Mollusker på barn

Dette kjennetegner mollusker på barn

Mollusker kan smitte og bli betente, men er ufarlig.

MOLLUSKER PÅ BARN: Mollusker ser mystiske ut, men er helt ufarlige. De forsvinner av seg selv, men man kan også fjerne mollusker hos lege. Foto: Malin Kjellstadli Korsnes.
MOLLUSKER PÅ BARN: Mollusker ser mystiske ut, men er helt ufarlige. De forsvinner av seg selv, men man kan også fjerne mollusker hos lege. Foto: Malin Kjellstadli Korsnes.
Publisert Oppdatert

Mollusker kan faktisk sammenlignes med en forkjølelse i huden.

Det er sjelden at barn får mollusker i første leveår. De dukker gjerne opp hos 3-4 åringer og i alle aldere opp til 12 år.

Mollusker skyldes viruset pox virus. De ser ut som hudfargede nupper på størrelse med en perle, og kan komme hvor som helst på kroppen, men gjerne i armhule, albuer og nakke.

Mollusker på barn

Hudlege Per Helsing ved Rikshospitalet mener at det ikke er noen grunn til hysteri.

I teorien kan smitten overføres fra et barn til et annet, men mollusker er ikke særlig smittsomme, og kan dukke opp helt av seg selv, på samme måte som en forkjølelse. Derfor bør man fortsette å leve som før, uten spesielle smittetiltak. Faktisk er fingervorter mer smittsomme enn mollusker.

Klør barnet på molluskene, kan det smitte seg selv og få mollusker på andre hudområder. Dersom barnet klør mye kan det være lurt å smøre på litt hydrokortison, som fås reseptfritt på apotek.

Behandling av mollusker

- Hvis man ikke gjør noe med molluskene vil de forsvinne av seg selv. Det tar ofte måneder og noen ganger år før de går bort. Etter den tid har kroppen dannet antistoffer mot viruset, forklarer Helsing.

Har barnet eksemhud kan det ofte bli mange mollusker på kroppen og det kan ta lengre tid før de forsvinner. Får barnet mollusker i ansiktet eller på plagsomme steder, kan de skrapes bort.

Legen eller sykepleieren smører på EMLA-krem som har en bedøvende virkning. Når molluskene har "sovnet" etter en times tid, kan man skrape de bort med en tykk synål, en sprøytespiss eller en spesialskje som legekontoret bruker. Selve mollusken sitter ytterst i huden, som en iskremkule i kjeks. Det kan blø litt når man skraper de bort, og uten bedøvelseskrem vil det gjøre vondt.

- I sjeldne tilfeller har vi lagt barn i narkose for å fjerne mollusker rundt øyepartiet, sier Helsing.

Les også: De vanligste utslettene på barn

Betente mollusker

Mollusker gir vanligvis ikke symptomer, men de kan klø. Av og til oppstår det også en betennelse rundt området. Det kan være tegn på at molluskene er i ferd med å støtes bort.

- Det kan bli arr etter molluskene, og for å redusere den risikoen kan du smøre det betente området med antiseptisk krem, sier Helsing. Et eksempel på en slik krem er Brulidine som kjøpes reseptfritt på apoteket.

Noen ganger kan man få infeksjon i sårene, som trenger behandling med antibiotika.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning