Slik er testen gjennomført

En ernæringsrådgiver har sett på innholdet av frukt og næringsstoffer, som C-vitamin. Juicen med høyest innhold av frukt kommer best ut.

Fem på topp

1.Omega 3 fruktdrikk (Disney, Smartfish, Pharmalogica AS)

2. Junior juice (Ceres)

3. Friskus (Tine)

4. Kuli (Coca- Cola Drikker AS)

5. Solrik (Solo, Ringnes AS)

Vi har testet barnejuice, og det er stor forskjell på næringsinnholdet.

- Juicen på topp er som å spise en porsjon frukt og en halv teskje tran samtidig. Juicen på bunnen av testen er som å drikke brus, sier ernæringsrådgiver Lise von Krogh i Dinkost.no.

Vinneren

Du lurer kanskje på om du leser riktig, men det finnes faktisk en juice til barn som du kan gi barnet i stedet for tran. Juicen heter Omega 3 Fruktdrikk, og fås kjøpt i små kartonger egnet for barn. Den kom best ut i vår juicetest.

- Vinneren inneholder omega 3, og har bra innhold av frukt. Du kan si det blir som å drikke flytende frukt med fisk. Det gjør det til et bra produkt, særlig for barn som ikke liker fisk eller tran, sier ernæringsrådgiver Lise von Krogh. En slik juice om dagen, dekker dagsbehovet for tran. Likevel anbefaler ernæringsrådgiveren foreldre å lære barn til å like både fisk og tran.

En god nummer to er Junior Juice. En liten kartong juice på 200 ml tilsvarer en av de anbefalte " 5 om dagen". Junior Juice inneholder bare frukt og er ikke tilsatt annet enn ekstra vitamin C. Juicen på 1. til 3. plass inneholder naturlig sukker (karbohydrater) og dermed også næringsstoffer som C- og B-vitamin og kalium. Juicen på 4. og 5. plass er tilsatt sukker, og har derfor ingen næringsstoffer - bare tomme kalorier.

Taperen

Solrik kommer dårligst ut i testen.

- Solrik inneholder mest sukker i testen, og den er tilsatt så mye sukker at det nesten tilsvarer brus. Det er nesten hipp som happ om du velger Solrik juice, eller Solo eller Fanta brus, fordi juicen nesten ikke inneholder næringsstoffer. Det skyldes lavt innhold av juice.

Heller ikke Kuli kommer bra ut. Den får fjerdeplassen.

-Med Kuli nærmer vi oss brusen. Bare 1/10 av produktet er juice, resten vann. Det betyr at det er lite næringsstoffer igjen. For at drikken ikke skal bli smakløs, er den, som Solrik tilsatt sukker og aroma. Det gir bare tomme kalorier, sier Lise von Krogh. Jo mindre fruktjuice det er i drikken til fordel for vann og tilsatt sukker, jo mindre næringsstoffer og antioksidanter får du i deg.

Tørstedrikk

Tines Friskus får bronseplassen. Den er blandet med vann, men inneholder likevel 70 prosent juice.

- Vil barnet ha en tørstedrikk, er Friskus å foretrekke fremfor brus. Den inneholder mindre sukker enn brus, og du får samtidig dekket 1 av 5 porsjoner av dagsbehovet for frukt, påpeker ernæringsrådgiveren.

Test av juice til barn

JUICETEST: Klikk/foreldre har testet juice for barn. © FOTO: Line Fredheim Storvik

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!