De fleste par som venter barn, har sex og nyter sex på samme måte som før graviditeten.

Det viser en ny undersøkelse blant over 3000 kvinner og menn som enten er blitt, eller skal bli, foreldre.

Undersøkelsen er en del av det nye spesialmagasinet til Foreldre og Barn på iPad, som blir lansert i dag.

Spesialmagasinet for nettbrett er fylt med med nyttig og inspirerende innhold. Guiden har masser av spennende stoff for deg som er gravid. Gjennom tekst, bilder, filmer og lyd får du svar på det de aller fleste lurer på når de får vite at de har barn i magen.

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Gode sextips til begge:

 • Prøv å være «kjærester med barn». Det kan bli feil å ta «pauser» fra babyen og «bare være kjærester» - dette er jo ikke virkeligheten lenger. Finn heller ut hvordan dere skal være både kjærester og foreldre på én gang. Ikke glem flørten og kjærtegnene.
 • Snakk åpent med hverandre om savn og frustrasjoner, og om gode følelser dere har for hverandre og babyen. Ros hverandre. Vis at dere setter pris på hverandres foreldreskap. Slik bygger dere nærhet og intimitet, i stedet for at barnet kommer mellom dere som en konkurrent eller et problem.
 • Aksepter at sex er annerledes med en baby i huset.
 • Se det humoristiske i at babyen våkner idet dere skal ha sex.
 • Øv på å fremkalle lyst hos hverandre. Ha sex selv om du kanskje ikke bobler over av kåtskap. Sex avler sex.
 • Sex er ofte limet i forholdet og derfor en god investering.

Kilder: Psykolog Peder Kjøs, sexolog Gro Isaksen og fødselslege Gro Nylander.

Mer sultne på sex

Over halvparten mener sex er like viktig i svangerskapet som ellers, og 3 av 10 oppgir at de har sex én til to ganger i uka under graviditeten.

Hos noen blir også lysten og nytelsen større med stor mage. Hver femte kvinne har mer lyst på sex og nyter sex litt eller mye mer i denne perioden av livet, går det fram av den store rundspørringen.

- Mange forteller at skjeden alltid er våt, og at de har kontakt med kjønnet sitt på en annen måte enn ellers. Det gjør at de nesten alltid er fysisk tent, og at de derfor har bedre sex enn tidligere, sier sexolog Gro Isachsen.

Hun forklarer den økte sexlysten med at barnet under graviditeten holdes på plass av bekkenbunnsmuskulaturen, og at musklene er svært aktive. Samtidig kanaliserer de mye blod til kjønnet.

Debatt: - Er det lov å kritisere under sex?

Det psykiske spiller inn

Også psykologiske forhold kan føre til at sex bli bedre under svangerskapet.

- Økt lyst kan komme fordi man er mer avslappet sammen med partneren. Mange ser på graviditeten som den ultimate bekreftelse av seg selv og forholdet. Mange får også et godt forhold til kroppen og blir ikke så opptatt av å ta seg perfekt ut i erotiske situasjoner, noe som gjør at de er mer til stede i sin egen nytelse, sier Isaksen.

Par med barn

ENDRINGER: Selv om en liten baby kommer inn i livet og snur alt på hodet i et parforhold, betyr det ikke at sexen blir dårligere. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Flere sextips...

... til far:

 • Ikke mas om sex. Det er ikke sexy å bli mast på. Vis forståelse for at mor er sliten. Gjør mye husarbeid og babystell, så blir også stemningen mer romantisk.
 • Juster ned forventningene. Det er helt normalt at de første 4-6 månedene er en seksuell ørken. Sats på kroppslig nærhet, kos og fellesskap, og nøy deg med det.
 • Hvis mor synes det er ok, kan dere prøve ut andre, mindre krevende former for sex. Onaner sammen, onaner hverandre, ha kjapp, improvisert sex.

... til mor:

 • Hvis han ikke vil: Vis forståelse for at fødselen og det å bli forelder er en stor omveltning. For mange menn kommer sex i bakgrunnen for en stund. Mange blir midlertidig impotente.
 • Hvis du ikke vil: Forklar og vis ham at du setter pris på ham. Mange menn ber om sex når de trenger nærhet. Du kan gi nærhet uten at det trenger å bli «noe mer».
 • Ikke «still opp» seksuelt hvis du ikke har lyst. Pliktsex kan være destruktivt for respekten mellom dere, og kan føre til en aversjon mot nærhet generelt.
 • Tren underlivet. Bekkenbunnsmusklene må trenes bevisst og isolert før, under og etter graviditeten.
 • Vær glad i kroppen. Vær stolt over at den har fremskapt det mest vidunderlige i verden - barnet.

Kilder: Psykolog Peder Kjøs, sexolog Gro Isachsen og fødselslege Gro Nylander.

Mor er kvalm - far har lyst

Det som hindrer par som venter barn fra å ha sex like ofte som før, er kvalme og andre svangerskapsplager. Halvparten oppgir redusert sexlyst hos mor som årsak, mens bare 15 prosent av fedrene har mindre lyst på sex. Kun 6 prosent er redde for at noe kan skje med barnet.

- Det er godt å se at gamle og misforståtte holdninger som at «penis kommer på besøk» til babyen er blitt borte. Så lenge kvinnen ikke har komplikasjoner i svangerskapet, er det trygt å ha sex. Men noen menn er nok likevel engstelige for at de skal gjøre mor vondt eller at de skal skade barnet, sier hun.

- En annen årsak til manglende sexlyst er at de fleste flytter fokus og blir intenst opptatt av det gryende livet som vokser og utvikler seg, mens egne behov blir tilsidesatt, sier sexologen.

Kommunikasjon er nøkkelen

Undersøkelsen viser at 6 av 10 de spurte snakket med partneren om sexlivet under graviditeten. Hver femte syntes det var et vanskelig tema å ta opp.

- Den viktigste forutsetningen for god sex er god kommunikasjon. Når den gode kommunikasjonen flyter, er det sjelden problemer, selv om mange synes det kan være litt flaut å uttrykke egne behov, sier Isachen.

Husk kjærtegnene

Gro Isachen tror også gravide par skal snakke om at de ikke vil ha sex.

- Det bør også være full åpenhet for å snakke om ikke å ha lyst uten at partneren tar det som avvisning av seg selv som kjæreste og partner. Det å skulle ha et barn sammen bør overskygge at sexlivet for mange går på sparebluss eller er fraværende en periode, sier hun.

Men selv om man ikke har lyst på sex, bør man ikke glemme å gi hverandre kjærtegn.

- Er sexlysten på sparebluss, går det lett ut over alle kjærtegn, sier hun.

Debatt: - Hvor ofte er det normalt å ha sex under svangerskapet?

Begynner raskt igjen

For de fleste tar det sju til åtte uker før de har sex første gang etter fødselen, viser den nye undersøkelsen. Bare 4 prosent venter et halvt år eller mer. Like mange er i gang etter en uke.

- Her er det ingen fasitsvar. Tradisjonelt var det vanlig å vente rundt seks uker. Da har blødningen sluttet og sårene grodd, sier Gro Nylander, overlege ved Fødeavdelingen på Oslo Universitetssykehus, og forfatter av bøker som omhandler tiden etter fødselen, blant annet sex.

Om undersøkelsen:

Undersøkelsen er uført av Egmont Hjemmet Mortensens Innsiktsavdeling i regi av magasinet Gravid.

3330 personer har deltatt. Undersøkelsen foregikk på nettstedene barnimagen.no, foreldreogbarn.no og klikk.no fra 24. juni til 11. august 2011.

94 prosent kvinner og 6 prosent menn svarte.

- Kroppen trenger tid

- Det er viktig å huske på at kvinnekroppen trenger tid på å komme seg etter svangerskap og fødsel. En nybakt mor er ofte sliten. Hun befinner seg i en symbiose med babyen og føle at sex står langt nede på behovslisten. Hormonene forteller kroppen hennes at hun slett ikke er klar til å starte på et nytt barn ennå, hun sliter med å bli tent, påpeker Nylander.

- Noen kvinner føler kanskje et press til å begynne med sex før de egentlig er klare, sier hun.

I en tidligere undersøkelse rangerte nybakte mødre det å komme i gang igjen med sex som nummer to på lista over de verste "etter fødsel-plagene". Bekkenløsning var på førsteplass.

Mannen tar initiativ

10 prosent av kvinnene sier at det oftest har vært de som har tatt initiativ til sex etter fødsel. 1 av 4 svarer at begge to er like aktive, mens litt over halvparten svarer at mannen oftest er den som vil ha sex.

- Kvinnen sover nok jevnt over mindre enn mannen det første året med barn, og er kanskje enda mer årvåken for babyens små grynt og behov. Dermed er hun trøttere og har fokus et annet sted. Da kan det være smart om far tar noe av nattestellet, trøster og bærer og skifter bleier. To trette mennesker passer bedre sammen seksuelt enn én utslitt og én sprengkåt, sier Nylander.

par i senga

NYE REGLER: - Glem alle regler og rutiner du har når det gjelder sex, sier Peder Kjøs til nybakte foreldre. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Sjalu på babyen?

I den nye undersøkelsen er det ikke mange menn som innrømmer å være sjalu på at babyen får mye oppmerksomhet fra mor.

Bare 9 prosent innrømmer sjalusi.

- Dette tallet tror jeg er mye høyere i virkeligheten, sier psykolog Peder Kjøs.

- Ingen vil være han som er sjalu på en baby. Men faktum er nok at mange menn egentlig sliter litt med at babyen kommer foran dem på alle måter. De synes der er naturlig at det er slik, men det kan likevel være vanskelige følelser å takle, sier Kjøs.

- En felle mange kvinner går i, er at de lager en boble eller lomme med seg og babyen, der far ikke får komme inn. Da gjør man seg selv til slutt en solid bjørnetjeneste. For til slutt eksploderer det. Menn på sin sine må være på hele tiden, og ikke akseptere å bli holdt utenfor en slik lomme og lene seg på en kjønnsrollelatskap. Menn må ta plass og ikke sutre over at de ikke får det, sier han.

Kvinner har også et ansvar

Men hun mener at kvinnene også har et ansvar, og tror ikke kvinner nødvendigvis må vente med sex til de føler spontan lyst.

- Fra naturens side er det ikke meningen at hun skal bli gravid igjen på flere år, men vi er jo ikke bare biologiske vesener, og sex er jo limet i mange parforhold. Så når det har gått en tid, kan det være klokt å prøve å komme i gang igjen med sexlivet. Ofte kommer tenningen etterhvert, selv om man kanskje ikke gløder av lyst i utgangspunktet, sier hun.

Bedre orgasmer

1 av 5 kvinner i undersøkelsen svarer at de har fått bedre orgasmer etter fødsel.

- Det er ikke mulig å si akkurat hva som er årsaken til dette. Men for noen kvinner kan det nok skyldes at de blir bedre kjent med sitt eget underliv. De gjør gjerne energiske knipeøvelser for første gang i livet, og lærer seg å få kontakt med muskulaturen rundt skjedeåpningen. Det kan gi både dem og partneren økt nytelse, sier Gro Nylander.

Forandringer i underlivet

6 av 10 menn i undersøkelse svarer at de ikke merker forandringer i underlivet til partneren etter at hun har født. Hver tredje har opplevd at partneren har spurt dem direkte om hun er blitt annerledes.

- Jeg tror nok dette kan være litt vanskelig å ta opp, og kanskje skal man ikke alltid snakke i filler mystikken? Antagelig er det ikke så mange menn som ville sagt rett ut at de synes en kvinne er blitt for vid i underlivet. Men dersom det over tid virker negativt på nytelsene hos én eller begge, er det selvfølgelig viktig å ta det opp, sier Nylander.

Nye vaner

Selv om en liten baby kommer inn i livet og snur alt på hodet i et parforhold, betyr det ikke at sexen blir dårligere.

Nesten 7 av 10 svarer at sexlivet er som før eller bedre enn før etter fødselen. Hver fjerde deltager i undersøkelsen synes det er blitt dårligere.

Et nytt familiemedlem betyr nye vaner - også på sexfronten, understreker psykolog Peder Kjøs.

- Det viktigste et par kan gjøre er å forberede seg på, og prøve å forstå hvor stor plass en baby tar i livet. Den krever alt og har ingen kompromisser. For noen blir det en sjokkartet opplevelse. Også når det gjelder sexlivet, sier han.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!