Ferie i norge med barn

Ferietips for deg som er i Norge med barna

Her er ferietipsene til reiser med barn i Norge.

FERIE I NORGE MED BARN: Skal du på norgesferie med barna i sommer? I dyreparken i Kristiansand kan du oppleve mange ulike dyr.
FERIE I NORGE MED BARN: Skal du på norgesferie med barna i sommer? I dyreparken i Kristiansand kan du oppleve mange ulike dyr. Foto: Gettyimages
Publisert Oppdatert

De fleste foreldre skulle gjerne vist barna sine hele verden.

Det er ikke alltid det er mulig å oppfylle alle drømmer, men heldigvis kan det meste av det eksotiske oppleves i gode versjoner også her hjemme i Norge.

Barneferie i Norge

Hvis safari, grottebesøk, sydhavsstrender, taubaner, byferier og historiske opplevelser står på listen over ting dere vil oppleve i sommer, kan vi glede dere.

Her finner du en oversikt over hvilke opplevelser hjemlandet kan by på, og det er slettes ikke snakk om noen dårlige alternativer. Det meste kan oppleves på norgesferie:

Dra til Dyreparken i Kristiansand

Du trenger ikke å reise til Afrika for å møte spennende dyr. Det bor nemlig 150 ulike dyrearter, fra alle verdensdeler, i Kristiansand. Her finner du løver, orangutanger og sibirsk tiger i skjønn forening med mer kjente dyr som oter, gris og dåhjort.

Ønsker du å gi deg selv og barna en helt spesiell opplevelse, kan du også kjøpe billett til en morgenvandring. Da får du og din familie være med inn for å vekke parkens firbente innbyggere før Dyreparken har åpnet sine porter for vanlige gjester.

- Dere vil få oppleve en helt unik nærkontakt med flere av Dyreparkens eksotiske dyr, og opplevelsen avsluttes med frokost midt i Afrika. Her er det en fantastisk utsikt over den flotte savannen og våre majestetiske løver, sier salgs- og markedssjef i Dyreparken Anniken B. Schjøtt.

Les også: Dette kan dere gjøre på ferie i Lofoten

Sommerferie i Kristiansand

Mens du i Kenya kanskje må nøye deg med safari, får du mye mer i Kristiansand. Når du først har kommet deg inn i dyreparken, kan du også besøke Kardemommeby, Skomakergata og Kaptein Sabeltanns verden.

I tillegg er det gode muligheter for å bade litt, for nærmeste nabo til dyreparken er et badeland.

Kjøper du en kombi-billett, kan du bevege deg fritt mellom Badelandet og Dyreparken.

I badeland finner du sklier, klatrevegg, badestamp og en lagune full av bobler og moro - både ute når solen skinner, og inne hvis det er dårlig vær.

Aktiviteter på norgesferie med barn

Gondoler:

- Gondolbanen i Narvikfjellet

- Hangursbanen på Voss

- Fjellheisen i Tromsø

- Krossobanen på Rjukan

Flotte strender:

- Refsvikstranden utenfor Måløy

- Brennviksanden i Nordland

- Sjøsanden i Mandal

- Sydstranda på Ulvøya i Oslo

- Blimsanden, på Vigra utenfor Ålesund

Middelaldersmarkeder:

- Oslo Middelalderfestival

- Middelalderfestivalen i Hamar

- Tønsberg Middelalderfestival

- Store Nes viking og Middelaldermarked på Årnes i Akershus

Gruver å besøke:

- Hadeland Berverksmuseum på Grua

- Sogn gruve i Oslo

- Konnerud Gruver i Drammen

- Blaafarveverket i Hadeland

Eidsvolls smaragder

Drømmer du eller barna om å utforske spennende dryppsteingrotter i Spania? Hva med å lete etter edle steiner ved norske gruver i stedet?

Nede ved Mjøsa i Eidsvoll finner du et nedlagt gruvefelt der både små og store kan gå på skattejakt.

- Det primære hos oss er smaragdletingen, og dette skjer på tippene utenfor gruveinngangene. Vi bruker gjerne små hagespader når vi leter, men det er også noen som har med bøtter og siler og vasker etter smaragdene på samme måte som man vasker etter gull, sier Anne Grete Røise ved Byrus Gård Smaragdgruver.

Hun oppfordrer besøkende til å ta med sekk til steinene samt matpakke. Ta også gjerne med en liten eske der du kan legge fragmentene og krystallene du finner.

Oppsøk gruvene på sommerferie

I tillegg til selve smaragdletingen, kan man også ta en spennende tur inn i de gamle gruvegangene.

- I alt finnes det 12 gruveganger hos oss, og den lengste gruvegangen er omtrent 80 meter lang. Det er imidlertid ikke lov til å lete etter smaragd på fjellet eller inne i gruvegangene, sier hun.

Inne i gruvegangene går man på eget ansvar og må bruke hjelm.

Gruvedriften i Eidsvoll startet i 1899, men allerede i 1909 ble virksomheten lagt ned. Årsaken til at driften opphørte vet ingen helt sikkert, men kanskje var det fordi det var slutt på forekomsten eller fordi smaragdårene forsvant ned i Mjøsa. En annen årsak kan være at man tidlig på 1900-tallet gjenoppdaget smaragdforekomstene i Columbia, der 90 prosent av all smaragder utvinnes i dag.

Les også: Slik får dere en moro storbyferie

Til Rogaland i sommer

Lange, hvite strender hører sommeren til for mange, men det er ikke alltid det passer å ta en tur til Syden. Kanskje ville det være greiere å få til en tur til Solastranden i Rogaland?

Stranden er blitt kåret til en av verdens vakreste strender av Sunday Times og er et populært badeområde, både for turister og lokalbefolkning. Hele 2,3 kilometer med sandstrand og sanddyner høres garantert forlokkende ut både for store og små.

Noe du kanskje ikke finner på stranden i Tyrkia eller Bulgaria, er krigsminner. Det finner du imidlertid på Solastranden.

Når dere har fått nok av soling og bading, kan dere ta en liten oppdagelsesferd bort til sørenden av stranden. Her finner dere minner fra krigens dager i form av bunkerser og rester av kanonstillinger.

Ferieopplevelser for barn i Norge

Oslo:
- Vikingskipmuseet, Folkemuseet, Slottet og Vigelandsparken

Eidsvoll:
- Eidsvollsbygningen, Feiring jernverk, Forsvarets Flysamlig i Gardermoen, Mjøssamlingene på Minnesund

Lillehammer

- Lilleputthammer og Hunderfossen

Stavanger:
- Kongeparken og tur til Preikestolen, Norsk Oljemuseum og Gamle Stavanger

Bergen:
- Bryggen og Troldhaugen, Edvard Grieg Museum, Fisketorget og Akvariet i Bergen

Kristiansand:
- Bading på bystranda, Fiskebrygga, Ravnedal naturpark og Posebyen (trehusbebyggelse)

Besøk hovedstaden

Visst er det spennende å reise til verdensmetropoler som London, Paris og New York, men det er ingen grunn til å ikke gi Oslo en sjanse også.

Norges aller største, men når alt kommer til alt, likevel ikke så veldig store by. Oslo er en ganske oversiktlig storby som du raskt gjør deg kjent i, og på grunn av størrelsen er det også sannsynlig at du finner det meste i nærheten. Her kan du lett gå på stranden, gå tur i marka, besøke museer, utforske små byperler og shoppe på en og samme dag.

På norgesferie med barn er det viktig å finne frem til aktiviteter de minste vil sette pris på. Det å vandre fra butikk til butikk er gjerne interessant helt til lommepengene er oppbrukt i nærmeste lekebutikk, så det er dumt å basere seg på at dette skal være hovedattraksjonen i ferien.

Bestill billetter til en teaterforestilling, besøk et av byens barnevennlige museer eller reis ut av byen og prøv karusellene på Tusenfryd.

For førstegangsbesøkende kan det være fint å sette seg på en sightseeingbuss som bringer deg rundt til de viktigste severdighetene, og er været bra, er det også flott å ta en sightseeingtur med båt på Oslofjorden om norgesferien tilbringes i hovedstaden.

I Bergen i sommer?

Du trenger ikke være i Alpene for å sveve opp til en topp i en gondol. Ulriksbanen i Bergen er helt klart en ypperlig erstatning.

Banen tar deg opp til et utsiktsplatå på byens høyeste fjell, Ulriken, der du har milevis utsikt over Bergen, den fantastiske skjærgården, fjellene og fjordene.

Svevebanens to gondoler heter Perle og Bruse, og har plass til 20 passasjerer hver. I tillegg til utsiktsplatået venter en kiosk, en restaurant og ikke minst et flott turterreng når du når toppen.

En annen mulighet til å se Bergen fra oven, har du hvis du setter deg på Fløibanen nede i byen. Dette er en skinnegående bane som bringer deg til utsiktspunktet ved Fløien stasjon på sørsiden av Fløyfjellet.

Banen er 850 meter og høydeforskjellene mellom første og siste stasjon er hele 300 meter. Også her kan du spise på restaurant eller prøve ut en av mange turveier når du kommer til topps.

Legg turen innom Jugendstil-byen

Se dyr på Norgesferien:

- Polar Zoo i Troms

- Vassfaret Bjørnepark i Flå

- Oslo Reptilpark i Oslo

- Atlanterhavsparken i Ålesund

- EKT rideskole og husdyrpark, Oslo

- Barnas Gård, Lillehammer

- Langedrag, Buskerud

- Namsskogan familiepark, Trøndelag

- Polaria, Tromsø

- Dyreparken i Kristiansand

I tillegg til å i seg selv være en flott by med spesielle bygninger og skjønne turområder, finner vi mye spennende i Ålesund. Blant de mest populære attraksjonene for familier, har vi Atlanterhavsparken.

Atlanterhavsparken har som formål å drive offentlig akvarium med naturlig tilhørende fasiliteter i Ålesund, for å formidle kunnskap om – og å skape interesse, for livet i havet.

Der finner du store akvarium, seler og pingviner, i tillegg til både dykkershow og aktivitetsrom med store muligheter for både læring og hygge.

Når du har lært mye nytt om livet under havet, er det kanskje på tide å lære litt om livet på vannflaten? I Ålesund kan du få guidet tur med kajakk, e-sykkel eller til fots; opplev både havet, fjellene og de fantastiske utsiktene byen har å på by.

Og du? Når du først er innom Ålesund er det nærmest obligatorisk å ta turen til Fjellstua, enten du velger å kjøre veien opp, gå til fots opp de 418 trappetrinnene fra byparken, eller hopper på sightseeing-bussen fra sentrum.

Opplev Nord-Norge

Nord-Norge har langt mer å by på enn midnattssol og iskalde vintre. Helgeland og Salten er blant Norges vakreste kajakkparadis, Norsk Luftfartsmuseum er spennendende for både store og små og Helleristningene i Alta forteller spennende historier fra steinaldertiden.

River North på Trofors tilbyr rafting på elva Vefsna. Her kan du velge mellom trivelige flåteturer der elva flyter rolig, eller utfordre komfortsonen med et tøft fosseritt i de villeste strykene.

Om ikke rafting i elv skulle passe for dere, kan Bodø by på et av Norges fineste og mest moderne badeanlegg, Nordlandsbadet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning