Barneoppdragelse

Lev sakte med barna

- Det handler om å ikke bare rase gjennom det du føler at du må gjøre.

GO SLOW: Slow parenting handler om å bryte ut av det vante skjemaet og og inn i det livet egentlig handler om, nemlig relasjoner.
GO SLOW: Slow parenting handler om å bryte ut av det vante skjemaet og og inn i det livet egentlig handler om, nemlig relasjoner. Foto: Foto: Thinkstock
Sist oppdatert

Slipp barna fri! Det er tanken til en ny foreldrebevegelse i USA kalt "slow parenting". Her handler det om å roe ned.

Den travle, søvnløse småbarnspappaen som avtaler podens pianotimer på mobiltelefon mens han står på sidelinjen og heier under datterens fotballtrening, er ut.

Multitasking er gammeldags.

Det er den svenske tobarnsmoren Trine Grönlund som startet bevegelsen Go slow family. Hun levde et hektisk liv i New York, med sjefskarriere i IT- og reklamebransjen samtidig som hun var småbarnsmor. En dag sa det stopp. Trines kropp orket rett og slett ikke mer hardkjør og ble tvunget til å bremse ned og være tilstede i øyeblikket.

Resultatet har blitt web TV-forlaget ZenTV som gir ut digitale produkter innenfor personlig utvikling. Hun jobber i dag som foreleser og programleder. Med sine nettbaserte kurs prøver hun å bekjempe tidsfattigdommen i høyt presterende familier, skoler og foretak.

FRITID: Barn kan bli stressa og urolige om hverdagen er for styrt, mener psykologer.
FRITID: Barn kan bli stressa og urolige om hverdagen er for styrt, mener psykologer. Foto: Foto: Thinkstock

En bedre utgave av deg selv

PSYKOLOG: Hedvig Montgomery.
PSYKOLOG: Hedvig Montgomery. Foto: Foto: privat

Psykolog og terapeut Hedvig Montgomery er en av dem som Trine Grönlund har intervjuet til web-tv-kurset sitt.

- Det handler om det å bli en bedre utgave av seg selv og tillate seg å være forelder, ikke bare rase gjennom det du føler at du må gjøre, forklarer hun til Foreldre.no

- Aldri før har voksne eller barn hatt så mye regulert tid som nå, tid som andre på et eller annet vis bestemmer over. Med for mye regulert tid, mister vi det som er aller viktigst, tid til hverandre. Hvem er jeg oppi dette og hva er vår relasjon? Det er dette slow parenting handler om - å bryte ut av det vante skjemaet og planleggingen og inn i det livet egentlig handler om, nemlig relasjoner.

Hedvig Montgomery holder inspirasjonskurs for foreldre og ser selv mor til tre gutter mellom 3 og 20 år.

- Jeg har i praksis vært småbarnsmor hele mitt voksne liv og det har vært en god erfaring. Å ha små barn er den mest fantastiske selvutvikling som finnes - om man tillater seg det.

For at foreldre skal kunne bli en bedre utgave av seg selv, må de gå gjennom noen viktige spørsmål. Du bør se på hva som var bra i din barndom, hva som var vanskeligst - og hva du ønsker å gi videre til dine barn. Snakk med den andre forelderen, dersom dere er to.

Hva slags inntrykk vil dere at barna skal sitte igjen med? La svarene styre foreldrekursen. Da har dere et godt utgangspunkt.

- Men dette må justeres hele tiden. Barna kommer inn som en tredjeperson og har sine meninger om hvordan ting bør være. Her er det ingen oppskrift på hvordan du skal få det til. Du må handle ut ifra dine forutsetninger og de barna du har fått.

Skremmebilde av barns hverdag

Marianne Østby psykologspesialist og jobber i Psykisk helsetjeneste for barn, unge og voksne. Tidligere i år skrev hun Aftenposten-kronikken "Det søte i å gjøre ingenting". Det var etter å ha sett tv-programmet "The lost adventures of childhood", der det ble vist et skremmebilde av barns hverdag, hun ble inspirert til å skrive mer om fenomenet.

- Dette er en trend vi har sett lenge, og noe jeg som mor selv synes er utfordrende, sier Marianne Østby.

I Aftenpostens kronikk skriver hun:

"Barn med stress- symptomer og uro. Barn høye på adrenalin som løper fra aktivitet til aktivitet. Som stimuleres og aktiviseres. Forsvarsløse små som taper kampen mot foreldres ambisjoner. Foreldres angst for ikke å gjøre nok for barna sine fører til "hyper-parenting". Med angsten i halsen utøver de foreldreskapet sitt som om det var et OL. En hverdag der barnets tid er gjennomorganisert av de voksnes planer og ambisjoner. Barn uten anledning til fri lek. Dette er bekymringsfullt for selvfølelsen. Vi vet at fri lek bygger selvfølelse".

- Jeg tror det er mye i det. Barn kan bli stressa og urolige om hverdagen er for styrt. Å bygge god selvfølelse er viktig. Og det tar tid. Men er det for mye aktiviteter og for lite fri lek, kan det være vanskelig å få tid til dette, påpeker psykologen.

Gjøre ingenting

BARNDOM: Barn har også behov for å være, ikke bare gjøre.
BARNDOM: Barn har også behov for å være, ikke bare gjøre. Foto: Foto: Thinkstock

Hun forteller om at mange barn sier de bare vil være hjemme og gjøre ingenting - om de kunne velge selv. Det er det beste de kan tenke seg, at tiden ikke styres av andre. Dette er derfor viktig både for barna, men også altså for utviklingen av selvbildet.

PSYKOLOG: Marianne Østby
PSYKOLOG: Marianne Østby Foto: Foto: privat

- Slow parenting er en spennende mottrend til nåtidens hardkjør med organisert hverdag og aktiviteter. Den nye trenden er å dra ting ned og ha færre aktiviteter. Men det krever mye mot og mange vil nok merke at barna ikke kan leke ute - uten å vite hva de skal finne på, sier Marianne Østby.

Som hun skriver i kronikken:

"Det er lett å dras med i konkurransen om den flinke familien. Aktivitet og travelhet har blitt et mål på vellykkethet. Men hva er de vi alle maser sånn med? Hva er vi redd for å gå glipp av? Mange av oss voksne kan snart ikke lenger ord og begreper som "ligge på sofaen" eller "hvile middag". Da jeg var liten var det fortsatt lov. Nå har vi har ikke tid. Det er hardt å henge med på kjøret. Du kan lett miste selvtilliten hvis du ikke henger med på babysang, svømming, turn og slalåmtrening for 3-4-åringer. Det er som om vi ikke evner å ta et skritt til siden der vi raser rundt for å fylle dagens tempokrav. Uten evne til å velge selv".

- Dette kan være vanskelig for mange fordi man møter så mye press. Det er vi voksne som må sette grenser og disponere tiden og familielivet. Hva er viktig? Jeg heier på at barn kan kjede seg litt, mange vil trenge tid for å igjen finne på noe selv. De har nok ikke mistet evnen.

Marianne Østby mener man bør tenke seg om litt før man setter i gang for mye aktiviteter for barn utenfor barnehagen. Det å være sammen og ha det gøy er fint det, men da er det fint hvis mor og far er med på leken. En kan glede seg sammen. Da er ikke alltid organiserte fritidsaktiviteter nødvendig.

18 viktige år

Psykolog Hedvig Montgomery synes det er merkelig at noen mener de tre første årene i barnets liv er de viktigste. Selv mener hun at det er de 18 første årene som er viktigst.

FORELDREROLLEN: Hva slags inntrykk vil dere at barna skal sitte igjen med? La svarene styre foreldrekursen.
FORELDREROLLEN: Hva slags inntrykk vil dere at barna skal sitte igjen med? La svarene styre foreldrekursen. Foto: Foto: Thinkstock

- Men ikke stress om du har gjort noe feil. Alle gjør det. Kunsten er å unngå de største feilene. Husk også at det er mulig å rette opp, at det alltid finnes løsninger. Jeg har ikke vært borti en familie som ikke kan bli bedre og klare utfordringer de ikke trodde de kunne løse. Relasjoner kan repareres, sier Hedvig Montgomery.

Hun gleder seg over at flere menn nå tropper opp på foreldrekurs enn for 15 år siden da hun begynte som terapeut.

- Jeg ser færre "muslingmenn" i dag. Og det er bra. For taushet dreper parforhold. Men fremdeles er 80 prosent av kursdeltakerne kvinner.

- Det er ingen oppskrift på barneoppdragelse. Du kan lese et tonn av litteratur om temaet, men det er egentlig helt uinteressant til man ser det i forhold til sine egne barn - og hvem de er.

Å se sine barn slik de er, krever tid og tålmodighet. Slow parenting lager rom for nettopp det. At vi ikke trenger å omgås etter en oppskrift, men at vi kan lage vår familie slik den best fungerer.

Hennes råd er å stole mer på seg selv, reflektere og justere kurs oftere. Og husk at det ikke finnes noen snarvei til riktig barneoppdragelse, heldigvis har vi også 18 år til rådighet.

Les mer:

Derfor er stress farligere for barn

Barn får plager bare voksne fikk før

Spar én time om dagen med smarte rutiner

Denne saken ble første gang publisert 31/08 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også