduksjonen blir minimal. Det medfører ofte en rekke symptomer, spesielt hetetokter, kan du lese på Helseleksikonet.

– En utfordrende overgangsalder påvirker hele kvinnens liv, og derfor er det viktig å ta den på alvor, sier Nina Willumsen, som er avtalespesialist i gynekologi og driver NIMO-klinikken i Drammen til ukebladet Hjemmet.

Hun er i sluttfasen av en bok om overgangsalderen, implementert i funksjonell medisin, en ny retning som vokser i USA. Essensen er å gi en helhetlig behandling. Hvert individ får unik oppfølging.

– Kvinners overgangsalder har tradisjonelt sett ikke blitt tatt på alvor her hjemme. Vi som er avtalespesialister har takster for alle typer konsultasjoner, men det finnes ikke en sats som heter overgangsalder, og det er synd, forklarer spesialisten.

Symptomer på overgangsalder

  • Menstruasjonen uteblir eller er uregelmessig
  • Hetetokter/nattesvette
  • Søvnproblemer
  • Lav sexlyst
  • Hodepine
  • Nedstemthet/uro
  • Hjertebank
  • Noen får høyt blodtrykk
  • Har du i utgangspunktet hatt stoffskifteproblemer, vil dette ofte forverres i overgangsalder.

Kilde: Nina Willumsen, avtalespesialist i gynekologi

Veldig individuelt

Hun sier at de aller fleste kvinner merker en forskjell når kroppen ikke lenger produserer nok østrogen til at de har menstruasjon. Noen merker det i stor grad, andre i mindre.

– Noen kvinner nærmest kastes ut i symptomer som nattesvette og hetetokter, mens andre får gradvise symptomer i årene før menstruasjonen opphører. For de fleste vil plagene komme suksessivt og vare i tre-fem år, men dette er veldig individuelt og avhenger av gener, livsstil og livssituasjon. Endringene skjer gjerne rundt 50-årsalderen, men noen starter betydelig tidligere, sier Willumsen.

– Noen kvinner mister menstruasjonen fra den ene måneden til den andre og får plutselige plager. Dette skyldes gjerne utenforliggende faktorer, som stress eller traumer.

Vanlige myter om overgangsalder

1) "Spør moren eller storesøsteren din, så vet du når du kommer i overgangsalder".

Selv om dette kan være en pekepinn, skal du huske at din kropp har sin egen syklus.

2) "Østrogen er livsfarlig".

Det finnes både pluss og minus ved bruk av østrogen.

3) "Klimakteriet kommer gradvis".

Nei, det kan også komme plutselig!

Kilde: Nina Willumsen, avtalespesialist i gynekologi

Kvinner som kommer til lege med symptomer på overgangsalder opplever ofte at det blir tatt en hormontest for å bekrefte eller avkrefte om de er i klimakteriet. Når pasienter kommer til henne lytter hun til hva kvinnene sier og ser på eggstokkene om det er ingen eller få egg igjen.

– Hvis en kvinne ikke lenger har menstruasjon og har symptomer som nattesvette, hetetokter, hjertebank, svimmelhet og utilpasshet, er det i hovedsak overgangsalder kvinnen har, sier Willumsen.

Søvnmangel kan bli det som velter tilværelsen. Kvinner som våkner dyvåte og må skifte på sengen natt eller natt blir aldri uthvilt.

– Mangel på søvn kan gir konsentrasjonsproblemer, hukommelsesvansker, nedstemthet, uro eller irritabilitet. Endringene i hormonene kan også endre personligheten. Enkelte blir nervøse når progesteronet blir borte. Jeg har hatt pasienter som har vært så plaget at de ikke har klart å huske veien hjem fra jobb, forteller hun.

Les også: Nedsunken livmor reduserer livskvaliteten til mange kvinner

Østrogenbehandling

Østrogen er effektiv behandling for hetetokter og for underlivsplager hos kvinner etter overgangsalderen, står det på Helseleksikonet.

Dette kan gis som tabletter eller plaster på huden.

Willumsen mener at farene ved å bruke østrogen er vesentlig overdrevet. I dag finnes det også alternativer til syntetisk fremstilt østrogen.

– Det er forsket på østrogenbehandling i 60 år og ennå har vi ikke gode resultater å støtte oss til. Det jeg vet, er at østrogen er livreddende for noen kvinner. Vi sier at det er trygt å ta østrogen i fem år og vurderer i hvert tilfelle hvilken dose som skal gis. Gjennom tester kan vi vurdere risikoen til hver enkelt.

Nå finnes det såkalte bioidentiske preparater, som plaster og gelé. Kvinner som velger å gå på østrogen kan og bør prøve å slutte med jevne mellomrom, men det er også slik at noen trenger hjelpen det gir til de er 90 år. Statens Legemiddelverks anbefaling er å bruke lavest mulig dose i kortest mulig tid. Willumsen sier at de forsøker å få kvinner til å være ferdig med østrogen når de nærmer seg 60.

Mange kvinner som får høyt blodtrykk på grunn av stresset kroppen påføres i overgangsalderen, får normalt blodtrykk når de begynner på østrogen.

– Østrogen skal i utgangspunktet ikke gis til personer med høyt blodtrykk, ikke til røykere, ikke til mennesker med økt risiko for hjerte- og karsykdom, familie med mye blodpropp eller arvelig disponert brystkreft.

At østrogen også gir helsefordeler, synes hun er viktig å få frem. Østrogenbehandling reduserer faren for benskjørhet og forebygger tarmkreft. Mange kvinner som får høyt blodtrykk på grunn av stresset kroppen påføres i overgangsalderen, får normalt blodtrykk når de begynner på østrogen.

– Uansett skal blodtrykket alltid måles når kvinner får østrogen, også fordi østrogen kan påvirke blodtrykket motsatt vei, sier Willumsen.

Alternativene

Willumsen poengterer at det finnes alternativer for de med moderate plager.

– For dem som ønsker å møte overgangsalderen på en annen måte, er kosthold og fysisk aktivitet viktig. Å gjøre noe med stressnivået er også smart. Alt henger sammen, sier gynekologen, som også har en doktorgrad i klinisk biokjemi.

– Det finnes også naturmedisin som kan være verdt å prøve, for eksempel Femarelle. Macapulver og soya kan ha effekt mot hetetokter, men man skal være forsiktig med å bruke for mye soya, råder gynekologen.

Når kontakte lege angående overgangsalder?

– Når du har fått uregelmessig menstruasjon og føler deg i kroppslig ubalanse, er det lurt å oppsøke en lege.

Det er mulig å få en flott overgangsalder, men det betyr kanskje at du må redusere tempoet og ta noen grep.

Kvinner i overgangsalder trenger bistand og kunnskap. Vi må bli flinkere til å snakke om det. På 1800-tallet kalte de tilstanden "hysteria", og det har absolutt en psykisk side. Noen blir oppfarende når østrogenet og progesteronet forsvinner.

Noen skal og bør ha østrogen fordi livskvaliteten blir for dårlig uten, men det er viktig at vi på generell basis ikke sykeliggjør overgangsalderen. Små justeringer kan gjøre tilværelsen bedre.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning