Barn og søvn

Sjekk om barnet ditt har riktig leggetid

Så mye søvn trenger barnet.

BARN OG SØVN: Oversikt over leggetid for barn mellom 0 og 16 år: Dette er anbefalte leggetider for barn.
BARN OG SØVN: Oversikt over leggetid for barn mellom 0 og 16 år: Dette er anbefalte leggetider for barn. Foto: Millpond children's sleep clinic
Publisert Oppdatert

Blir det ofte sent for de små?

Det kan være vanskelig å vite når barnet bør legge seg. Spesielt når barnet blir større, får egen vilje og selv vet altfor godt hva klokka er - og når vennene sier de pleier å legge seg.

En god pekepinn er å se på hvordan barnet oppfører seg i løpet av dagen:

- Et blidt, harmonisk, nysgjerrig og aktivt barn har det godt, enten det sover i ti eller fjorten timer om natten, sier Caroline Lorentzen som driver Sovehjelp.no.

Søvnproblemer er vanlig

Overlege i barnesykdommer og Nasjonal Kompetansetjeneste for Søvnsykdommer, Maria Vollsæter, forteller at søvnproblemer er relativt hyppig hos barn:

- Forskning viser at 10-28% av friske barn og unge har søvnproblemer. Barn kan ha de samme typer søvnproblemer og søvnsykdommer som voksne. I tidlig barnealder er det oftest dominerende at barnet har problemer med innsovning og hyppige oppvåkninger om natten, mens det senere er døgnrytmeproblemer som er mest vanlig. Søvnhygiene er et viktig fokus hos alle barn, sier Vollsæter.

Dersom du mistenker at barnet har noe unormalt med søvnen, bør du ta kontakt med helsestasjonen eller fastlegen.

- Det er ofte lurt å føre søvndagbok i forkant slik at du får notert ned søvntidspunkter, oppvåkning og eventuelle symptomer som du mener er unormale hos barnet, forteller Vollsæter.

Så mange timer søvn trenger barnet ditt

Den engelske søvnklinikken Millpond children’s sleep clinic har satt opp denne listen over hvor mange timer søvn et barn trenger, du finner den også på den største helsenettsiden i England, nhs.uk:

1 uke: Dagtid: 8 timer. Om natten: 8,5 timer

4 uker: Dagtid: 6 til 7 timer. Om natten: 8 til 9 timer

3 måneder: Dagtid: 4 til 5 timer. Om natten: 10 til 11 timer

6 måneder: Dagtid: 3 timer. Om natten: 11 timer

9 måneder: Dagtid: 2.5 timer. Om natten: 11 timer

12 måneder: Dagtid: 2.5 timer. Om natten: 11, 5 timer

2 år: Dagtid: 1.25 timer. Om natten: 11.75 timer

3 år: Dagtid: 1 time. Om natten: 11 timer

4 år: Om natten: 11,5 timer

5 år: Om natten: 11 timer

6 år: Om natten: 10,75 timer

7 år: Om natten: 10,5 timer

8 år: Om natten: 10,25 timer

9 år: Om natten: 10 timer

10 år: Om natten: 9,75 timer

11 år: Om natten: 9,5 timer

12 år: Om natten: 9,25 timer

13 år: Om natten: 9,25 timer

14 år: Om natten: 9 timer

15 år: Om natten: 8,75 timer

16 år: Om natten: 8,5 timer

Viktig med rutiner

Å skape gode rutiner for barn er viktig – enten du starter med det når babyen er liten, eller om du innser at ditt eldre barn trenger mer struktur når det kommer til leggetiden.

Sovehjelp.no og Caroline Lorentzen:

Har siden 2003 hjulpet barnefamilier til mer harmoni i hverdagen, mer søvn og trygge rammer

Utdannet Homeopat MNHL

- Barn lærer raskt og takler forandringer langt bedre enn vi voksne. Det er klart at et barn vil protestere når du plutselig bestemmer deg for å slutte med byssing eller mating til det sovner, men det vil ikke ta lange tiden før barnet forstår at det vil bli endringer, forteller Lorentzen.

Det viktigste du gjør når du skal skape nye rutiner for barnet ditt, er å rett og slett bestemme deg – og å holde deg til det du har bestemt.

- Mange tenker at «i dag skal ikke barnet sovne ved puppen lenger» helt spontant og prøver seg på det noen runder, før de gir opp og lar barnet sovne ved puppen, eller flasken, som det er vant med. Det er ikke det lureste du gjør, barnet vil nemlig ikke lære annet enn at det vil få det som det vil til slutt. Så, når du først har bestemt deg for at det skal bli endringer, må du holde deg til det samme hvor tøft det er i begynnelsen, sier Lorentzen.

Gi barnet trygghet

Det er hardt å skulle vende om på rutiner, selv om du vet at det vil bety bedre søvnkvalitet for den lille.

Barnet får det ikke som det vil, selvsagt vil det komme en reaksjon på det.

- Trygg barnet ditt på at du er der for ham eller henne, at du forstår at det er vanskelig å ikke få sovne til puppen lenger eller å bli bysset i søvn. Så lenge du vet at barnet er mett, har ren bleie og det ellers ikke er noe som plager, må du la barnet få lov til å ha sin naturlige reaksjon på at endringer har blitt gjort.

Les også: Nattesvette hos barn er vanlig, men vær obs på dette

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning