Deler bilder av barnas ødeleggelser

Verdens beste prevensjon

Ikke sitt og depp om barna har malt hunden rosa, tegnet på veggen eller skylt lottokupongen ned i do. Del katastrofen på nett og la andre få seg en god latter.

"SE HVA JEG GJORDE": Småen har farget hunden rosa eller klippet av seg håret. Hva gjør man?
"SE HVA JEG GJORDE": Småen har farget hunden rosa eller klippet av seg håret. Hva gjør man? Foto: FOTO: Shitmykidsruined.com
Publisert Oppdatert

De fleste med barn kjenner godt til den ubehagelige følelsen i magen når du innser at det har vært stille i huset i litt for mange minutter. Stillhet kan være både velkomment og deilig, men betyr ofte dårlige nyheter i form av markeringstusj på veggen, barbie-dukker i toalettet eller egenklippet pannelugg.

Du trenger slett ikke føle deg alene om å synes at de små håpefulle har knust, tegnet på, klippet i stykker eller fullstendig ødelagt både gulvtepper, billakk eller inventar i boligen litt for mange ganger. Sjekk bare den hysterisk morsomme bloggen ShitMyKidsRuined.com, og trøst deg med at det kunne alltids vært verre.

Deler bilder av alt barna ødelegger

Det er ikke uten grunn at det prestisjetunge Time magazine i 2010 kåret ShitMyKidsRuined.com til en av årets beste blogger. For enten du blar deg igjennom det ene katastrofebildet etter det andre av terapeutiske årsaker, og tenker i ditt stille sinn at dine barn i alle fall ikke er fullt så ille, eller om du ser på den hysterisk morsomme bloggen som verdens beste prevensjon - som de kaller seg selv - så er det ingen tvil om at bloggen har blitt et morsomt og ikke minst underholdende utløp for frustrerte småbarnsforeldre verden over.

LE ELLER GRÅTE: Hva gjør man når iPhonen er dekket av oppkast eller laptopen dekorert med blå neglelakk? Deler bildene med andre småbarnsforeldre, såklart.
LE ELLER GRÅTE: Hva gjør man når iPhonen er dekket av oppkast eller laptopen dekorert med blå neglelakk? Deler bildene med andre småbarnsforeldre, såklart. Foto: FOTO: Shitmykidsruined.com

Hold belærende råd for deg selv

Siden lanseringen i 2010 har Shitmykidsruined.com blitt besøkt av hundretusener, fått 94,000 "likes" på Facebook og blitt omtalt i alt fra nyhetssendinger på CNN, det populære frokost-TV programmet Good Morning America og i prestisjetunge publikasjoner som New York Times and Wall Street Journal. Imponerende for en blogg som "bare" inneholder bilder av knuste TV-skjermer, iPhoner fulle av oppkast og hunder dekket av fingermaling.

- Ideen til Shitmykidsruined.com kom en morgen tidlig i 2010 da min yngste sønn nettopp hadde sølt et helt spann sort maling utover gulvteppet på spisestuen, forklarer "blogg-mamma" Julie Haas Brophy til Foreldre.no.

- Det var en sånn skikkelig "du lærer så lenge du lever" opplevelse hvor man enten kan gråte eller le. Jeg valgte det siste, og tenkte at det fantes sikkert mange andre foreldre der ute som har opplevd lignende situasjoner, og som ville finne både humor og trøst i min historie.

Resultatet ble en blogg som har som misjon å være både komedie, trøst og - ifølge Haas Brophy selv - prevensjon.

- Denne bloggen er ikke for deg som føler at du vil komme med belærende råd til andre foreldre om hvordan man kan unngå slike situasjoner og katastrofer, forklarer Haas Brophy.

TATT PÅ FERSKEN: "Du leste vel ikke disse bladene, mamma?"
TATT PÅ FERSKEN: "Du leste vel ikke disse bladene, mamma?" Foto: FOTO: Shitmykidsruined.com

- Dersom du har barn, håper jeg du leser bloggen og kan le, identifisere deg med og finne litt trøst i alle som går gjennom det samme som deg. Og er du barnløs, håper jeg du får deg en god latter, og for et øyeblikk kan nyte at du slipper nettopp denne typen drama i livet ditt.

- Noen ganger er det bedre å le

For to-barns moren Elizabeth S. er det viktig å kunne se det morsomme i typiske katastrofe-situasjoner som alle opplever oppstår når du har barn.

- Jeg kom over bloggen da noen bekjente av oss snakket om hvor morsom den var i et selskap vi var gjester i, forklarer Elizabeth til Foreldre.no.

- Jeg og mannen min fikk oss en skikkelig god latter mens vi bladde oss bakover i arkivet, og på mange måter fikk det oss til å bestemme oss for å prøve å se litt humoristisk på ting hver gang våre egne barn knuser, tegner på eller ødelgger noe. For ofte hjelper det jo ikke å bli sint. Noen ganger er det rett og slett bedre å le.

Og to-barnsmoren har ingen problemer med å også la andre få seg en god latter av barnas handlinger.

- Jeg har flere ganger delt bilder av ting barna har gjort eller ødelagt på Shitmykidsruined.com, forklarer Elizabeth.

EN LITEN HILSEN: Det hjelper ikke bli sinna på små barn forklarer ekspert.
EN LITEN HILSEN: Det hjelper ikke bli sinna på små barn forklarer ekspert. Foto: FOTO: Shitmykidsruined.com
IKKE SÅ ILLE SOM DET SER UT: "Herregud, jeg holdt på å besvime da jeg kom ut på kjøkkenet og fant Zander seende slik ut. Heldigvis viste det seg å være jordbærsyltetøy!"
IKKE SÅ ILLE SOM DET SER UT: "Herregud, jeg holdt på å besvime da jeg kom ut på kjøkkenet og fant Zander seende slik ut. Heldigvis viste det seg å være jordbærsyltetøy!" Foto: FOTO: Shitmykidsruined.com

- For ikke bare blir det litt lettere å le av katastrofer som når barna har tegnet på hunden med tusj, men det er også litt godt å tenke på at man kan få frem latteren hos andre småbarnsforeldre og gjøre at man ikke føler at denne typen ting bare skjer med en selv og egne barn.

- Vi lærer jo alle av dårlig erfaring

Å forklare konsekvenser av ting de ikke selv har opplevd eller sett blir litt som om å snakke gresk til små barn. For hvordan kan man egentlig vite hva "gå i stykker" betyr når det foreløpig bare er ord?

- Barn forstår ikke abstrakte begreper før de er godt oppe i skolealder, forklarer førskolelærer og samtaleterapeut Anne Nielsen i Foreldrepraxis.no.

I AKVARIET: "Det tok bare et par minutter fra sønnen min hadde hatt oppvaskmiddel i akvariet til alle fiskene døde. Etterpå slengte han oppi både mobiltelefonen min og alt annet jeg hadde i håndveska."
I AKVARIET: "Det tok bare et par minutter fra sønnen min hadde hatt oppvaskmiddel i akvariet til alle fiskene døde. Etterpå slengte han oppi både mobiltelefonen min og alt annet jeg hadde i håndveska." Foto: FOTO: Shitmykidsruined.com

- Så "gå i stykker" eller "bli ødelagt" er for et lite barn i utgangspunktet bare ord. Det er jo først når noe går i stykker at barna får et forhold til det foreldrene snakker om som kan skje.

Nielsen mener at det ofte ligger et problem i det at dagens foreldre på mange måter forventer at barn nå til dags skal være født opplyste.

- Før i tiden tok man det mye mer for gitt at barna ikke skjønte ting, at de ikke kunne tenke på konsekvenser og ikke forsto hva som kunne gå galt, forklarer eksperten.

- Mens dagens barn, ofte kan mange ord ganske tidlig, men det er ikke sikkert at de forstår meningen med de ordene de eller vi bruker. Så det er lett å overvurdere hva de egentlig skjønner.

For er det ikke i bunn og grunn først når ting går galt at de fleste av oss skjønner at noe var en dårlig idé?

- Vi lærer jo alle mye mer av dårlig erfaring, forklarer Nielsen, som har forfattet og gitt ut flere bøker om barn og oppdragelse, i tillegg til boken "Det er du som er voksen" som omhandler foreldrerollen.

- Det er mye klokskap i etterpåklokskap, og dette gjelder også for barn. Det er liten nytte i å bli sint. Små barn skjønner ikke konsekvensene av ting før de har sett med egne øyne hva som skjer.

Lærer ved å se på voksnes reaksjon

For barn er det viktig å få hjelp til å se ting fra en annen synsvinkel - uten at man trenger å rope eller bli sint.

- Selvfølgelig skal man vise at man reagerer på ting når barna har gjort noe galt, forklarer Nielsen.

- Men dette kan fint gjøres - og bør gjøres - uten å bli sint eller straffe barna.

Nielsen synes det er helt forståelig at man blir stresset over at det som er ødelagt kommer til å koste tid eller penger å ordne opp i. Barna skjønner på mamma eller pappas reaksjon at de er lei seg eller opprørte. Det behøver vi ikke skjule, men det er ikke nødvendig å overreagere.

- Prøv heller å forklare hvorfor dere er opprørte enn å la sinne ta over, forklarer eksperten.

- Og la barna ta del i opprydningen eller det som må gjøres for å ordne opp i det som har skjedd. På den måten vil de se med egne øyne hva som gikk galt, og vil få ta del i konsekvensene. Slikt lærer man av.

Les også:

Er du barnets favoritt?

Slik skiller du trass og adferdsproblemer

Her er rosen du ikke skal gi til barna

Slik gir du barna franske manerer

VEGGKUNST: Det er utrolig hvor mye to 4-åringer får gjort på 10-12 minutter.
VEGGKUNST: Det er utrolig hvor mye to 4-åringer får gjort på 10-12 minutter. Foto: FOTO: Shitmykidsruined.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning