Seksualiserte klær til barn

Ville du kledd babyen din i dette?

Trekantbikini, høye hæler og bodyer med seksuelt budskap. Søtt og morsomt? Nei, mener ekspert.

MINI BIKINI: På Babikini.com får du kjøpt små trekantbikinier i blant annet dyremønster til barn fra 0 måneder til 6 år.
MINI BIKINI: På Babikini.com får du kjøpt små trekantbikinier i blant annet dyremønster til barn fra 0 måneder til 6 år. Foto: FOTO: Produsenten
Publisert Oppdatert

Nesten en tredjedel av alle jenteklær til barn som selges ved 15 av de største kjedebutikkene i USA er av seksuell karakter, viser en undersøkelse fra 2011. Også her i Norge har vi eksempler på tendenser til seksualisering av barneklær i de store kjedebutikkene. Hennes & Mauritz fikk for eksempel i sommer kritikk fordi de solgte bikinier til barn helt ned i 1-årsalderen.

Tettsittende jenteklær, behagelige gutteklær

Sosiolog Elin Borg har undersøkt barnemoten i H&M katalogene fra 1987 til 2004. Her så hun at barnemoten i stor grad gikk fra å være unisex til å bli mer og mer knyttet opp mot kjønn.

- Jenteklærne er gjerne mer tettsittende, mens gutteklærne er romsligere og antageligvis mer behagelige å leke i, forteller Borg.

Selv om mange fnyser av bikinitopper for ettåringer er det også noen som kjøper dem.

- Hvorfor kler noen foreldre ettåringen sin i bikini?

- De som gjør det tenker jo ikke at barnet skal være sexy. De synes kanskje det er morsomt å kle opp barna som små voksne. Klær skal være morsomt, men også funksjonelt. En bikinitopp har ingen funksjon på en ettåring, og er med mine øyne ganske absurd, mener Borg.

Leopardbikini til mini?

Det amerikanske nettstedet Babikini.com selger små trekantbikinier til barn. Minste størrelse er fra 0-1 år. "You just can't help yourself when you see them... they are so darn cute!", skriver de i omtalen av bikiniene, som finnes i alt fra camomønster til dyreprint.

Brukerne av Barn i magen-forumet er uenige om hvorvidt små barn trenger bikinitopp eller ikke:

" Overdelen synes jeg de bør bruke fra de er 4-5 år og opp. Da blir det rart at en jente går naken oventil."

" Strengt tatt er det vel ikke nødvendig med verken badedrakt eller bikini. De kan vel bade nakne!?"

"En bikinioverdel antyder at det er noe som må skjules under der. Og det er det ikke på en liten baby eller en liten jente."

Hvor gamle synes du barna bør være før de begynner å gå med bikinioverdel? Delta i debatten her.

Høye hæler

Nå som bikinisesongen er over kan bikinien byttes ut med høye hæler! Eller kanskje ikke... Heelarious.com reklamerer med å selge babyens første høye hæler! Skoene er i mykt materiale og for babyer fra 0-6 måneder. Små jenter kan altså få høye hæler lenge før de begynner å gå.

Barn skal se ut som barn

Høye hæler til nyfødte babyer kommer nok ikke til å dukke opp i norske butikker med det første. Line Hawken, klesagent for barneklær i selskapet Major Fashion for Minors, synes ikke at seksualisering av barneklær er et problem i Norge.

HØYE HÆLER: Det er fullt mulig å få kjøpt høye hæler til den lille hjerteknuseren allerede før hun kan gå. Skoene til venstre er fra Heelarious.com, og er ment for barn fra 0 til 6 måneder. Skoene til høyre er fra Michael Kors, og passer til barn fra ca. seks års alder.
HØYE HÆLER: Det er fullt mulig å få kjøpt høye hæler til den lille hjerteknuseren allerede før hun kan gå. Skoene til venstre er fra Heelarious.com, og er ment for barn fra 0 til 6 måneder. Skoene til høyre er fra Michael Kors, og passer til barn fra ca. seks års alder. Foto: FOTO: Produsentene

- Vi går i retning av at barneklær ligner mer og mer på voksenklær, men det betyr nødvendigvis ikke at de er av seksuell karakter.

Hawken tror at de fleste norske foreldre vil at barn skal se ut som barn så lenge som mulig.

- Vi nordmenn er mye mer jordnære enn amerikanerne og har ikke tradisjonen med skjønnhetskonkurranser for barn for eksempel.

Borg påpeker imidlertid at foreldre bør være litt bevisst hva de klær barna i.

RIKTIG BUDSKAP?: ""Nine months ago, my mom read 50 Shades of Grey"". Morsomt? Eller ikke noe du ville kledd barnet ditt i? Bodyene er fra Gordman's (f.v.), Etsy og Cafepress.com.
RIKTIG BUDSKAP?: ""Nine months ago, my mom read 50 Shades of Grey"". Morsomt? Eller ikke noe du ville kledd barnet ditt i? Bodyene er fra Gordman's (f.v.), Etsy og Cafepress.com. Foto: FOTO: Produsentene

- Som ung jente i dagens samfunn er det ikke til å unngå å bli introdusert for kroppsfikserte klær. Derfor synes jeg det er problematisk å kle småjenter opp i ungdomsklær altfor tidlig. Her finnes det et behov for mer forskning om konsekvensene av å bli kledd opp som små voksne i stadig tidligere alder, påpeker Borg.

PÅ KANTEN?: Ville du kledd den nusselige lille babyen din i denne bodyen? Body fra Cafepress.com.
PÅ KANTEN?: Ville du kledd den nusselige lille babyen din i denne bodyen? Body fra Cafepress.com. Foto: FOTO: Produsentene

Les også:

Barn og sminke - hvor går grensen?

Barna er den nye Chanel-veska

Så gamle bør barn være før de får hull i ørene

Luksus- versus billigbaby

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning