Barn og trampoline

- Trampolinen er ikke farligere enn andre barneleker

Det finnes nemlig flere farer for barn i dag enn bare trampoliner.

KRAV TIL SIKKERHET: Har du trampoline i hagen er et av kravene er at sikkerhetsnett og kantbeskyttelse skal følge med trampolinen.
KRAV TIL SIKKERHET: Har du trampoline i hagen er et av kravene er at sikkerhetsnett og kantbeskyttelse skal følge med trampolinen. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Line Konstali (36)

Gift med Anders.

Mamma til Amalie (12), Lukas (10) og Mikael (5).

Skribent og kommunikasjonsrådgiver i Innsamlingskontrollen

KOMMENTAR:

Et like sikkert vårtegn som at blomstene spirer, er alle trampolinene som inntar norske borettslag.

Det går ikke en solskinnsdag uten at du ser det. Barn i full aktivitet på trampolinen. De hopper, ler, tøyser, krangler, gråter - og hopper igjen. De har det så fint der inne og vi voksne synes det er greit å vite hvor vi har dem.

Men det er noen som skader seg også.

Enkelte får bare et skrubbsår. Andre ganger skjer det litt mer alvorlige ulykker og barna må til legevakten for å lappes sammen. Nakkeskader, armbrudd, benbrudd og hodeskader kan også forekomme.

Det er vondt, ja, men ikke farlig å brekke en arm.

Men er trampolinen farligere enn andre barneleker?

Ikke verstingen

Mange mener jeg er ansvarlig når jeg lar andres barn hoppe på trampolinen i min hage. Ansvarlig for trampolinehopp, men ikke andre skader i hjemmet mitt? Jeg er selvsagt en ansvarlig voksen når andre barn skader seg på min trampoline, men gjelder ikke dette alle andre områder hjemme hos meg? Like fullt som jeg er ansvarlig dersom jeg ikke passer godt nok på en ettåring og barnet faller ned trappen. Like ansvarlig som når jeg låner bort sykkelen til et barn som besøker mitt barn.

Det jeg av og til lurer på er om trampoliner er farligere enn andre barneleker.

Det finnes nemlig flere farer for barn i dag enn bare trampoliner.

Trampolinen er ikke nødvendigvis verstingen, så lenge den brukes fornuftig.

Mine to eldste barn er i en alder der dataspill og sosiale medier har begynt å bli en del av deres virkelighet. Trampolinen er faktisk en viktig årsak til at de går ut og leker. Når ikke lenger lekeplasser eller "boksen går" er like fristende, er trampolinen noe de har stor glede av. Samtidig er det også en del gråt, kollisjoner og krangling på trampolinen. Likevel har vi fortsatt trampoline i hagen.

Frileken ikke lenger dominerende

I 2010 utførte Verdens Helseorganisasjon (WHO) en undersøkelse på 34 land om barn i aktivitet. Barn tilbrinsger altfor mye tid foran PC og TV-skjermer og får ikke nok mosjon, sier undersøkelsen. Dette har vært en trend som har foregått fra slutten av 90-tallet og frem til nå.

På 70- og 80-tallet var fortsatt normen slik at den uorganiserte barneleken var det aller viktigste. Det har nesten forsvunnet i dag. En viktig forklaring er at leken i nærmiljøet i stor grad er erstattet av organisert aktivitet. Dagens barn trener mer enn tidligere generasjoners barn.  American Academy of Pediatrics (AAP), publiserte i slutten av oktober 2013, en undersøkelse som viste at barn som trener mer organisert aktivitet enn frilek har større skadeomfang enn andre barn.

Ta forholdsregler

Dagens barn kan derfor skades av flere årsaker enn kun trampolinen. Det er også forskjell på fornuftig og ufornuftig bruk av trampolinen, på lik linje som er det forskjell på forsvarlig og uforsvarlig sykling.

De fleste foreldre i dag er kloke nok til å ikke la poden sykle uten sykkelhjelm. På lik linje bør vi også være mer klar over at visse ting kan begrense omfanget skader på trampolinen. Kort sagt; ikke la baller og andre gjenstander tas med i trampolinen. Vær forsiktig med salto og vær på vakt dersom barn i ulike aldersgrupper hopper sammen.

Men viktigst av alt: lær barna ansvarlighet uansett hva de driver med.

Ha en fin og forhåpentligvis skadefri sommer!

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning