Skape gode sommerminner

- Ferie for oss er god tid, foreldre som ikke stresser og bare det å være sammen

Skap lykkelige sommerminner for barna – helt gratis.

 Tobarnsmor, blogger på casakaos.blogg.no og forfatter Marte Frimand-Anda, tror det viktigste for en vellykket sommerferie for barna er god tid med foreldrene, og foreldre som ikke stresser.
Tobarnsmor, blogger på casakaos.blogg.no og forfatter Marte Frimand-Anda, tror det viktigste for en vellykket sommerferie for barna er god tid med foreldrene, og foreldre som ikke stresser. Foto: FOTO: Marte Frimand-Anda/Privat
Publisert Oppdatert

- Det er viktig å skape gode og lykkelige sommerminner for barna sine, men det gjør man i mellommenneskelige relasjoner og med morsomme og spennende små opplevelser – og ikke nødvendigvis med fine, flotte ferier.

Det sier Aina Iren Winsvold, forsker innen barndom, familie og barnevern ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Oppdag, utforsk og vær sammen med barna

For å skape en vellykket sommerferie for barna dine, er det veldig mye du kan gjøre uten at det koster penger.

- Bruk tid på lek, utforske steder og la barna få lov til å gjøre annerledes og spennende ting. Dere behøver ikke å reise til eksotiske reisemål – det viktigste er å oppdage og utforske, og gjøre ting hvor barna kan få en mestringsfølelse, sier Winsvold.

Stein Erik Ulvund er professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo og forfatter av bokserien Forstå barnet ditt (0-16), Rakkerunger og Englebarn og Forstå tenåringen din.

Han mener at det ikke finnes noen fasit på hva som er er viktig for en vellykket sommerferie for barnefamilier, men at det viktigste er at alle får være med på noe de liker og som de synes er morsomt.

- Har du barn på ulike alderstrinn, kan det være lurt å planlegge slik at alle ikke gjør det samme hele tiden. Foreldrene har også ferie, og en vellykket ferie betyr at også de kan gjøre noe de liker. Det er helt greit at de av og til bytter på å være sammen med barna for å få kabalen til å gå opp, sier han.

Ulvund legger til at det neppe er lurt at du hele tiden tenker på at barna bare skal være blide og lykkelige selv om det er ferie.

- Det kan være nok til at mye går galt. Humøret svinger hos både små og store selv om det er sommerferie.

Hva setter barna egentlig mest pris på?

- Uansett hva slags ferie du velger, setter de fleste barn mest pris på god tid til samvær med foreldrene. Det gjelder også tenåringer selv om de ofte sier det motsatte, sier Ulvund.

Skap feriefølelsen hjemme

Skal dere feriere hjemme i sommer, er det uendelig med muligheter for hva dere kan finne på sammen med barna.

- La barna få frihet til å utforske og leke og spille. Ikke ha overoppsyn over dem hele tiden. I hverdagen er det mange krav og ofte aktiviteter, så la dem få slippe styringen under ferien. Det verste må være å ha en oppdelt og planlagt ferie – uansett hvor du er, råder Winsvold.

Det kan være et veldig bra alternativ å være hjemme i ferien, og da er det ifølge Ulvund bare fantasien som setter grenser for hva man finner på.

- De fleste har steder i nærheten som de ikke har besøkt. Det kan være god grunn til å minne om at det fortsatt finnes glimrende brettspill hvis uværet setter inn, sier han og fortsetter:

- Hvis du er hjemme er det også mye lettere å dempe «la oss være sammen hele tiden»- holdningen. Den er en viktig årsak til at både foreldre og barn kan oppleve at de kommer sure og grinete hjem fra ferie. Det skyldes som oftest ikke bare dårlig vær, men dårlig planlegging.

Har det ingen betydning for barna hvor familien drar i ferien?

- Egentlig ikke, men det kommer litt an på alder og hva barna er vant til. Pleier du å dra på ferie til utlandet, stiller barna gjerne høye krav, forteller Ulvund.

- Da kan det være lurt å prøve noe annet nettopp for å vise at det er mange måter å ha ferie på, legger han til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ENKLE GLEDER: - Noen dager drar vi kanskje ut i skogen en tur eller stikker til skateparken. Andre dager er vi bare hjemme og maler gjerdet på verandaen eller klipper gresset. Med andre ord, man trenger ikke gjøre noe spesielt for å skape feriefølelse for barna, forteller tobarnsmor og mammablogger Marte Frimand-Anda.
ENKLE GLEDER: - Noen dager drar vi kanskje ut i skogen en tur eller stikker til skateparken. Andre dager er vi bare hjemme og maler gjerdet på verandaen eller klipper gresset. Med andre ord, man trenger ikke gjøre noe spesielt for å skape feriefølelse for barna, forteller tobarnsmor og mammablogger Marte Frimand-Anda. Foto: FOTO: Marte Frimand-Anda/Privat

- Vi trives best hjemme

Marte Frimand-Anda er blogger på casakaos.blogg.no og forfatter av boka Føkk lykke! I 2014 vant hun prisen for årets mammablogger, og hun har en jente på fem år og en gutt på seks år.

Hun tror det viktigste for en vellykket sommerferie for barna er god tid med foreldrene, og foreldre som ikke stresser.

- Hva dere gjør er ikke så viktig. Vi har aldri dratt utenlands i sommerferiene, og trives best hjemme og med å besøke slekt og venner rundt om i Norge. Jeg synes overfylte flyplasser, trange fly, lodne strandselgere og hyperaktive bamseklubber er mer stress enn kos, sier Frimand-Anda.

Feriefølelsen for familien på fire handler først og fremst om å ha god tid – om å ikke ha noe de skal rekke.

- Ingen skole som vi er for sent ute til, ingen lekser som må gjøres, ingen fotballtrening som begynner om ti minutter, ingen middag som må slukes før turninga klokka halv seks, ingen foreldre som bare må svare på en mail, ingen jobbing under barne-tv, sier hun videre.

- Ferie for oss er god tid, foreldre som ikke stresser og bare det å være sammen. Noen dager drar vi kanskje ut i skogen en tur eller stikker til skateparken. Andre dager er vi bare hjemme og maler gjerdet på verandaen eller klipper gresset. Med andre ord, man trenger ikke gjøre noe spesielt for å skape feriefølelse for barna.

Hvor viktig er det for dere som foreldre å skape gode og lykkelige sommerminner for barna deres?

- Jeg tenker ikke på at jeg skal skape gode og lykkelige sommerminner for barna. Vi gjør det vi gjør, og så tar vel barna med seg de minnene de syns det er verdt å ta med seg videre. Jeg er heller ingen tilhenger av å tilrettelegge hele ferien for barna. Det viktigste for barna er tid sammen med foreldrene. Hva vi gjør er ikke så viktig.

Tips til hva dere kan gjøre

Delt inn etter alder, tipser Winsvold under om hva du kan gjøre sammen med barna dine for å skape gode sommerminner:

2-4 år: Bade, løpe under vannspreder, lete etter skatter, kose, se på og klappe dyr, gå turer i for eksempel skogen og ikke reise så lange avstander.

5-10 år: Hoppe på trampoline, fiske, balansere på snøre, lete etter skatter, dra på gårdsbesøk, bygge hytte i skogen, leke med venner og bade ved sjøen.

11-13 år: Fiske, henge med venner, spille spill, spille fotball, være på stranden og bare få lov til å springe ut og gjøre det en vil.

Drar dere til skogen – litt avhengig av hvor gamle barna er – kan dere balansere tømmerstokker, hoppe over små bekker, lete etter blinkende objekter i bekken, samle fine stener, se etter ”trollspor”, tolke dyrespor og klarte i trær.

- Dere kan også ha piknik med ulike teamer – det pleier jo barna å elske, og i flere aldersgrupper. Ellers er det å kle seg ut, dra på sykkelturer, gå opp i høyder – noe som barna kan se og måle, og bli stolte av. Det finnes så mye å gjøre og det er jo så mye moro! Og, det behøver ikke koste noen ting, sier Winsvold.

 

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.

 

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning