Kjønnssykdommer

8 av 10 har herpes

70 prosent er uvitende om at de har det.

SMITTEFARE: Herpesvirus smitter ved dråpesmitte. Nå kommer en egen datingtjeneste for deg med genital herpes (HSV-2).
SMITTEFARE: Herpesvirus smitter ved dråpesmitte. Nå kommer en egen datingtjeneste for deg med genital herpes (HSV-2). Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Generelt om herpes:

* 80 % av befolkningen har Herpes Simplex Virus (HSV)

* HSV-infeksjon medfører vanligvis smertefulle blemmer på slimhinner og hud, og er kronisk. I ca 70 % av tilfellene er infeksjonen uten symptomer og bæreren uvitende om viruset.

* Etter smitte ligger viruset latent og kan reaktiveres og gi symptomer, eller "blusse opp". Reaktivering opptrer i 40-50% av tilfellene hos personer som har gjennomgått primærinfeksjon.

* To typer av viruset er kjent: HSV-1 gir oftest utbrudd i ansikt (herpes labialis) og kalles munnsår, HSV-2 oftest på genitalier (herpes genitalis). Begge typer kan smitte begge steder. Altså kan en med munnsår som følge av herpesutbrudd smitte en partner nedentil med HSV-1. Likeledes kan en med HSV-2 smitte en partner slik at denne får munnsår.

* Man har de siste tiår sett en økning av genital herpes HSV-1 som følge av økt oralsexhyppighet.

* Smitte med det ene viruset gir en viss resistens mot det andre.

* Det finnes ingen vaksine mot herpesvirus.

* Kondom reduserer faren for smitte, men fjerner ikke smittefaren. Det anbefales også kondombruk under oralsex ved utbrudd.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Ingeborg Lyngstad Vik

* Tidligere seksjonsoverlege ved Olafiaklinikken i Oslo

* Olafiaklinikken er et av landets største kompetansesentre på kjønnssykdommer

* Arbeidet med HPV-vaksinen Gardasil i Norge, og arbeider nå med testing av en ny HPV-vaksine

Tallenes tale er klar: Folkehelseinstituttet skriver at mellom 20 og 40 prosent av den voksne befolkningen under 40 år er blitt infisert med HSV-2.

70 prosent av disse er uvitende om det, fordi de ikke har symptomer.

50 til 80 prosent av oss blir smittet med HSV-1 i løpet av barneårene.

"Anne" har startet en egen nettdatingtjeneste for deg med sykdommen herpes genitalis.

Psykisk slit

- Det er knyttet så utrolig mye stigma til denne sykdommen, og vi som har vært uheldige å fått viruset, lever som oftest med det i all hemmelighet. Og det sliter veldig psykisk, forteller "Anne".

For to år siden ble hun smittet med HSV-2 - herpes genitalis.

Det finnes to typer herpes: Herpes 1 er best kjent som munnsår. Herpes 2 rammer kjønnsorganene.

Totalt er 80 prosent av den norske befolkning smittet av herpesvirus, ifølge Folkehelseinstituttet.

Del på Twitter

Del på Facebook Del



Les også: Alt om nettdating

"Alle har herpes"

Dersom herpes er en hemmelighet, er det en hemmelighet vi alle har, i følge spesialist i kjønnssykdommer, Ingeborg Lyngstad Vik.

- Jeg har jobbet med kjønnssykdommer siden 1963. Tidligere var ikke herpes "farlig", for det var kjent at de fleste hadde det, og at det ikke var et farlig virus. Men det endret seg på 80-tallet, sier Lyngstad Vik.

Hun husker at et stort amerikansk legemiddelfirma reklamerte kraftig for en medisin som reduserte plagene ved herpesutbrudd.

- Den var veldig dyr. Så da måtte sykdommen være veldig farlig for at noen skulle kjøpe medisinen, sier hun.

Etter den tid er herpes stigmatisert, og dem som har det oppfattes gjerne som skitne.

- Det er det absolutt ingen grunn til. Hvis vi slår sammen antall smittede av de to typene herpes, er nær 100 prosent av befolkningen bærere av viruset, sier Lyngstad Vik, noe hun også har skrevet på Folkehelseinstituttets sider.

Stigmatiseringen går på hvor du har din herpes. Har du den over beltestedet, er det akseptert - og går under betegnelsen munnsår.

- Spørsmålet er ikke altså hva du har, men hvordan du har fått det.

Les også: Alt om kvinnens underliv

"Anne" var gift i mange år og tror hun kan ha fått viruset fra eks-mannen sin, men sier hun også kan ha hatt det fra før, eller hun kan ha fått det etter at de ble skilt.

Så vage symptomer har hun hatt, at hun har trodd det var vanlige underlivsplager.

Men hun husker godt da det ble oppdaget.

MUNNSÅR: Forårsakes av herpes labialis, eller HSV-1-virus. Kalles også forkjølelsessår.
MUNNSÅR: Forårsakes av herpes labialis, eller HSV-1-virus. Kalles også forkjølelsessår. Foto: Illustrasjonsfoto: Wikipedia.no

Mitt flaueste øyeblikk

- Jeg fikk en telefon fra en ekskjæreste. Han hadde fått utslett nedentil, sjekket seg og fått diagnosen - som han sporet tilbake til meg. Det er det flaueste jeg har vært med på, sier "Anne", som inntil da trodde hun var fri for seksuelt overførbare infeksjoner.

Hun lever med viruset alene, ingen i familien eller vennekretsen vet at hun har herpes, eller at hun har startet denne nettsiden. "Anne" har helt avstått fra å ha kontakt med menn etter at hun testet seg.

- Å få den telefonen var så flaut, at det vil jeg ikke oppleve igjen. Og jeg vil ikke lure noen og ha sex i symptomfrie perioder, uten å si noe om sykdommen.

Dette, og aversjonen mot å måtte snakke med en potensiell ny partner om sykdommen, ledet henne til å starte den eksklusive datingtjenesten for folk med HSV-2.

- Da kan man møtes uten å grue seg til denne samtalen, sier hun.

Les også: Alt om penis

Anonymt forum

På grunn av stigmatiseringen av herpes i samfunnet, kreves det at alle brukere av datingtjenesten, chatten eller forumene deres, er anonyme.

"Anne" tror at potensielle nysgjerrige holder seg unna datingsiden.

- For det første siler vi alle medlemmer før de får opprette profil. Samtidig tror jeg ikke folk vil betale for å være medlem av en nettside hvis de bare skal være der for å spionere på andre.

Nå håper "Anne" at flere vil melde interesse for datingsiden, både slik at de eksisterende medlemmene får mer å velge i og at erfaringsgrunnlaget om sykdommen blir større. Samtidig vil hun oppfordre alle til å teste seg.

- Det er bedre å vite det.

Les også: Slik takler du livet som single

Nedtur av dimensjoner

Men legen er uenig.

- Nei. Ikke test deg, er rådet legen gir.

- Hvorfor skal du det? Det eneste du oppnår, er en nedtur av dimensjoner. Sannsynligheten for at du har herpes er stor, enten du har symptomer eller ikke. Vanlige kjønnssykdomstester ser etter klamydia og gonoré, fordi de kan behandles, hepatitt B fordi partner kan behandles, og HIV av smittevernårsaker.

Detsom du ønsker å teste deg, kan herpes påvises ved blodprøve. Fra midten av 2000-tallet har man også klart å skille de to HSV-virusene fra hverandre, slik at det er mulig å finne ut om man har HSV-1 eller HSV-2.

Les også:

Vil ha strammere vagina

Se opp for ny kjønnssykdom

Strever med å få på kondomet

Les mer på Klikk Sykdom

Les mer på Klikk Helsesnakk

Denne saken ble første gang publisert 24/08 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også