Tips

Skal du reise bort, og er usikker på hvordan pollensituasjonen er der du skal? Gå inn på www.pollenvarslingen.no og få oppdateringer på hvor plagsom ferien kan bli. På denne måten kan du unngå å forlenge pollensesongen for barna.

Fakta om allergi

 • Ordet allergi kommer fra gresk og betyr endret reaksjonsmønster. Allergi er endringer i kroppens reaksjonsmåte på omgivelsenes naturlige stoffer som i utgangspunktet er ufarlige.
 • Disse naturlige stoffene kalles allergener, og de mest vanlige stammer fra husstøvmidd, muggsopp, pelsdyr, næringsmidler, legemidler, metaller og pollenkorn fra gress og trær.
 • Når en allergiker kommer i kontakt med allergener, vil det sette i gang produksjon av et spesielt antistoff. Dette antistoffet binder seg til overflaten til ulike betennelsesceller, som finnes blant annet i luftveienes slimhinner, i blodet og i huden. Ved fornyet kontakt med det samme allergenet kan det oppstå en reaksjon mellom antistoffet og allergenet.
 • Under denne reaksjonen dannes det kjemiske substanser som forårsaker plager som kløe, tett nese, hoste og pustebesvær. Den viktigste kjemiske substansen som dannes er histamin.
 • Det kan ta lang eller kort tid å utvikle allergi overfor et stoff.

Se opp for røde øyne, nyseanfall og tett nese. Pollensesongen er i gang, og tusenvis av barn får i disse dager allergiske reaksjoner for første gang.

Øynene klør og nyseanfallene er heftige. Kanskje ser du at barnet ditt virker trøtt, slapp og sliten. Da er poden muligens en av 900.000 nordmenn som lider av pollenallergi.

- Mange tror at de er forkjølet, for symptomene kan være ganske like, sier spesialrådgiver Rose Lyngra i Norges Astma- og Allergiforbund.

- Men når forkjølelsen ikke går over, bør foreldrene tenke over at barnet kan være allergisk. Og faktisk var pollensesongen i gang allerede da hasselen kom i februar, sier Lyngra.

Normalt blomstrer or og hassel i månedene februar, mars og april. Deretter gjør bjørkepollen sitt inntog i april/mai i Sør-Norge, og en måned senere lenger nord. Og jo varmere lufta er, dess større er spredningen.

Se opp for kryssreaksjoner

Hele 20 prosent av befolkningen har eller har hatt allergiske reaksjoner. Og antallet er økende. De første symptomene er den såkalte høysnuen, med øyne- og neseplager.

- Det er ikke så veldig mange av barna under 2-3 år som får disse symptomene, men vi ser at det stadig er flere og flere som blir rammet av allergi. Samtidig er det viktig å være klar over at i tillegg til pollenallergi, så kan man få det vi kaller kryssreaksjoner med matvarer, sier Lyngra.

Kryssreaksjoner er når pollenallergikere reagerer på enkelte matvarer, men da kun i pollensesongen.

- Hvis barnet begynner å reagere på maten, får blemmer rundt munn, klør i halsen og ørene, bør man la være å gi denne matvaren i pollensesongen. For eksempel så kan en bjørkepollenallergiker plutselig reagere på steinfrukter som eple og pære, mens det aldri er noe problem utenom pollensesongen, sier Lyngra.

MEDISINER MOT NYSING: Har barnet en allergi som varer over tre måneder, har man krav på å få preparatene på blå resept. © FOTO: ISTOCKPHOTO

Råd og tips ved pollenallergi

 • I pollensesongen er det viktig å være nøye med renhold. Sterke lukter, tobakksrøyk og lignende kan være lurt å unngå.
 • Unngå utlufting av huset når pollenutslippet er størst. Dette gjelder fra morgenen til ut på ettermiddagen.
 • Ikke tørk klærne utendørs midt på dagen. Pollenkorn fester seg lett til tøy.
 • Vask/skyll håret før sengetid.
 • Fysisk aktivitet ute bør legges til tider hvor spredningen er minst.
 • Bruk solbriller. Det kan begrense symptomer fra øynene.

Nyttig link

Les mer om allergi på Norges Astma- og Allergiforbunds hjemmesider: www.naaf.no

Tilpass individuelt

Den vanligste behandlingsformen er antihistaminer i form av allergitabletter, mikstur og dråper.

- Mange av hjelpemidlene finnes som håndpreparater fra apoteket, men barna bør uansett gå til lege for å fastsette at det virkelig er allergi. Og har man en allergi som varer over tre måneder, har man krav på å få preparatene på blå resept, sier Rose Lyngra.

I verste fall kan ubehandlet allergi gi astma og eksem. Men som foreldre kan man forebygge en del av allergiplagene. Pollenvarslinger blir publisert hver dag i hele sesongen, og de kan hjelpe foreldre til å i alle fall ikke forlenge sykdomsperioden for barna.

- Har barna vært ute og lekt, er det lurt å dusje barnet og skifte klær når man kommer inn. Man bør også gi barnehagen beskjed om at barnet er allergisk, så man kan forebygge noen av plagene. Det er for eksempel ikke så veldig lurt å ta inn bjørkekvister til syttende mai hvis noen reagerer på det. Mai er også tiden hvor barnehagene drar på skogsturer, men her er det greit å gjøre noen individuelle tilpasninger for allergikerne, spesielt de verste dagene, avslutter Lyngra.

Pollenallergi

- De pollentypene som har størst betydning ved pollenallergi, kommer fra tresortene or, hassel og bjørk. I tillegg kommer burot og samtlige gressarter, særlig timotei og hundegress.

- Man kommer i kontakt med pollen ved å puste det inn i luftveiene, samt at det fester seg til hud, hår og øyne.

- Hos en allergiker vil immunforsvaret aktiveres, og det oppstår en betennelsesreaksjon i nese og/eller øynene.

- Gir først og fremst plager fra nese og øyne, men kan også forårsake symptomer som hodepine, slapphet, tretthet og nedsatt konsentrasjonsevne.

- Pollenallergi forekommer oftest i aldersgruppen 5-40 år. Antall allergikere er økende.

- Mange opplever at de får ubehag i munn og svelg når de spiser rå frukt og grønnsaker, spesielt i pollensesongen.

- Ved en kraftig allergisk reaksjon kan allergisk sjokk oppstå. Det vil si plutselig og livstruende blodtrykksfall.

Allergi er arvelig

Hvis barnets foreldre ikke er allergisk, har barnet ca. 15 % risiko for å utvikle allergi. Hvis den ene forelderen er allergisk, er risikoen hele 40 %. Der begge foreldrene er allergikere, er risikoen ca. 60-80 % for at barnet også blir allergiker.

Barn med matallergier, vokser det gjerne av seg etter hvert. Men de kan utvikle nye luftveisallergier helt opp i voksen alder. Luftveisallergiene forsvinner sjeldent helt, men kan variere mye i styrke og symptomene kan bli mye bedre.

Utbredt problem

Hos mer enn 40 % av befolkningen opptrer det allergiske reaksjoner en eller flere ganger i løpet av livet. Hos de fleste dreier det seg om milde symptomer. Mer alvorlige allergiplager finnes hos 10-20 % av befolkningen.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!