Overgangsalder

Klimakterium/Menopause

Sist oppdatert 23.09.2015

Overgangsalder vil si den perioden i kvinnens liv med overgang fra fruktbarhet til et stadium hvor eggene er brukt opp og østrogenproduksjonen blir minimal. Det medfører ofte en rekke symptomer, spesielt hetetokter.

Overgangsalder, eller klimakteriet, beskriver en periode i kvinnens liv som kan strekke seg over ca ti år. Det første tegnet er endring i menstruasjonssyklusen som kan bli et par dager kortere. Så kan syklusen bli lenger og menstruasjonen kan hoppe over en måned eller mer. Det kan i perioder komme uventede og rikelige menstruasjoner.

Menopausen betegner på norsk tidspunktet for siste menstruasjon. Det er først etter ett år uten menstruasjoner at man kan fastslå menopausen. De fleste vil beskrive overgangsalderen som overstått når hetoktene er borte, oftest etter tre til fem år.

I Norge er gjennomsnittlige menopausealder 52 år, men varierer fra 40 til nesten 60 år. Hos en prosent er menopausen før 40 år, hos en promille før 30 år. Alder for menopause er i høy grad arvelig. Kirurgisk fjerning av begge eggstokker og eventuelt strålebehandling eller cellegift kan føre til tidlig overgangsalder. Fjerning bare av livmor medfører ikke overgangsalder selv om menstruasjonene blir borte. Årsaken til det er at det er eggstokkene og ikke livmoren som produserer østrogen.

Symptomer

De fleste kvinner får symptomer i overgangsalderen i form av hetetokter og plager fra skjede og urinveier.

Rundt 85 prosent av alle kvinner får overgangsplager når menstruasjonene blir borte. Ca 25 prosent har plager allerede før menopausen, det vil si før siste menstruasjon inntrer. Typiske plager er hetetokter med varmebølger, rødme av huden og hos noen sterk svette, spesielt på bryst, panne og nakke. Hetetokter kommer som anfall av noen minutters varighet og intervall fra flere ganger daglig til få ganger i uken. Symptomene er verst om natten hvor søvnen kan bli avbrutt med behov for nedkjøling med åpning av vindu, bytte av nattøy og i verste fall skifte av sengklær. Forstyrrelse av søvn kan hos noen være det verste symptomet fordi det går ut over arbeidskapasiteten på dagtid, og gir redusert livskvalitet.

Etter noen år kan hetetoktene avta eller bli borte. Det kan da komme nye symptomer med plager fra skjede og urinveier. På grunn av bortfall av østrogen blir det endret bakteriemiljø i skjeden, og tynnere slimhinner som kan føre til utflod og sårhet ved samleie. Det kan også føre til hyppige urinveisinfeksjoner.

I og etter overgangsalderen inntrer reduksjon av skjelettet med økende tendens til beinskjørhet (osteoporose) med risiko for beinbrudd, spesielt av håndledd og lårhals. Småbrudd i ryggen kan gi sammenfall med høydereduksjon og smerter. Før overgansalderen gir de kvinnelige hormonene en viss beskyttelse mot hjerte- og karsykdommer, men etter menopausen er det økt risiko for for eksempel hjerteinfarkt og høyt blodtrykk.

Behandling og forebygging

Østrogen er effektiv behandling for hetetokter og for underlivsplager hos kvinner etter overgangsalderen.

I de ulike fasene av overgangsalderen er det ulikt behov for behandling. Uregelmessige blødninger kan reguleres med hormonet progestin (som likner på progesteron som dannes etter eggløsning). Menstruasjoner som er helt ute av kontroll kan reguleres med progestin som kan tilføres 10-14 dager per måned. Progestin kan også gis i form av en hormonspiral. Den er spesielt velegnet til å redusere rikelige blødninger.

Heteokter oppstår i den perioden hvor østrogen-nivået reduseres. Østrogen er eneste effektive behandling med nesten garantert effekt. Dessverre kommer symptomene ofte tilbake når behandlingen avsluttes, uansett hvor lenge behandlingen har vart og uavhengig av kvinnens alder.

Østrogen kan gis som tabletter eller plaster på huden. For å beskytte livmoren for uheldig innvirkning av østrogen, må det kombineres med progestin. Det kan medføre vanlige menstruasjonsblødninger eller blødninger i de første månedene, avhengig av hvordan de to hormonene doseres. Østrogen kan også kombineres med en hormonspiral i livmoren.

Det har i de siste årtier vært sterk diskusjon om østrogenbruk og positive og negative virkninger. Eventuell østrogenbehandling bør startes tidlig etter menopausen (siste menstruasjon), og bør etter Legemiddelverkets anbefalinger avsluttes etter ca fem år. Men noen eksperter mener at behandlingstiden ikke skal begrenses hvis behovet er stort. Risiko ved behandling er øket risiko for brystkreft, spesielt ved kombinasjonen av østrogen/progestin. Ren østrogenbehandling (til kvinner som har fjernet livmoren) medfører ikke denne risikoen. Østrogen øker risiko for blodpropp og hjerneslag. Østrogen/progestin beskytter mot kreft i rektum og tykktarm og beskytter mot beinskjørhet og brudd. Effekten på hjertet er usikker, sannsynligvis gunstig ved behandling av yngre, og risikabelt hos eldre kvinner.

Kvinner som har hatt brystkreft eller blodpropp, bør ikke bruke østrogen. Kvinner som har plager fra skjede og urinveier kan bruke lokal østrogen i form av stikkpiller, krem eller en vaginalring av plast. Det kan brukes av stort sett alle kvinner. Mange kvinner forsøker alternativ behandling med produkter som kjøpes i helsekostbutikker, for eksempel soyaprodukter. Dokumentasjon for effekt, innhold og sikkerhet er ofte mangelfull for slike produkter. I vitenskapelige studier har effekten ofte vært tvilsom.

Det er ingen måte å forbygge overgangsalderen på, den rammer alle kvinner, uansett antall barn eller om de har brukt p-piller. Kvinner som røyker, kan komme et par år tidligere i overgangsalderen. De som har fått utført operasjon på eggstokkene, som har fått cellegift eller bestråling mot eggstokkene, kan komme i tidlig overgangsalder.

Undersøkelse og diagnostikk

Overgangsalderen kan påvises ved symptomer og hormonanalyse.

Først etter ett år med fravær av menstruasjoner vet man at menopausen (siste menstruasjon) er passert. Kvinnen vil da ofte ha hatt symptomer med hetetokter i lengre tid. En blodprøve med måling av hypofysehormonene FSH og LH samt eggstokkhormonet østradiol kan si noe om status. Men verdiene svinger mye i årene før menopausen, så et enkelt prøvesvar kan det ikke legges vekt på. Etter overgangsalderen øker verdiene av FSH og LH, og østradiol synker.

Årsak

Overgangsalderen skyldes at eggstokkene tømmes for egg.

I fosterlivet anlegges alle eggene i eggstokken, de fornyes ikke gjennom livet. Fortløpende tømmes eggstokkene for egg, de fleste egg går til grunne, noen få løsner med mulighet for befruktning i løpet av kvinnens fruktbare periode. Når eggene modnes, produseres østrogen. Det er et nært samspill mellom eggmodning, østrogenproduksjon og eggløsning. Når eggstokkene har tømt sitt egglager, stopper den vesentligste østrogenproduksjon, og kvinnen kan ikke lenger bli gravid.

Prognose

Overgangsalderen er forbigående.

Hos de fleste forsvinner de typiske symptomene med blant annet hetetokter etter tre til fem år, men hos så mye som 15 prosent kan symptomene vare resten av livet. Andre tegn på østrogenmangel som sårhet i skjeden og beinskjørhet øker med alderen.

Fakta om Overgangsalder:

Overgangsalder, eller klimakteriet, beskriver en periode i kvinnens liv som kan strekke seg over ca ti år. Det første tegnet er endring i menstruasjonssyklusen. Når det er gått ett år siden sist menstruasjon, kan man med sikkerhet tidfeste menopausen (tid for siste menstruasjon).

Overgangsalderen gir de fleste kvinner plager som hetetokter, særlig om nettene, og tørre slimhinner.

Behandling med østrogen-hormon (og progestin for å beskytte livmorslimhinnen mot unormal vekst av østrogenbehandling) er den eneste godt dokumenterte behandling. Østrogen og progestin sammen kan gi økt risiko for brystkreft, men vil også beskytte mot en del andre sykdommer.

Skrevet av Gynekolog

Mette Haase Moen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Kvinnesykdommer (gynekologi):

Kvinnesykdommer omfatter både godartede sykdommer og tilstander, og ondartede sykdommer. Friske kvinner oppfordres til å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse hos fastlege eller gynekolog hvert tredje år, og oppfordres også til selv å undersøke brystene sine jevnlig. Klassiske symptomer ved underlivssykdommer er smerter, utflod og unormale blødninger, herunder blødning etter overgangsalderen.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk