Barn og søvn

Slik får du barna til å sove i sommer

Her er ekspertenes beste søvntips for varme og lyse sommernetter.

GOD NATT: Sover barna godt betyr det ofte at foreldrene får sove godt også.
GOD NATT: Sover barna godt betyr det ofte at foreldrene får sove godt også. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Når lyset trenger gjennom gardinene på soverommet kan det være vanskelig å overbevise den lille poden om at det faktisk er natt. Enda verre er det når gradestokken i tillegg viser godt over 20 grader. Fortvil ikke.

Her er ekspertenes beste søvnråd til varme og lyse sommernetter - som funker like bra i Norge som på ferie i Syden.

- For at barna skal sovne best mulig på varme sommerkvelder er det viktig at de ikke er overtrøtte, sier Misvær.

Her er en søvntabell som viser hvor mye søvn barnet trenger.

- Søvn avler søvn så det kan være lurt å la barna ta en siesta midt på dagen, også de litt eldre som vanligvis ikke sover på dagen, sier helsesøster og forfatter Nina Misvær til Klikk.no. Hun ga i 2014 ut boken "Sove hele natten".

Misvær oppfordrer til å la barna å ha på seg minst mulig klær på varme netter, så dropp gjerne pyjamasen. Mange barn føler en slags trygghet av å ha noe over seg, så er det varmt kan dyna godt erstattes av et lett laken.

Er du redd for at barnet skal sparke av seg dyna eller lakenet og fryse i løpet av natta? Da kan du heller bytte om.

- Barnet kan også bruke pyjamas men droppe dyna. Da sikrer du en viss isolasjon hele natta, tipser produktsjef i Høie of Scandinavia, May Anita Raustein Berg, som mener at barn sjelden trenger tykke dyner.

- Barnerommet er ofte ganske godt temperert gjennom hele året, så barn trenger derfor sjelden tykke dyner. Med for tykke dyner vil de sparke den av seg og kanskje da bli kald i løpet av natta.

Unngå å bli solbrent

Ti hete søvntips

  • La barna ta en lur midt på dagen (også de eldre barna som vanligvis ikke sover på dagen), så er de ikke overtrøtte når de skal legge seg
  • Dropp pysjamas, og la barnet sove med et laken over seg. Eller ha på pysjamas og dropp dyne/laken.
  • Pass på at barnet ikke blir solbrent, det kan ødelegge nattesøvnen.
  • Pass på at barna får godt med væske på varme dager/netter.
  • Er det lyst på rommet når barnet skal legge seg dekk til vinduet med et mørkt dynetrekk eller lignende.
  • Dusj eller bad barnet i lunkent vann før leggetid.
  • Ha en fuktig klut ved nattbordet og avkjøl barnets panne, hender eller føtter ved behov.
  • Ha vinduet åpent om natta.
  • Bruk sengetøy av krepp, det føles mer avkjølende enn for eksempel flanell.
  • Sørg for at barna sover på det rommet som er kaldest om natta.

Er det lyset på soverommet som er problemet kan du henge et mørkt dynetrekk eller lignende foran vinduet, slik at ikke sola trenger gjennom.

Væskebalansen er også viktig for en god natts søvn, så når det er varmt må foreldrene passe på at barna drikker mer enn vanlig.

Og ikke glem solkrem på dagtid! Solbrente barn sover ikke spesielt godt...

- Små barn bør være ute av den sterke sola midt på dagen. Dersom barnet ditt blir solbrent påvirker det nattesøvnen i aller høyeste grad, og er vanskelig å gjøre noe med de første dagene, sier Misvær.

Misvær mener også at det kan være lurt med et bad eller en dusj med lunkent vann før man legger seg, hvis det er veldig hett.

- Det går også an å ha en fuktig klut ved nattbordet som du kan avkjøle barnet med på pannen, hender eller føtter dersom de våkner opp og er veldig varme midt på natta, oppfordrer Misvær, som også minner om alle foreldres største frykt:

- Med de helt små barna må man passe ekstra godt på i forhold til overopphetning, som er blitt satt i sammenheng med krybbedød.

Ha vinduet åpent, eller invester i en vifte

- Jeg tror mange voksne er redde for at barna skal fryse om natta, og derfor ikke har vinduet deres åpent. Men da jeg fikk min førstefødte spurte jeg helsesøsteren hvor kaldt det kunne være på rommet, og da fikk jeg 12 grader til svar, sier Berg.

Om man praktiserer dette så bør barna selvsagt ha en litt varmere dyne når det er kaldt ute. Det samme gjelder om barnet sover ute i vogn.

- På varme sommernetter så hjelper det lite på varmen om vinduet står åpent. Men en liten trekk er det da mulighet for, og ikke minst er det positivt med utskifting og tilførsel av frisk luft, sier Berg.

Med mindre barnet har pollenallergi, da bør vinduet være lukket i løpet av natta. Pollenallergikere bør også dusje og vaske håret om kvelden før de legger seg, for å unngå å puste inn støv som gir dem allergiske reaksjoner.

- Om vinduet må være lukket på grunn av allergi og det er veldig varmt på soverommet, så kan det være lurt å investere i en liten vifte, anbefaler Berg.

Les også: La ungene leke nakne på stranden

Sengetøy av krepp

Dyne, pute og madrass trekker til seg fukt på svette sommernetter, så sørg for å lufte dem godt dagen derpå. Berg anbefaler også at du bytter ut flanellsengetøyet fra vinteren med noe litt luftigere i sommermånedene.

- Flanell eller tykke bomullskvaliteter anbefales ikke da det isolerer ekstra godt. Det er ugunstig, spesielt om barnet bare bruker sengetøyet uten dyne. Sengetøy av krepp føles svalt om sommeren på grunn av luftlagene som dannes av kreppeffekten, forklarer hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning