Barn får leker hele tiden, både til bursdager, fra besteforeldre og til jul. Slett ikke alle gaver er like populære blant foreldre. På Foreldre og Barns forumsider diskuteres det nemlig heftig rundt dette med leker og klær man får i gaver til barna som ikke helt faller i smak. I alle fall ikke hos mor og far. Barns lek er viktigere enn du tror, og det er tydelig at noen leker irriterer oss mer enn andre.

Mini-stressless

De aller fleste med barn vet at det ikke er enkelt å stå i lekebutikken og skulle velge ut presanger til barnehagevenninner eller podens fotballkompis. For selv om man etter beste evne kjøper noe man tenker kommer til å falle i smak, så er det tydelig at det er fort gjort å trå feil.

Her er gavene som gjør deg upopulær.

IKKE POPULÆR HOS MOR: Det kan hende småen elsker ZhuZhu-en sin, med sjansen er stor for at mamma'n hennes ikke gjør det. © FOTO: Produsenten

"En venninne fikk to mini-stressless stoler til barna sine. Da hadde jeg blitt rimelig skuffa", røper en mamma i forumet barnimagen.

-De er jo både stygge, tar mye plass og oppfordrer til tv-titting, sier mammaen.

-Har ikke fått det selv, men en venninne hadde fått 3 gigantiske teddybjørner til barnet sitt. Haha, de skal være meg kjekke å prøve og oppbevare, sier en mamma.

Store leker, som gåbiler, trommesett og akebrett, er heller ikke populært hos en rekke foreldre. Heller ikke Radiostyrte biler som trenger 50 batterier.

Disse lekene vil ikke foreldre ha.

KRESEN: Å kjøpe gaver til barn kan gjøre deg upopulær hos foreldrene. Sjekk lekene foreldre hater. © FOTO: Produsenten

Disse lekene hater vi

Mini-stressless stoler til barna

Plastleker

Zhuzhu pets som farter rundt og piper uten av knapp.

Leker som tar opp halve stua.

Enorme plastbiler, som verken er fine eller blir særlig populære.

PlayDoh

Pakker med titusenvis av små perler.

Leker med mange smådeler som tar mye plass, som en bilbane fra Cars med noen dominobrikker og TaueBill.

Gigantiske teddybjørner

Store leker, som gåbiler, trommesett og akebrett.

Radiostyrte biler som trenger 50 batterier.

Sekker og vesker med Disney-figurer.

Kilde: Barnimagen

Leker og klær man ikke har ønsket seg

Mange irriterer seg over de som kommer med gaver som man tydelig har gitt beskjed om at man IKKE ønsker.

-Syns det er litt irriterende når folk har spurt hva vi ønsker oss til barnet og vi spesifiserer PRAKTISKE klær til barnehagebruk og hun ender opp med ørten kjoler som ikke er bittelitt elastiske engang, forklarer en anonym bruker på forumsidene.

For en annen bruker er det gaver kjøpt på salg som er problemet.

-Sesongvarer kjøpt på salg, som ikke kan byttes er ofte et mareritt. Har man kjøpt feil størrelse kommer jo klærne til å være for små når sesongen faktisk kommer.

En annen mamma er enig:

-Alt som vi ikke har ønsket oss er irriterende. Barn i dag har alt de trenger og vel så det, så når vi ønsker oss ting, så er det fordi jeg liker at gavene ungene får skal være til nytte, og ikke bare noe som blir byttet eller blir liggende som skrot i en lekekasse. For eksempel fikk vi en gigantisk løvebamse som er nesten to meter lang en gang! Hvor skal jeg liksom ha den?! Løven endte sine dager hos Fretex, og jeg gruer meg litt til den dagen de som ga oss den spør etter den, sier hun.

Leker som ikke passer til barnets alder

Om du ikke har barn i samme alder som de du kjøper gave til, kan det ofte være litt vanskelig å treffe riktig.

Blir stort sett ikke irritert over gaver, men synes det er kjedelig å få leker og bøker som er for barnslige i forhold til barnas alder, forklarer en forumbruker.

Det kan være trange olabukser til 1 åring, eller sminkesett til en 2-åring.

Foreldre bør hjelpe barna å velge leker

Gründer og daglig leder hos leketøysbutikken Sprell, Hege Arnesen, kan godt forstå at enkelte leker irriterer foreldre.

- Det er klart at barna selv skal ha noe å si når det gjelder hvilke leker de leker med, men samtidig er det vi, som foreldre, som skal være med og hjelpe dem til å velge, slik at de leker med ting som gir dem et godt selvbilde og et riktig syn på den verden vi lever i, forklarer Arnesen til Foreldre og Barn.

- Barn er som uskrevne ark. De vet ikke hva som er pedagogisk riktig eller lærerikt, like lite vet de hva som er miljøforurensende og for den saks skyld giftig å leke med. De sluker det vi voksne presenterer for dem. Og nettopp derfor er det så viktig å være bevisst på hva du gir barnet ditt - og også hva du signaliserer til andre at du synes er OK at barnet ditt leker med.

Leker kan være både morsomme og pedagogiske

Hos Riktige Leker har daglig leder Lars Wardenær også mange ganger sett på nært hold hvordan barn og voksne ofte ikke deler syn på hva de morsomste lekene er.

- Barn er barn og trekkes automatisk mot ting som har klare, sterke farger. Og om det blinker og lyser i tillegg, ja da har jeg vanskelig for å forestille meg det barn som kan motstå, forklarer Wardenær til Foreldre og Barn.

- Og dette er jo typisk de lekene som voksne med design-blikk forkaster som "grelle" og grusomme.

Her er de mest upopulære gavene.

KLISS OG ROT: Det er ikke alle gaver som mottas med takk. © FOTO: Produsenten

Å være opptatt av at leker skal være så pedagogisk riktige som mulig er i tiden, og for mange blir det da naturlig nok en konflikt om andre kjøper leker til barna som man mener ikke faller inn under denne kategorien.

Men leker som er morsomme kan også fint være pedagogiske.

- Se bare på fingerdukker, forklarer Wardenær.

- Her snakker vi både språkutvikling og fantasi - på toppen av at de jo er både fargerike og grelle.

Og om det er tre eller plast mener eksperten ikke er så nøye.

- Barna bør få leke med ting de synes er morsomme og spennende. Det er jo til syvende og sist det leker er og skal være.

Dette gjør du feil når du kjøper leker i gave.

IKKE TILPASSET ALDER: Ikke kjøp lekesminke beregnet på en 8 åring til en jente som nettopp har fylt 2. © FOTO: Produsenten

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!