Langrennsløper Eldar Rønning

Borte fra barna halve året

- Da Ellinor var liten, hendte det jeg trillet henne til barnehagen mens jeg gikk på rulleski, forteller OL-aktuelle Eldar Rønning.

MYE BORTE FRA FAMILIEN: Langrennsløperen Eldar Rønning er mye borte fra familien sin, og er klar over at han går glipp av små øyeblikk hele tiden. FOTO: Stine Aasløkk
MYE BORTE FRA FAMILIEN: Langrennsløperen Eldar Rønning er mye borte fra familien sin, og er klar over at han går glipp av små øyeblikk hele tiden. FOTO: Stine Aasløkk
Publisert Oppdatert

Eldar Rønning (31)

  • Yrke: Langrennsløper
  • Bosted: Trondheim
  • Gift med Laila, pappa til Ellinor (4) og Martin (1 1/2).
  • Reisedøgn i året: 120 til 200.
  • Blir borte i tre uker i forbindelse med OL.

- Jeg går glipp av små øyeblikk hele tida, sier langrennsløper Eldar Rønning til februarutgaven av magasinet Foreldre & Barn. Småbarnsfaren er for tiden i Sotsji og kjemper om medaljer i langrennssporet. Hjemme venter kona Laila, datteren Ellinor (4) og sønnen Martin (1,5).

- Men jeg fokuserer på det jeg får med meg.

Toppidrettspappa

Eldar Rønning er en skikkelig OL-pappa. Han er en norsk langrennsløper med fire VM-gull på 4 x 10 kilometer stafett. Gjennombruddet hans var i 2005 da han kom på pallen i tre verdenscuprenn i sprint, og kom på andreplass sammenlagt i sprintcupen. Noen av OL-fedrene er borte fra familien over halve året. Da er det ikke så rart om de går glipp av de første skrittene - eller de første ordene. Selv trener Rønning hver eneste dag.

- Når jeg ikke er på samling, har jeg fleksible arbeidstider og kan trene hvor som helst. Familien har også vært med på samlinger. Jeg trener også på julaften, men noen dager har jeg bare én økt, forteller han

Når kona jobber, pleier Rønning å levere i barnehagen klokka åtte. Han sover litt etter første treningsøkt, og legger seg tidlig om kvelden.

Arbeidsfordelingen på hjemmebane

- Vi deler barnehageleveringen omtrent likt. Da Ellinor var liten, hendte det jeg trillet henne til barnehagen mens jeg gikk på rulleski.

Selv mener Rønning at han er blitt bedre til å planlegge.

- Før syntes jeg det var tidlig å trene klokka åtte. Nå står jeg opp i sekstida, leverer i barnehagen og har ingen problemer med å være ferdig med første økt klokka 10. Jeg liker variasjonen mellom hverdagen hjemme og luksuslivet på samling, forteller Rønning.

Rønning mener at han slipper billig unna, og vil takke kona Laila for tålmodigheten og for at hun tar grovjobben på hjemmebane.

Ikke aktuelt å bli trener

- Om fem år har jeg lagt opp. Jeg mangler individuelt gull i OL og VM, og har et par sjanser til for å oppnå det før jeg finner på noe annet.

Det er ikke aktuelt for toppidrettsutøveren å bli bare en ivrig trenerpappa på sidelinja, slik hans far var.

Barna har nettopp fått øynene opp for skigåing.

- Ellinor var ikke så interessert i fjor, men i år er hun ivrig. Hun har fått sånn overtrekksdress som jeg har, og er veldig stolt av det, forteller Rønning.

- Og hun har vært med på samling og blitt kjent med Marit, Petter og de andre. Nå har også han på 1 1/2 år fått ski av utstyrsleverandøren min. Vi får se hvordan det går.

Artikkelen er hentet fra Foreldre & Barn nr. 2.

Les også:

Slik blir dere supermamma og superpappa

Slik får du mer tid til barna

- Det går helt fint an å ha full jobb og tre barn uten å bli utslitt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning