Overgangsalder

Åtte tegn på overgangsalder hos kvinner

Noen får tidlig overgangsalder, andre i midten av 50-årene.

OVERGANGSALDER: – Noen kvinner nærmest kastes ut i overgangsaldereren med symptomer som nattesvette og hetetokter, mens andre får gradvise symptomer i årene før menstruasjonen opphører, sier gynekolog Nina Willumsen,
OVERGANGSALDER: – Noen kvinner nærmest kastes ut i overgangsaldereren med symptomer som nattesvette og hetetokter, mens andre får gradvise symptomer i årene før menstruasjonen opphører, sier gynekolog Nina Willumsen, Foto: Gettyimages.no
Sist oppdatert

Overgangsalder er den perioden i kvinnens liv med overgang fra fruktbarhet til et stadium hvor eggene er brukt opp og østrogenproduksjonen blir minimal.

Det medfører ofte en rekke symptomer, spesielt hetetokter.

– En utfordrende overgangsalder påvirker hele kvinnens liv, og derfor er det viktig å ta den på alvor, sier Nina Willumsen, sier gynekolog ved NIMO-klinikken i Drammen.

– Kvinners overgangsalder har tradisjonelt sett ikke blitt tatt på alvor her hjemme. Vi har takster for alle typer konsultasjoner, men det finnes ikke en sats som heter overgangsalder, og det er synd, sier hun.

Avtalespesialist i gynekologi Nina Willumsen. Hun har erfaring fra blant annet Rikshospitalet, Ullevål sykehus, Haukeland sykehus, almennmedisin og forskning.
Avtalespesialist i gynekologi Nina Willumsen. Hun har erfaring fra blant annet Rikshospitalet, Ullevål sykehus, Haukeland sykehus, almennmedisin og forskning. Foto: Nimo klinikken

Tidlig overgangsalder

Hun sier at de aller fleste kvinner merker en forskjell når kroppen ikke lenger produserer nok østrogen til at de har menstruasjon. Noen merker det i stor grad, andre i mindre.

– Noen kvinner nærmest kastes ut i symptomer som nattesvette og hetetokter, mens andre får gradvise symptomer i årene før menstruasjonen opphører. For de fleste vil plagene komme suksessivt og vare i tre-fem år, men dette er veldig individuelt og avhenger av gener, livsstil og livssituasjon. Endringene skjer gjerne rundt 50-årsalderen, men noen starter betydelig tidligere, sier Willumsen.

– Noen kvinner mister menstruasjonen fra den ene måneden til den andre og får plutselige plager. Dette skyldes gjerne utenforliggende faktorer, som stress eller traumer.

Les mer om unormale blødninger i Helseleksikonet.no

Overgangsalder symptomer

Kvinner som kommer til lege med symptomer på overgangsalder opplever ofte at det blir tatt en hormontest for å bekrefte eller avkrefte om de er i klimakteriet.

Når pasienter kommer til henne lytter hun til hva kvinnene sier og ser på eggstokkene om det er ingen eller få egg igjen.

– Hvis en kvinne ikke lenger har menstruasjon og har symptomer som nattesvette, hetetokter, hjertebank, svimmelhet og utilpasshet, er det i hovedsak overgangsalder kvinnen har, sier Willumsen.

Søvnmangel kan bli det som velter tilværelsen. Kvinner som våkner dyvåte og må skifte på sengen natt eller natt blir aldri uthvilt.

8 tegn på overgangsalder

  • Menstruasjonen uteblir eller er uregelmessig
  • Hetetokter/nattesvette
  • Søvnproblemer
  • Lav sexlyst
  • Hodepine
  • Nedstemthet/uro
  • Hjertebank
  • Noen får høyt blodtrykk

Har du i utgangspunktet hatt stoffskifteproblemer, vil dette ofte forverres i overgangsalder.

Kilde: Nina Willumsen, gynekolog

– Mangel på søvn kan gir konsentrasjonsproblemer, hukommelsesvansker, nedstemthet, uro eller irritabilitet. Endringene i hormonene kan også endre personligheten. Enkelte blir nervøse når progesteronet blir borte. Jeg har hatt pasienter som har vært så plaget at de ikke har klart å huske veien hjem fra jobb, forteller hun.

Les mer om overgangsalder i helseleksikonet.no

Overgangsalder østrogenbehandling

Østrogen er effektiv behandling for hetetokter og for underlivsplager hos kvinner etter overgangsalderen, står det på Helseleksikonet.

Dette kan gis som tabletter eller plaster på huden.

Willumsen mener at farene ved å bruke østrogen er vesentlig overdrevet. I dag finnes det også alternativer til syntetisk fremstilt østrogen.

– Det er forsket på østrogenbehandling i 60 år og ennå har vi ikke gode resultater å støtte oss til. Det jeg vet, er at østrogen er livreddende for noen kvinner. Vi sier at det er trygt å ta østrogen i fem år og vurderer i hvert tilfelle hvilken dose som skal gis. Gjennom tester kan vi vurdere risikoen til hver enkelt.

Overgangsalder behandling: vaginal laserbehandling

Tilbys foreløpig bare på noen private klinikker. Har du tørr skjede, smerter under samleie, hyppige infeksjoner, livmorfremfall eller andre plager, skal dette kunne hjelpe.  

Laseren stimulerer enkelt sagt slimhinnene i skjeden, som får en naturlig smøring og blir litt strammere og mykere.

Tre timinutters behandlinger skal kunne holde i opptil to år.

(Kilde: overgang.no)

Nå finnes det såkalte bioidentiske preparater, som plaster og gelé. Kvinner som velger å gå på østrogen kan og bør prøve å slutte med jevne mellomrom, men det er også slik at noen trenger hjelpen det gir til de er 90 år. Statens Legemiddelverks anbefaling er å bruke lavest mulig dose i kortest mulig tid. Willumsen sier at de forsøker å få kvinner til å være ferdig med østrogen når de nærmer seg 60.

Mange kvinner som får høyt blodtrykk på grunn av stresset kroppen påføres i overgangsalderen, får normalt blodtrykk når de begynner på østrogen.

– Østrogen skal i utgangspunktet ikke gis til personer med høyt blodtrykk, ikke til røykere, ikke til mennesker med økt risiko for hjerte- og karsykdom, familie med mye blodpropp eller arvelig disponert brystkreft, sier hun.

Lavt østrogen

Symptomene ved overgangsalder kan oppstå lenge før menstruasjonene opphører, faktisk så mye som ti år før.

Forandringene inntrer ofte i 40-årene.

Når du nærmer deg menopausen, lager eggstokkene mindre av to hormoner, østrogen og progesteron.

Menstruasjonene kan, som et første tegn , bli mer uregelmessige i årene før.

Når eggstokkene frigjør så lite østrogen og progesteron at menstruasjonsblødningene stopper opp helt, har du nådd menopausen.

De fleste kvinner slutter å menstruere når de er mellom 45 og 55 år, men hos noen kan menopausen opptre tidligere eller senere.

(Kilde: Helsenorge.no)

– Uansett skal blodtrykket alltid måles når kvinner får østrogen, også fordi østrogen kan påvirke blodtrykket motsatt vei, sier Willumsen.

Les også: Reagerer du på lyd? Du kan ha en lidelse som heter hyperakusis

Overgangsalder blodprøver

Overgangsalderen kan påvises ved symptomer og hormonanalyse.

Først etter ett år med fravær av menstruasjoner vet man at menopausen (siste menstruasjon) er passert. Kvinnen vil da ofte ha hatt symptomer med hetetokter i lengre tid.

En blodprøve med måling av hypofysehormonene FSH og LH samt eggstokkhormonet østradiol kan si noe om status. Men verdiene svinger mye i årene før menopausen, så et enkelt prøvesvar kan det ikke legges vekt på. Etter overgangsalderen øker verdiene av FSH og LH, og østradiol synker.

(Kilde: Helseleksikonet.no)

Overgangsplager

Willumsen poengterer at det finnes alternativer for de med moderate plager.

– For dem som ønsker å møte overgangsalderen på en annen måte, er kosthold og fysisk aktivitet viktig. Å gjøre noe med stressnivået er også smart. Alt henger sammen, sier gynekologen, som også har en doktorgrad i klinisk biokjemi.

Når kontakte lege angående overgangsalder?

– Når du har fått uregelmessig menstruasjon og føler deg i kroppslig ubalanse, er det lurt å oppsøke en lege, sier hun.

Det er mulig å få en flott overgangsalder, men det betyr kanskje at du må redusere tempoet og ta noen grep.

– Kvinner i overgangsalder trenger bistand og kunnskap. Vi må bli flinkere til å snakke om det. På 1800-tallet kalte de tilstanden "hysteria", og det har absolutt en psykisk side. Noen blir oppfarende når østrogenet og progesteronet forsvinner. Noen skal og bør ha østrogen fordi livskvaliteten blir for dårlig uten, men det er viktig at vi på generell basis ikke sykeliggjør overgangsalderen. Små justeringer kan gjøre tilværelsen bedre.

Les også: Alle som har hatt vannkopper kan bli rammet av denne sykdommen

Denne saken ble første gang publisert 09/11 2018, og sist oppdatert 30/01 2020.

Les også