Barn og søvn

Sjekk om barnet ditt har riktig leggetid

Så mye søvn trenger barnet.

BARN OG SØVN: Oversikt over leggetid for barn mellom 0 og 16 år: Så mye bør barnet sove, og dette er anbefalte leggetider for barn. Sjekk om barnet ditt får for lite søvn.
BARN OG SØVN: Oversikt over leggetid for barn mellom 0 og 16 år: Så mye bør barnet sove, og dette er anbefalte leggetider for barn. Sjekk om barnet ditt får for lite søvn. Foto: Millpond children's sleep clinic
Publisert Oppdatert

Blir det ofte sent for de små? Eller legger de seg i tide?

Det kan være vanskelig å vite hvor mange timer på øyet barnet ditt trenger og når det bør legge seg. Spesielt når barnet blir større, får egen vilje og selv vet altfor godt hva klokka er - og når vennene sier de pleier å legge seg.

Leggetider for barn

Mange foreldre venter med å legge barnet til det er utslitt, fordi de da tror det vil sovne med én gang. Det stemmer ikke.

- Nei, tvert imot. Ofte øker aktivitetsnivået til barna jo trøttere de er, og bruker lengre tid på å roe seg ned. Mange foreldre venter med å legge barnet til det viser tydelige trøtthetstegn i håp om at barnet sovner fort og sover bedre og lengre.

Ikke lurt, ifølge Karin Naphaug, helsesøster, søvnterapeut og hele Norges «Sove-Karin».

- Som regel virker det stikk imot sin hensikt. Overtrøtte barn har ofte vanskelig for å komme ned i den dype gode søvnen, og våkner lett av lyder og har ofte gjentatte oppvåkninger særlig første delen av natten.

Barnets søvnbehov

Det beste rådet søvneksperten kan gi, er å legge barnet før det blir overtrøtt. Overtrøtte barn sover dårligere og kortere. Derfor er det lurt å legge barnet når det viser tegn til trøtthet.

- Mange foreldre tror også at barnet trenger mindre søvn enn det egentlig gjør. Venner man barn til å legge seg sent, kan det være vanskelig å snu søvnmønsteret senere. Barn som er solstråler om dagen, kan være tyranner om natta, minner Naphaug om.

Overlege og spesialist i barne- og ungdomspsykiatri ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer ved Haukeland universitetssjukehus, Eli Sørensen, forteller at du som forelder kan være kreativ når det kommer til legging av barn.

- Foreldrene kan lære leggeritualet til små barn gjennom lek, for eksempel med en dukke, lime opp bilde av tingene som inngår og oppfordre barnet å bruke bildet som en timeplan. De bør unngå negativt samspill i leggesituasjonen, men heller lese en god bok og snakke med barnet om gode hendelser fra dagen.

- Rekken av tiltak sikter mot én ting, nemlig å hjelpe barnet å sovne trygg og avslappet med positive tanker, forklarer Eli Sørensen.

Les også: Nattesvette hos barn er vanlig, men vær obs på dette

Sover som voksne fra 6 år

Barn som sover for lite kan bli aggressive, grinete og få konsentrasjonsvansker. Klarer man å innarbeide gode søvnrutiner fra de er små, er derimot mye gjort.

Søvneksperten forteller at barns søvnbehov kan variere og at søvnen fra 6-års alder begynner søvnstadiene å ligne de voksnes- med dyp og rolig søvn.

Perioden mellom 6 og 9 år er den perioden i livet da mennesket har lengst sammenhengende søvn.

Komplikasjoner ved søvnmangel

Redusert søvnkvalitet og for lite søvn har følger neste dag og på lang sikt.

I en artikkel publisert for Tidsskrift for Den norske legeforening skriver Sørensen at selv mild grad av nattlig oppvåkning hos småbarn ser ut til å henge sammen med økning i risikoen for ulykker med behov for medisinsk behandling.

Hun ser også sammenhengen med for lite søvn over tid og risiko for overvekt og fedme hos barn og ungdom.

Lærevansker og dårlige karakterer i skolen er ikke uvanlig siden lite søvn påvirker både konsentrasjon og hukommelse.

- Mange av barna og ungdommene med søvnforstyrrelser har psykososiale problemer - emosjonelle vansker, atferdsforstyrrelser og et vanskelig forhold til jevnaldrende, foreldre og skole.

Noen undersøkelser knytter søvnforstyrrelser i småbarnsalderen til psykiske vansker senere i livet, sier Eli Sørensen.

Her er symptomer som kan tyde på at barn får for lite søvn, ifølge søvnekspert Naphaug:

- Grinete/sutrete, klengete, uopplagte/ukonsentrerte, urolige/kort lunte, svært aktive, nedsatt appetitt, dårlig samspill med andre barn, over tid er barnet disponert for overvekt og utvikling av diabetes 2.

Les også: Hysterisk gråt på natten kan skyldes nattskrekk

Så mange timer søvn trenger barnet ditt

12 måneder: Dagtid: 2.5 timer. Om natten: 11, 5 timer

2 år: Dagtid: 1.25 timer. Om natten: 11.75 timer

3 år: Dagtid: 1 time. Om natten: 11 timer

4 år: Om natten: 11,5 timer

5 år: Om natten: 11 timer

6 år: Om natten: 10,75 timer

7 år: Om natten: 10,5 timer

8 år: Om natten: 10,25 timer

9 år: Om natten: 10 timer

10 år: Om natten: 9,75 timer

11 år: Om natten: 9,5 timer

12 år: Om natten: 9,25 timer

13 år: Om natten: 9,25 timer

14 år: Om natten: 9 timer

15 år: Om natten: 8,75 timer

16 år: Om natten: 8,5 timer

Kilde: Den engelske søvnklinkken Millpond children's sleep clinic har laget denne listen over hvor mange timer søvn barnet trenger.

Overlege Eli Sørensen ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer ved Haukeland universitetssjukehus sier at denne oversikten også anbefales i Norge.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning