BARNAS 3 VIKTIGSTE SOLVETTREGLER

1. Ta pauser fra sola, særlig mellom kl. 12 og 15.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller.

3. Bruk solkrem på ubeskyttet hud.

SLIK BESKYTTER DU BARNA

0-6 måneder

De aller minste skal ikke eksponeres for sol i det hele tatt. Plasser alltid vognen i skyggen. Men selv om barnet er i skyggen, er det viktig at det alltid er beskyttet av klær, enten vanlige eller klær med innebygd solbeskyttelse. Cirka 50 prosent av solas stråler når også inn i skyggen. Barn under 6 måneder trenger ikke smøres med solkrem, fordi de ikke skal eksponeres for sola. Pass på at babyen ikke ligger nede i en for varm vogn. Et godt tips kan være å legge barnet under en parasoll, et tak eller innendørs. Når sola er på sitt sterkeste, altså midt på dagen, bør man være ekstra forsiktig med å utsette babyen for sol. Det lureste er å holde babyen inne.

6-12 måneder

Utsett barnet for så lite direkte sol som mulig. Beskytt den lille kroppen med en langermet T-skjorte, lange bukser, solhatt og evt. solbriller. Det er smart å bruke en solhatt med knyting under haken slik at barnet ikke får den av seg så lett. Bruk solkrem i tillegg. Husk å smøre et jevnt og tykt lag, særlig på de utsatte stedene. Når sola er på sitt sterkeste, bør man være ekstra forsiktig med å utsette babyen for sol. Det smarteste er at barnet holdes innendørs.

Barn over 1 år

Barnet må beskyttes med klær og solkrem. Klær med UV-beskyttelse kan være et smart valg. Barnet bør ha på solbriller. Velg gode solbriller som beskytter mot UV-stråler. UV-stråling i store doser kan forårsake skader på hornhinnen og i øyenlinsen. Øynene til barn slipper inn mer stråling enn øynene til voksne. Bruk solkrem i tillegg til klær. Smør ubeskyttedekroppsdeler ekstra godt en god stund før barnet skal ut. Smør et jevnt og tykt lag, spesielt på utsatte steder. Husk å smøre etter at barnet har badet.

UVA & UVB

UVA-strålene gjør oss ikke solbrente, men gir dypere hudskader og kan føre til tidligere aldring. Det er disse strålene som medvirker til hudkreft.

UVB-strålene gjør oss solbrente. Disse strålene fører til økt produksjon av pigmenter og fortykkelse av huden.

Kilder: Kreftforeningen, Statens strålevern

Barn har tynnere hud og større kroppsoverflate i forhold til kroppsvekt. Derfor kan de lettere enn voksne få alvorlige skader. Solskader i barneårene kan føre til både hudkreft og øyesykdommer i voksen alder.

Share

Solbeskyttelse er noe foreldre bør ta på alvor.

Her er gode råd og tabber du må unngå:

1. Huden trenger ikke mye sol

Tro ikke at huden trenger mye sol for at kroppen skal danne D-vitamin. Alt du trenger er en liten dose. Nordisk hud danner nemlig lett D-vitamin når den blir eksponert for sol. Det er mulig å få kjøpt et UV-plaster som kan fungere som din personlige UV-indikator. Den varsler når du eller barna bør smøres eller forlate sola.

Les også: Nok solkrem viktigere enn høy faktor

2. Lyse klær er ikke nok

Man blir fortalt at klær beskytter barna mot å bli solbrente. Det er delvis riktig, men hvite, tynne bomullsklær er ikke nok. Beskyttelsesgraden i vanlige klær varierer med tykkelse på materiale og fargen påklærne.

Fargerike klær beskytter best. Tettvevde klær beskytter mye bedre enn løst vevde.

Du kan enkelt sjekke hvor mye sol plagget slipper gjennom ved å holde det opp mot sola. Du kan også kjøpe egne UV-klær.

3. Vann beskytter ikke

"Det er ikke så farlig med solkrem nå. Barna skal jo bade." Utsagnet holder ikke.

Dessverre kan barna bli solbrente også i vannet. På en halv meters dybde er fortsatt UV-strålingens intensitet på 40 prosent.

Bruk vannfast solkrem på barn som bader, men smør dem på nytt når de kommer opp av vannet, selv om solkremen er vannfast.

4. Skygge er ikke nok

Det er lett å tenke at barna er trygge i skyggen eller når det er overskyet, men selv om skygge og skyer reduserer faren for å bli brent, er det ikke bare direkte sollys som er farlig. Over 90 prosent av UV-strålene kan komme gjennom lette skyer. Skygge kan redusere UV-strålingen med 50 prosent eller mer.

5. Smør hyppig

Det holder ikke å smøre barna bare om morgenen, selv om du bruker høy faktor.

Det viktigste er ikke hvor høy solfaktor barnet smøres med, men hvor tykt lag og hvor ofte det smøres. Bruk en solkrem med middels høy solfaktor, 15 er nok for norske sommerforhold.

Det er samtidig viktig at solkremen beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Smøringen bør gjentas ofte, spesielt hvis barnet har badet eller svettet mye. Husk alltid å smøre de utsatte stedene, som ansikt, nese, ører, lepper og bryst, ekstra godt.

Les også: Sol gir bedre sædkvalitet

6. Bruk nok solkrem

Det er lett å bruke for lite solkrem. Ta på på dobbelt så mye som du pleier. En enkel huskeregel er å bruke en barnehåndfull til barnets kropp.

Smører du for tynt lag med solkrem, kan i verste fall effekten minske så mye at en solkrem med faktor 15 bare gir samme beskyttelse som en solkrem med faktor 5.

Mengde er viktigere en faktor.

7. Ikke stol på hudfargen

Tro ikke at du ser med én gang om barnet er i ferd med å bli solbrent. Vær oppmerksom på at rødheten kan komme ett døgn etter oppholdet i solen. UVA-strålene gjør oss ikke solbrente, men gir dypere hudskader og kan føre til tidligere aldring. Det er disse strålene som medvirker til hudkreft. Du må derfor aldri bruke rødhet som en indikator.

8. Bruk ikke gammel solkrem

Det er fristende å bruke den nesten fulle flasken med solkrem fra i fjor, men du bør vurdere å kaste den. Rikshospitalet anbefaler at du kvitter deg med solkrem som er over ett år gammel.

Solkrem som er åpnet og har ligget lenge gir nemlig ikke like god beskyttelse som ny.

Holder du kremen på et tørt og kjølig sted vil den holde seg lenger, om korken er godt skrudd på.

Les også: 14 ting du ikke trenger til babyen

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!