Omega-3-tilskudd

Norsk juice skal kue rampunger

Forskere vil bevise at omega-3 kan gjøre barn mindre aggressive.

HØYT AGGRESJONSNIVÅ: Forskerne skal finne ut om tilskudd av omega-3 kan dempe gemyttene hos barn med adferdsproblemer.
HØYT AGGRESJONSNIVÅ: Forskerne skal finne ut om tilskudd av omega-3 kan dempe gemyttene hos barn med adferdsproblemer. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Når amerikanske forskere nå skal gjennomføre en studie av barn med adferdsproblemer, er formålet å finne ut om tilskudd av omega-3 kan gjøre barna mindre aggressive.

Forskerne tror nemlig at et sunt kosthold kan påvirke hjernen og forebygge asosial adferd.

Ingen fiskesmak

Barna i den amerikanske studien skal drikke Smartfish, en juice tilsatt de gunstige omega-3 fettsyrene.

Juicen produseres av det norske firmaet Pharmacologica, som har utviklet en teknologi der man tilsetter fiskeolje til juice uten å ødelegge smaken på juicen.

Drikken har fått stor, internasjonal oppmerksomhet.

Får også adferdsterapi

Den amerikanske studien skal gå over fire år. Hele 300 barn i alderen ni til tolv år skal delta.

I løpet av 12 uker håper forskerne å kunne påvise endringer i barnas adferd og aggresjonsmønster som følge av adferdsterapi og/eller tilskudd av omega-3-fettsyrer.

Omega-3 får barna ved å drikke Smartfish. Nærmere bestemt skal de få i seg 940 mg omega-3-fettsyrer hver dag.

Inndeling av barna:

  • 75 barn får bare adferdsterapi
  • 75 barn får både adferdsterapi og Smartfish
  • 75 barn får bare Smartfish
  • 75 barn får verken adferdsterapi eller Smartfish

Skanner hjernen

Barna vil bli intervjuet om adferdsproblemene sine skal gjennomgå omfattende undersøkelser. Opplysningene om personlighet, familiens inntekt, informasjon fra skolen, mengden bly i skjelettet og kosthold registreres.

SMARTFISH: Kan denne drikken endre barns atferd?
SMARTFISH: Kan denne drikken endre barns atferd? Foto: Foto: Produsenten

Dessuten skal hjernen skannes (MRI) for å måle aktiviteten i ulike deler av hjernen, noe som kan henge sammen med endring i adferd.

- Vi har valgt å bruke Smartfish etter en vurdering av en lang rekke produkter, sier professor Adrian Raine, som skal lede studien.

Erfaring med kriminelle

Raine er professor ved Richard Perry University og har mer enn 20 års forskningserfaring innen problemadferd og aggresjon, særlig blant kriminelle.

Forskningen hans har faktisk ledet til et nytt forskningsfelt som kalles nevrokriminologi. Noen av spørsmålene han stiller, er om et sunt kosthold kan påvirke hjernen slik at man kan forebygge asosial adferd, og hvorfor noen barn ender som hardbarka kriminelle og psykopater.

Tran, omega-3-kapsler eller "fiskejuice"?

Også Ernæringsintituttet ved Universitetet i Oslo og Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning skal benytte Smartfish i en studie, som for øvrig Forskningsrådet (Matprogrammet) har godkjent.

Målet er å finne ut hva som er sunnest av å ta tran, spise omega-3-kapsler eller drikke juice tilsatt fiskeolje.

Les også: Tran mot smerter

Økt sykdomsrisiko

Bakgrunnen for studien er at alle kilder til omega-3-fettsyrer ikke er like gode. Akkurat som fisk kan kosttilskudd med fiskeolje harskne.

Les også: Naturlig sunn hud

Fiskeoljer som har harsknet, kan bidra til såkalt oksidativt stress i kroppen. Oksidativt stress oppstår nå det oppstår en kjemisk ubalanse i kroppen fordi antioksidantene ikke strekker til. Dette kan igjen føre til betennelser og øke risikoen for kreft og hjerte og karsykdom.

Ved å sammenligne fisk, kapsler med fiskeolje og Smartfish vil se hvordan de ulike produktene påvirker helsen og eventuelt oksidativt stress hos mus og mennesker.

Les mer:

Klikk Helse/kosthold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning