Babytegn

Frustrert baby? Dette kan hjelpe

− Babytegn gjør at barnet blir mindre frustrert, det reduser gråt og unødvendige misforståelser dere imellom, sier kursholder i babytegn, Christina Eng Hauge. Men professor er usikker på hvor nødvendig det er.

<b>BABYTEGN: </b>Christina Eng Hauge holder foreldrekurs i babytegn. Til daglig kommuniserer hun og sønnen Adam med babytegn, også kjent som tegn til tale.
BABYTEGN: Christina Eng Hauge holder foreldrekurs i babytegn. Til daglig kommuniserer hun og sønnen Adam med babytegn, også kjent som tegn til tale. Foto: Eva Rose
Sist oppdatert

− Babytegn gjør at barnet blir mindre frustrert, det reduser gråt og unødvendige misforståelser dere imellom. Du vil få et innblikk i hva babyen tenker på, føler og ønsker, sier tobarnsmoren Christina Eng Hauge. Hun begynte med babytegn da den eldste sønnen var baby for snart sju år siden.

I dag praktiserer hun det daglig sammen med sønnen Adam på 17 måneder. Ifølge moren kan allerede rundt 70 tegn.

Men interessen for tegnspråk oppsto før hun ble mor selv. For snart ti år siden studerte hun pedagogikk og tegnspråk og etter utdannelsen jobbet hun en periode i en tegnspråklig barnehage.

− Jeg har lenge vært fascinert av tegnspråk, akkurat som andre interesserer seg for fransk og spansk. I babytegn brukes de samme tegnene som i tegnspråk, sier hun til klikk.no

Les også: «Mammahjertet er stort og empatisk, men også fylt av angst, frykt, skrekk og selvpisking».

Kan styrke språket

I mange år har hun brukt fritiden sin på å lære foreldre å bruke babytegn. Nå har det blitt en fulltidsjobb og hun holder kurs i babytegn på nett.

Christina Eng Hauge holder kurs i babytegn.
Christina Eng Hauge holder kurs i babytegn. Foto: Eva Rose

− De fleste som kommer på kurs har barn i alderen fire måneder til to år. Her lærer foreldrene hvordan de kan kommunisere med barnet med tegn i tillegg til tale. Barnet kan lære å gjøre seg forstått med tegn før det kan snakke. Allerede fra seks til ni måneders alder kan barnet begynne å bruke tegn til tale og fortelle hva det ønsker, sier Hauge, som understreker at det brukes talespråk samtidig for å forsterke språket til barnet.

Ved å bruke babytegn blir foreldrene mer bevisst på hvordan de kommuniserer med babyen, noe som kan styrker språket. Hun opplever at spesielt barn i alderen ett til to år har så mye på hjertet som de ikke får uttrykt.

– I denne alderen opplever foreldre mye trass, som ofte handler om misforståelser. Det kan være de blir rasende på grunn av de får feil sokker, men så klarer de ikke å uttrykke det. Da er det kjekt å bruke babytegn så de lettere blir forstått. Ikke minst gir det et unikt blikk inn i barnas indre liv, mener hun.

– Jeg er opptatt at babytegn ikke skal være nok en ting du må gjøre, men noe morsomt og nyttig du kan gjøre sammen med babyen din i permisjonstiden.

Bruker tegn i barnehagen

Gry Kathrine Sandnes er pedagogisk leder i Sætreskogen barnehage. Hun bruker tegn til tale hver eneste dag på jobb, som et hjelpemiddel i kommunikasjonen med de yngste barna.

– Jeg opplever daglig at barn kommer bort til meg og viser tegnet for «lei seg» hvis andre barn gråter, forteller hun.

Det hele startet med at hun for mange år siden gikk på et tegn til tale-kurs for barn med spesielle behov. Så, for fire år siden begynte det en ettåring på avdelingen hennes som hadde blitt introdusert for tegn til tale allerede fra spedbarnsalder.

– Han hadde ikke talespråk ennå, men en dag vi var ute sammen var det tydelig at han ville fortelle meg noe. Han tok først hånden opp mot øret, så laget han et «nebb» med pekefingeren og tommelen, for så å peke opp i et tre. Da jeg sa: «åh, hører du en fugl oppe i treet?», strålte han og nikket til meg. Da skjønte jeg at dette virkelig var noe vi måtte jobbe mer med, sier hun.

FRUSTRTERT: Å skjønne hva som plager en frustrert baby er neimen ikke lett. Babytegn kan hjelpe deg, mener Christina Eng Hauge.
FRUSTRTERT: Å skjønne hva som plager en frustrert baby er neimen ikke lett. Babytegn kan hjelpe deg, mener Christina Eng Hauge. Foto: Getty Images

Siden den gang har tegn til tale blitt implementert i barnehagens pedagogiske opplegg.

– Jeg er så heldig å jobbe i en barnehage der det er lett å få med seg både ledelse og øvrig personale på nye idéer, og flere ansatte har siden den gang vært på tegn til tale-kurs.

Les også: Barnehagestyrerens takk.

Reduserer utfordrende atferd

Gry Kathrine Sandnes er pedagog i Sætreskogen barnehage der de har tatt i bruk tegn til tale.
Gry Kathrine Sandnes er pedagog i Sætreskogen barnehage der de har tatt i bruk tegn til tale. Foto: Privat

Sandnes mener det er viktig å finne måter å hjelpe de minste barna til å kommunisere på før talespråket er på plass. De starter med tegn til tale fra ettårsalder, altså når de fleste barna starter i barnehagen.

– Vi ser at mange barn er frustrerte før talespråket er på plass, og vi opplever at tegn til tale hjelper på dette. Vår erfaring er at utfordrende atferd ofte reduseres i takt med at de får mulighet til å gjøre seg forstått. Det er fantastisk å se hvordan barna lyser opp når vi skjønner det de ønsker å formidle.

Tegnet for «ferdig» er gjerne det tegnet barnehagen starter med. Det brukes konsekvent når barna sitter ved matbordet og ser ut til å være forsynt.

– Erfaringsmessig tar det ikke mange uker før de fleste barna bruker dette tegnet for å si i fra at de vil ned fra stolen. Deretter lærer de med de tegn som «stopp» og «lei seg». Når tegnene for følelser og behov er i bruk, går vi over til å jobbe med tegn i forhold til tema, som for eksempel «kylling» før påske.

Hun forteller at de utelukkende har fått positive tilbakemeldinger fra foreldre på at de bruker tegn i barnehagen. Foreldresamarbeidet er viktig i denne sammenhengen.

– Vi pålegger selvfølgelig ingen å bruke tegn, men vi gir foreldrene mulighet til å lære tegnene samtidig med barna, ved at vi fokuserer på «ukas tegn». Hvis barna er vant med konkrete tegn hjemmefra, tilpasser vi våre tegn, slik at de samsvarer.

– Vi får stadig tilbakemeldinger fra foreldre om at barna også bruker tegn hjemme for å gjøre seg forstått, sier hun.

Les også: 15 smar­te hverdagstips og triks som gjør li­vet med barn enk­le­re.

Babytegn er et steg på veien til å lære seg talespråk.

Barn under to år har evnen til å kommunisere, men trenge tid for å trene opp talespråket.

Det er derimot lettere for å kontrollere hender og armer. Babyer kan vinke og peke lenge før de kan snakke.

For en baby er det lettere å gjenkjenne en bevegelse enn en lyd, og enklere å utføre tegn enn å tale.

Babyer er i stand til å bruke tegn fra 6–9 måneders alder, men forstår tegn enda tidligere.

Foreldre kan dermed ha mer eller mindre ordentlige samtaler med barnet sitt lenge før han eller hun har lært talespråk. I stedet for å gråte for å oppnå noe, mens foreldrene gjetter hva det er, kan babyen gi beskjed om at hun eller han er sulten, tørst, kald eller redd.

Babyen vil oppleve å forstå og bli forstått i tidlig alder. Dette gir en sterk, men naturlig utvikling av barnets sosiale, reflekterende og språklige evner.

Kilde: Boken Babytegn - åpne barnets verden, Cappelen Damm

Se mer
Hanne Gram Simonsen er professor emeritus i lingvistikk ved Universitetet i Oslo.
Hanne Gram Simonsen er professor emeritus i lingvistikk ved Universitetet i Oslo. Foto: Universitetet i Oslo

Er det nødvendig?

– Vi vet at tegn til tale er nyttig og nødvendig blant annet for barn med kognitive vansker, Downs syndrom og for barn som har problemer med å artikulere. Men for de aller fleste barn som har normal språkutvikling er ikke dette nødvendig, sier Hanne Gram Simonsen, professor emeritus i lingvistikk ved Universitetet i Oslo, som har forsket på barns språkutvikling.

Hun mener det aller viktigste du som voksen kan gjøre er å snakke mye med barnet, være til stede i kommunikasjonen og fange opp barnets signaler.

– Så jeg mener man må kunne spørre hvor nødvendig det er å bruke babytegn. Det er absolutt ikke skadelig, men jeg kan ikke se at det er spesielt viktig. Nå for tiden pålegges foreldre så mange krav til å gjøre ting «riktig», at de kan tro at de må følge alle mulige kurs for å gi barna sine en god utvikling. Jeg er redd for at det gjør foreldre usikre, og mener at det kanskje er grenser for hva vi bør pålegge nybakte foreldre.

– Ja, små barn blir frustrerte når de ikke får sagt det de ønsker, men det blir de også av å ikke kunne gå, uten at vi behøver å sette inn spesielle tiltak av den grunn.

Hun understreker betydningen av å snakke samtidig når man viser barnet de ulike babytegnene.

– Det er viktig å bruke alle kommunikasjonskanaler, å vise barnet emosjoner ved å vise ansiktet og bruke ulike stemmeleie ut fra hva som blir sagt. Det er også fint å vise barnet hva du mener ved peke på de ulike tingene, sier professoren.

Hun har forståelse for at noen foreldre og barnehagelærere brenner for dette, og understreker at hun ikke har noe imot bruk av babytegn.

TEGN PÅ HATT: Det er viktig med øyekontakt når dere bruker tegn, men i en hverdag med baby er ikke det alltid enkelt! Hvis babyen kjenner et tegn dere har brukt sammen flere ganger før, kan du bruke det tegnet i babyens synsfelt. Da får han det med seg likevel.
TEGN PÅ HATT: Det er viktig med øyekontakt når dere bruker tegn, men i en hverdag med baby er ikke det alltid enkelt! Hvis babyen kjenner et tegn dere har brukt sammen flere ganger før, kan du bruke det tegnet i babyens synsfelt. Da får han det med seg likevel.

– Men satt i system mener jeg dette blir litt i overkant hvis foreldre tror dette er noe som er nødvendig. Det holder helt fint å følge magefølelsen og snakke med barnet på en normal måte.

Framgangsmåte for å oppnå oppmerksomhet:

1. Du får øyekontakt med babyen din.

2. Du peker på kosedyret, henter fram bamsen, eller noe annet, babyen og du ser på bamsen samtidig, men sier ikke noe med stemmen.

3. Dere ser på hverandre og får øyekontakt igjen.

4. Du bruker tegnet BAMSE mens du stadig har øyekontakt.

Kilde: Boken Babytegn – åpne barnets verden

De daglige tegnene

Med tegn kan du involvere babyen din i større grad i det dere gjør, noe som kan bidra til å redusere babyens frustrasjon. Hun kan nå bruke tegn i stedet for å gråte når hun vil ha noe eller når det er noe hun ikke forstår.

Ideer til hvordan du kan bruke tegnene:

- Bruk tegnet for BLEIE hver gang dere bytter bleie. Det vil hjelpe babyen din til å være rolig og samarbeidsvillig, fordi hun forstår hva som skjer.

- Hvis babyen gjør tegnet for MELK, kan du svare henne: «MELK? Du har rett, nå skal du få MELK!»

- Spør «Vil du ha SMOKK?» før du gir den til babyen din.

- Bruk de daglige tegnene om andre enn babyen også som «Se der! Pappa VÅKNER» eller «Mamma SOVER i SENGEN.»

- Start og avslutt dagen med «GOD MORGEN» og «GOD NATT».

Denne saken ble første gang publisert 03/08 2021, og sist oppdatert 03/08 2021.

Les også