Motorisk utvikling hos babyer

Slik foregår babyens motoriske utvikling

Når begynner babyen å gå?

MOTORISK UTVIKLING HOS BABYER: Babyen lærer å gå når den motoriske utviklingen har kommet så langt at barnet er klar for å ta sine første steg. Når det er, varierer fra baby til baby.
MOTORISK UTVIKLING HOS BABYER: Babyen lærer å gå når den motoriske utviklingen har kommet så langt at barnet er klar for å ta sine første steg. Når det er, varierer fra baby til baby. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Noen babyer krabber tidlig, men det betyr ikke at babyen begynner å gå tidlig. På samme måte som kryping, kommer gåing når barnet er motorisk utviklet og klar for det.

- Babyer må ha styrke, kontroll og stabilitet i hoftene. I tillegg må de ha kontroll på nakken for å justere balansen. De må også ha innarbeidet koordinasjon med annenhver arm og bein. Dette er det samme bevegelsesmønsteret de lærer seg når de krabber eller åler seg framover på gulvet, sier Mona Kajanus, fysioterapeut ved St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo.

Først vil barn gå med armene opp for å få bedre balanse. De går i stakkato takt, og bruker alle krefter og all konsentrasjon på å gå. Etter hvert kan de ta armene ned. Da oppdager de at de kan ta med leker fra sted til sted, en kunst de ikke kunne når de krabbet. Tærne til nybegynnere peker også ofte i mange rare retninger, men dette retter seg ut når de får bedre kontroll på gangen.

Les også: Få fart på babyspråkets utvikling

Motorisk utvikling hos baby

• 6 uker: Barnet får kontroll på de dype nakkemusklene og kan holde sitt eget hode. Barnet fikserer også blikket og vil kunne smile ved 6- 8 uker.

• 8 uker: Barnet snur seg fra rygg til side.

• 12 uker: Barnet holder hodet stabilt når han/hun ligger på magen og klarer å løfte hodet kontrollert fra underlaget med støtte fra albuene.

• 4- 5 måneder: Barnet griper bevisst etter leker og objekter, bringer leker mot munnen med begge hender, og bytter fra hånd til hånd. Barnet kan ligge støtt på ryggen med bena i luften.

• 5- 6 måneder: Barnet kan rulle fra mage til rygg, og så fra rygg til mage, stå med støtte fra foreldre, og sitte med støtte.

• 7-8 måneder: Barnet reiser seg opp på alle fire: forstadiet til å krabbe, og putter føttene i munnen, deretter putter barnet ”alt” i munnen,

• 7-9 måneder: Barnet kan sitte uten støtte.

• 8-10 måneder: Barnet reiser seg opp og tar fatt i møbler og liknende omkring barnet, ”surfer” rundt på sofaer/ møbler. Begynner å utvikle pinsettgrep med tommel og pekefinger sammen.

• 8 -11 måneder: Barnet lærer å krabbe.

• 9-11 måneder: Barnet kan stå alene uten støtte.

• 12 måneder: Barnet kan sitte på huk og reise seg opp, kan gå på alle fire på gulvet som en bjørn. Kan gå med støtte.

• 12-18 måneder: Barnet begynner å gå uten støtte, går først med brede ben på utsiden av fotbladet med armene i været og deretter stødigere med flate, smalere ben med armene ned langs kroppen. Helsestasjonen opplyser ofte om at de anser alt frem til 18 måneder som innenfor rammen der man forventer at barn skal begynne å gå.

Kilde: Kiropraktor ved NEMUS Asker sentrum, Cathrine Herneblad-Due.

Motorisk utvikling hos babyer 0-2 år

I tillegg til de motoriske ferdighetene spiller også personlighet og temperament inn.

- At barn har ulikt tempo for når de slipper seg handler kanskje mest om at motorisk læring er individuell. Noen kaster seg ut i nye utfordringer, noen øver mye og andre vil være helt sikre på at de mestrer noe før de prøver noe nytt, sier Mona Kajanus.

Hun avviser at babyens størrelse har stor betydning. Store babyer med riktig temperament og motivasjon kan gå tidligere enn lette babyer.

Les også: Valpefett eller farlig fedme?

Kan ikke lære babyen å gå

Når barn er rundt ett år får gjerne foreldre spørsmål om barnet har begynt å gå.

Å lære seg å sitte og gå er viktige milepæler for foreldre. Men uansett hvor lyst du har til at babyen din skal opp på to bein, er det faktisk ikke så mye du kan gjøre for å fremskynde utviklingen. Du bør heller ikke trene med babyen, men la den utvikle gåingen i sitt eget tempo.

- Det er ikke slik at babyen går tidligere hvis du går mye rundt og øver med det. Det eneste du kan gjøre er å legge til rette, sier Kajanus.

Helsesøsteren mener denne jobben begynner tidlig.

- Barn skal få ligge mye på magen på en god matte. Gjerne så stor at foreldre og eventuelt søsken kan leke sammen med barnet. Da får barnet god kontroll på kroppen sin og utvikler et godt bevegelsesmønster. Gange er latente bevegelsesmønstre som kommer til fysisk uttrykk når barnet er klart for å gå, både motivasjonsmessig, og kroppslig sett, sier Kajanus.

- Åling, krabbing, og andre måter å komme seg fram på er bevegelsesmønstre som de fleste barn lærer, men det er ikke nødvendigvis en forutsetning for å lære å gå. Jo mer variasjon i bevegelsesmønstrene sine et barn har, desto større kvalitet og kontroll har barnet over kroppen. Foreldre skal ikke presse barnet, men sørge for at det er god nok gulvplass, legger hun til.

Sko til baby som skal lære å gå er ikke nødvendig. La babyen være barbeint eller ta på antiskli-sokker. Sko er heller ikke nødvendig til barn som ikke kan å gå.

Les også: Dette kjennetegner babyen på 12 måneder

Fraråder mot gåstoler

Kajanus fraråder foreldre å bruke gåstol når barnet skal lære å gå.

- Et slikt hjelpemiddel har ikke overføringsverdi til selvstendig gange. Gåstolen kompenserer for den styrken, stabiliteten og balansen som de utvikler ved å reise seg opp selv. Slik ser det ut som om de kan gå fordi de plutselig klarer å utnytte de medfødte bevegelsesmønstrene sine, mens vi i realiteten bare kompenserer for at de ikke har kommet langt nok i fysisk kontroll av kroppen, sier hun.

Har ikke barnet tatt sitt første steg?

Men når skal foreldre bli bekymret for at babyen ikke vil ta sine første skritt?

Derfor er noen barn senere enn andre

Det kan være flere grunner til at noen babyer er sent ute med å sitte, krabbe og gå.

  • Det kan skyldes den genetiske arven. Kanskje var barnets mamma, pappa, tante eller en annen slektning også sent ute med å gå?
  • Barnet har ikke fått tilstrekkelig med treningsmuligheter. Kanskje har barnet sittet for mye i ro, eller blitt båret rundt hele dagen? Det er viktig at barnet får ligge på gulvet og jobbe.
  • Det kan skyldes KISS, en feilstilling i de øvre nakkeleddene. KISS er et samlebegrep for mange symptomer hvor årsaken kan være en nakkelåsning eller nakkeblokkering, som påvirker eller hemmer barnets utvikling. God nakkefunksjon er grunnleggende for barnets generelle utvikling, koordinasjon og integrering av sanseinntrykk. KISS utløses gjerne under vanskelige fødsler - for eksempel ved bruk av tang, vakuum, keisersnitt osv.
  • Barnet kan ha en assymmetrisk kropp.

- Hvis barn på 18 måneder ikke viser noen tegn til å ville gå i form av at de reiser seg opp og går langs møbler, kan dere kontakte helsestasjonen, sier Kajanus.

Hun forklarer at mange av disse barna kanskje har en forhistorie som har gjort at de har hatt mindre bevegelsestrening på gulvet, og dermed gått glipp av verdifull læring og erfaring. Et eksempel er barn som har nedsatt bevegelighet i nakken. De kan ha ubehag eller smerter når de blir lagt på magen, og blir raskt satt opp i sittende stilling. Mistenker du dette, ta kontakt med helsestasjonen.

Les også: Her er tegnene på at barnet ditt ser dårlig

Mange variasjoner

- Det er viktig å huske på at det er utallige variasjoner i når barnet begynner å gå. Noen barn kan sitte i månedsvis og observere og lære av andre. Andre kan gå månedsvis langs møbler før de slipper seg. Andre har ekstremt dårlig tid og begynner å gå, kanskje til og med litt før kroppen deres er klar for det, sier hun.

Så lenge barn er nysgjerrige og viser tegn til at de vil reise seg , er det ingen grunn til bekymring, sier fysioterapeuten.

10 tips til småbarnsforeldre

Du trenger ikke gå til innkjøp av masse dyrt utstyr for å stimulere babyens fysiske utvikling. Det alminnelige hjemmemiljøet har mer enn nok utfordringer for barnet.

1. Sørg for at babyen får ligge på forskjellige typer underlag, og ikke bare flatt på et teppe eller en matte. La det få øve seg på en sofapute eller flytemadrass, det du har tilgengelig.

2. Gi barnet rom til å mestre og jobbe på egen hånd. Ikke ligg i forkant og ta bort hindringer eller legg alt til rette hele tiden. Babyen trenger utfordringer.

3. La barnet få ligge på magen når han eller hun er våken. Og ikke bare ti minutter, men mange ganger i løpet av en dag.

4. Pass på at barnet har ting å undersøke og leke med.

5. Når babyen er 5-6 måneder kan dere «herje» med babyen og leke typiske pappaleker som fly i luften, henge opp ned, hipse opp i luften og så videre. Hvis barnet ikke liker dette, eller synes det er skremmende, kan det være noe i veien.

6. Lek med barnet. Det finnes ingenting som stimulerer utviklingen mer enn sosial kontakt.

7. Oppmuntre gjerne barnet, men ikke press det til å prestere. Det er viktig å bruke god tid, og gjentakelser gir det beste læringsgrunnlaget.

8. Vis barnet hva man kan gjøre med ulike ting og vis barnet nye bevegelser.

9. Vær sammen med andre barn. Barn hermer mye etter hverandre og er den beste inspirasjonskilden.

10. Ha tålmodighet. Barn må få gjøre ting i sitt eget tempo.

Kilder: Fysioterapeut Ute Imhof

Denne saken ble første gang publisert 15/06 2010, og sist oppdatert 04/04 2018.

Les også