8 trygge tips

Slik lærer du barnet å sykle

Bytt ut trehjulingen med tohjulingen i løpet av våren! Det er befrielse for alle.

HELT PÅ STYR: Lær barna å kontrollere sykkelen, da er de tryggere på to hjul.
HELT PÅ STYR: Lær barna å kontrollere sykkelen, da er de tryggere på to hjul. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Synes du det er på tide at barnet ditt lærer å sykle, så les disse tipsene fra barnefysioterapeut, Natalie van Dam.

Les også: Velg riktig sykkel til rett alder

1. Ikke press barnet

Først og fremst - sykling er gøy! Husk at opplevelsen skal være positiv for barnet, uansett hvor gammelt det er. Lær bort på en lekende måte, og ikke press barnet. Det er bedre å øve flere ganger i uken med korte økter enn å holde på en hel dag så barnet blir sliten og lei. Følg barnets behov.

Les også: Barnas lek er viktigere enn du tror

2. Trygg øving

Omgivelsene er viktige - det skal være trygt og utenfor trafikk. Finnes det en kunstgressbane i nærheten av der dere bor? Det er fint å kunne øve seg på et underlag, som både er flatt og litt mykt om man faller.

3. Bruk gåsykkel

Det er vanlig at barn lærer seg å sykle når de er mellom 4 og 6 år gamle, men noen barn er tidligere ute og andre er senere. Alle er ulike og har ulike fysiske og motoriske utgangspunkt. Men det kan være lurt å la dem bruke en gåsykkel før de får en tohjulssykkel med pedaler. Man kan eventuelt ta av pedalene av tohjulssykkelen de egentlig har vokst fra.

4. Øv på kontroll

Med en gåsykkel lærer barna å bruke et styre, de skjønner at bevegelsene de gjør med styret tar dem i ulike retninger. Samtidig får de bedre balanse ved å bruke gåsykkel, og de kan selv velge når de vil trekke opp beina og bare trille fremover. De får også en følelse med fart mens de har full kontroll med å kunne sette beina i bakken.

5. Lær pedalene

På trehjulssykkel eller tohjulssykkel med støttehjul lærer barna å bruke pedaler, at de må tråkke fremover for å komme noen vei.

6. Slipp sykkelen

Når dere begynner med tohjulsykkel uten støttehjul er det ikke nødvendig å holde så mye bak om barnet allerede har brukt gåsykkel. La barnet finne balansen selv mens du går ved siden av og sier hvordan de skal bruke pedalene.

7. Alltid hjelm

Det er viktig at sykkelen ikke er for stor, og at barnet rekker ned til bakken med føttene mens det sitter på setet så det har kontroll. Husk hjelm! Sikkerhet er viktig, og det samme er at barnet skal føle trygghet. Så følg med tett og kom med konstruktive råd og oppmuntringer.

8. Lær å bremse

Lær barnet å bremse, både med pedaler og håndbrems før dere utforsker en større del av verden på sykkelen. Små barn forstår ikke hvor farlig trafikken er, og det er veldig viktig å være streng så de skjønner at de må høre på foreldrene når dere først beveger dere ut på trafikkerte veier.

Og før du slipper ungene løs, er disse rådene fra Trygg Trafikk gode på veien:

1. Finn en rett strekning på et trafikksikkert område.

2. Hold bak på sykkelen mens du går fort. Si "Brems, stans og sett ned benet". Gjenta dette til du føler at barnet kan det, og det går noenlunde automatisk.

3. Så forteller du at du vil gi barnet fart på sykkelen, men at det ikke skal tråkke pedalene rundt. Du skyver sykkelen i fart og slipper den, og etter noen meter ber du barnet stanse.

4. Gjenta det samme, bortsett fra at du nå ber barnet om å tråkke et par ganger rundt på pedalene før det stanser. Øk antall tråkk etterhvert.

5. Siste punkt er at barnet selv setter sykkelen i fart. Lær det å sette den ene foten på pedalen "5 over 12", og tråkke denne ned samtidig som det skyver fra med den andre foten, som det har i bakken. Da er det lett å få sykkelen i fart.

(Kilde: Trygg Trafikk)

Les også:

Når kan barnet sykle til skolen?

Stor test av sykkelhjelmer

Så mye koster barnet deg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning