Småbarnsforeldre og sex

Slik får du en småbarnsmamma til sengs

Her er tipsene som tenner en sliten småbarnsmor.

SEXLIV: Har sexlivet gått i stå, er det fare på ferde, mener sexolog. Få sex-ekspertenes tips til hvordan du kan tenne en sliten småbarnsmor.
SEXLIV: Har sexlivet gått i stå, er det fare på ferde, mener sexolog. Få sex-ekspertenes tips til hvordan du kan tenne en sliten småbarnsmor. Foto: Illustrasjonsfoto: Istockphoto.com
Publisert Oppdatert

De fleste småbarnsforeldre merker at det blir mindre tid og overskudd til sex. Det er helt normalt, men samtidig er det viktig å vedlikeholde sexlivet.

Et par med fem småbarn forteller at de har sex nesten hver kveld. Her er deres sextips.

- Rundt 60 prosent av kvinner får redusert sexlyst under svangerskapet, og for de fleste tar det tid før behovet for sex kommer tilbake etter fødselen. Men det kan være lurt å pleie intimiteten og kosen, selv om man ikke har penetrering. Det er mange måter å ha sex på, sier Thomas Winther, sexolog ved Curasenteret, til Foreldre.no.

Mannen i forholdet har som oftest lyst på like mye sex som før han ble far, men noen menn mister lysten på sex etter å ha vært med på en fødsel.

Legger man sex og intimitet totalt på hylla i en lang periode, kan det være trøblete å få det tilbake, advarer sexologen.

- Sex i parforholdet er litt sånn «use it or loose it». Er det null sex i lang tid, og lite intimitet, er det ikke bra for forholdet. Da blir det mye vanskeligere å komme i gang igjen med et aktivt sexliv. Og sex er svært viktig i et forhold. Det er en bekreftelse på at dere fortsatt er kjærester.

Slutter dere å ha sex, så forsvinner lysten, mener Winther.

Barnet erstatter mannen

Tøft å bli tre

Parforholdet er under særlig press når man har barn under tre år. Rollene forandrer seg, fokus forandrer seg og man lider under mangel på søvn og krefter.

I en undersøkelse av Foreldre & Barn (2008) med 1500 småbarnsforeldre, sa 15,7 prosent at mangelen på søvn gjorde hverdagen veldig slitsom. Nesten 60 prosent av de spurte i undersøkelsen sa at dårlig nattesøvn var grobunn for krangler i familien. Og kranglene handlet ofte om hvem av foreldrene som var trøttest.

Når vi er nær hverandre, stryker på hverandre eller har sex, produseres kjærlighets- og nærhetshormonet oxytocin.

- Sex gir en voldsom oppblomstring av oxytocin. «Problemet» er at den eneste gangen oxytocin-produksjonen er sterkere hos kvinnen, er når hun ammer. Det er nedarvet i oss, og handler om mors tilknytning til det lille barnet. Er ikke paret kjærester, får mor dekket sitt behov for nærhet gjennom barnet. Da blir far redusert til en litt sånn unødvendig fyr som bare går rundt der, og da er det fare på ferde med tanke på paret, sier sexologen.

Inviter henne på date, finn på noe som kan vekke minner fra tiden hvor dere var nyforelsket, gå ut og spis middag, ha piknik i parken. Har dere besteforeldre i nærheten, så er de forhåpentligvis ivrige barnevakter.

Når to blir tre, er det lett å gå inn for foreldrerollen med hud og hår, og legge kjærestegreia på hylla. Men da gjør man seg selv en bjørnetjeneste.

Barn har godt av harmoniske foreldre som er glade i hverandre, og det krever at dere innimellom gjør hyggelige ting sammen, og ikke bare er foreldre. Da blir det lettere å engasjere seg også seksuelt, mener Thomas Winther.

Foreldre har hurtigere sex enn før de fikk barn. Har du ikke prøvd å ha kjapp sex i dusjen før, skjer det sannsynligvis nå.

Bruk dine magiske evner

Er du frustrert over manglende sex i forholdet, bør du med andre ord ta grep. De fleste menn har forståelse for at ukene rett etter fødselen ikke er tiden, men ikke vent for lenge, heller.

Unngå å krangle om sex, og prøv å ikke mase.

Samlivseksperten og sexolog Eva Mohn har en rekke tips til hvordan du kan oppnå det du ønsker, uten å fremstå som sutrete eller anklagende - to fremgangsmåter som ikke er spesielt sexy.

Mohn tror at noe av grunnen til at det ofte blir vanskelig for en frustrert småbarnspappa å få en småbarnsmamma til sengs, er at modusen hennes er et helt annet sted.

I småbarnsperioden føler ikke kvinnen seg primært som kjæreste eller elskerinne, men som omsorgsperson.

Tips til pappa

  • Ta nattevåken innimellom slik at mamma får sove noen hele netter. Lite søvn er en sexmorder.
  • Gjør noe praktisk hjemme på eget initiativ, uten å spørre henne hva du skal gjøre. Det får henne til å føle seg som kjæresten din, og ikke sjefen din.
  • Vær fysisk, men styr unna brystene, rumpa og mellom beina. Kjærtegn heller håret og ansiktet. Dette er områder som ofte blir forsømt.
  • Ikke mas om sex. Du kommer lenger med varme og omtanke.
  • Forsøk å tenne sexlysten gjennom det fysiske. En massasje, et varmt karbad, et glass rødvin og en god middag, musikk, en ny parfyme, tenk over hva som kan vekke sansene hennes.
  • Tenk at du er en tryllekunstner, som skal skape magi med de midlene du har til rådighet, og gi kvinnen en kroppslig aha-opplevelse.
  • Ta på deg gummihanskene og gjør husarbeid. Utslitte kvinner har ikke lyst på sex.
  • Inviter henne på date, gjerne et sted dere gikk mye da dere var nyforelsket.

- Kvinnen ser på seg selv først og fremst mamma, en som er klar for å gi til de som trenger det meste. Hun er ikke i like stor grad i stand til å ta imot. Den bryteren må altså slås på, forklarer Mohn til Foreldre.no.

Ikke gå i den klassiske fella

Jobben mannen må gjøre, er å få henne fra et modus til et annet. Og det skjer ikke ved å mase, eller ved å appellere til hennes sunne fornuft. Prøver du å overtale henne til å ha sex, vil hun raskt komme i forsvarsposisjon. Kommuniserer du tydelig og direkte at «nå er det ok med å være småbarnsmor, barna har sovnet og nå bør vi ha sex», blir det veldig feil.

Hun vil oppleve det som at du kritiserer mammarollen, og at du ikke anerkjenner alt det arbeidet hun legger ned, sier Eva Mohn.

Gi henne en kroppslig oppvåkning

Du kommer lenger med varme og omtanke, enn mas, mener Eva Mohn.

Veien til å oppnå det du ønsker, er å nå henne gjennom det fysiske og kroppslige, forteller samlivseksperten.

- Forvandlingen kan for eksempel skje gjennom en massasje. Massér ryggen hennes, føttene, tinningen, sjamponer håret hennes i dusjen, ordne til et karbad. Få henne til å slappe av. Du kan også sette på musikk, og sørge for at hun får danset og beveget kroppen. Det handler om å manipulere sansene og følelsene hennes, få henne i stemning, uten at hun helt skjønner det, sier Mohn.

Tenk som en magiker, en som tryller litt med de midlene han har til rådighet, og gi kvinnen i ditt liv en kroppslig aha-opplevelse.

- Manipulasjon klinger litt negativt, men trenger ikke være det. Du opplever jo også en form for manipulasjon av følelser når du går på en konsert eller ser en film på kino. Vet mannen hvilke knapper du skal trykke på, vil han få en åpen kjæreste som er mottagelig for det meste.

Er kjæresten din glad i mat, så lager du et godt måltid. Et annet tips kan være å kjøpe en ny parfyme, enten til deg selv eller henne, eller nye klær?

Det handler om å bevege sansene.

Tenner på menn i gummihansker

Sexolog Thomas Winther tror at veien til mange småbarnsmødres sexlyst går gjennom husarbeid.

- For å si det med litt humor: Kvinner tenner på menn med gummihansker. Del på arbeidsoppgavene i hjemmet, det er viktig. For mange kvinner er seksualitet et overskuddsfenomen, hun orker ikke å prioritere sex om hun er sliten og føler at hun må ta alt husarbeidet alene, sier Winther.

Les også

Bedre orgasmer etter fødsel

Husk sex på familieferien

Guide til sex i graviditeten

13 råd for å ta vare på forholdet etter at dere har fått barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning