Feberfantasier hos barn

Dette bør du vite om feberfantasier hos barn

Feberfantasier er vanligvis ikke farlig, men følg likevel med på allmenntilstanden.

<b>FEBERFANTASIER HOS BARN</b>: Ved høy feber kan barn oppleve feberfantasier og hallusinasjoner, og vanligvis er det helt ufarlig.
FEBERFANTASIER HOS BARN: Ved høy feber kan barn oppleve feberfantasier og hallusinasjoner, og vanligvis er det helt ufarlig. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Både barn og voksne kan oppleve feberfantasier og hallusinasjoner ved høy feber.

SSDet skyldes sannsynligvis at den høye kroppstemperaturen gir hjernen problemer med å sortere virkeligheten fra fantasier og drømmer.

Feberfantasier er hallusinasjoner eller sanseopplevelser uten at det foreligger en ytre påvirkning av sanseorganet. Du kan høre og se ting som ikke eksisterer.

Feberfantasier er i seg selv hverken uvanlig eller farlig.

Feberfantasier hos barn

– Det er vanligst at barn får feberfantasier ved høyere temperatur enn 40 grader, sier privatpraktiserende barnelege hos doktorbarnegod.no, Annette Resch.

Dette kan vise seg på flere måter:

– Barnet forteller gjerne om, eller reagerer på ting som det ser for seg, men som ikke er virkelig, eller de kan synge rart eller oppføre seg anderledes enn vanlig, forteller barnelegen.

Resch sier at symptomene raskt bør gli over når temperaturen går ned, gjerne som en respons på febernedsettende medikament eller av seg selv.

Cecilie Revhaug, overlege og spesialist i barnesykdommer, har PhD i barnemedisin og jobber på barneklinikken på Sykehuset Telemark.

– Generelt vil høyere feber kunne gi feberfantasier som symptom. Da er det viktig å følge med på om barnet virker forvirret og mentalt påvirket, eventuelt irritabel eller sløv - det kan være alvorlige symptomer, understreker hun.

Les også: Fødselslegen advarer: Ikke overse kvinnene

Hallusinerer og fantaserer

Resch forteller at når barn får feber, er det mange som også får veldig mange drømmer og fantasier i tillegg. Man tror dette kan skyldes at hjernen blir mer reaktiv for sanseinntrykk.

  • Feberfantasier hos barn er i seg selv ikke farlig eller noe å bekymre seg over, men det er lurt å trygge barnet om det er redd og passe på at ikke barnet går, skader seg eller handler på bakgrunn av feberfantasiene.
  • Sørg for at det er kjølig i rommet. Hjelp feberen raskere ned ved å kle av barnet, legge en kald klut på pannen og bare ha et lett teppe over. Men pass på at barnet ikke fryser.
  • Gi eventuelt febernedsettende når barnet har feber eller feberfantasier.
  • Forsøk å få i barnet væske og ernæring, slik at infeksjonen også bekjempes.
  • La barnets allmenntilstand være en guide til om du trenger å kontakte lege eller ikke.
  • Dersom barnet har mye bevissthetsendringer og du lurer på om det er greit, ta kontakt med helsepersonell.

(Råd fra barnelegene Annette Resch og Cecilie Revhaug)

Se mer

– Hjernen har kanskje vanskeligere for å skille mellom virkelig og uvirkelig når den er oppvarmet under feber. Man kan tenke seg at nevronene i hjernen som egentlig ikke er utsatt for reelle sanselige påvirkninger, lettere fyrer, og gjør at andre deler av hjernen tror det skyldes reelle påvirkninger fra verden rundt oss, sier hun.

Feber gjør også at hjernen har lavere terskel for kramper når den blir varmet opp under feber.

Feberfantasier kan ligge i genene

Resch forteller at forskerne er usikre på årsaken til feberfantasier, både hos barn og voksne.

– Men man kan tenke seg at inntrykk som hjernen får eller har fått tidligere kan blande seg lettere når hjernen og resten av kroppen er i full gang med å takle en febersykdom, sier hun.

Ifølge barnelegen viser forskning at barn i større grad, og oftere enn man har trodd, har hallusinasjoner.

– Man tror at mye av dette tidligere er blitt forklart med barnets livlige fantasi og deres noe mindre evne til å forstå verden slik vi gjør det, sier Resch videre.

At barn ofte har imaginære venner og veldig livlig fantasi som gjør at de kan se for seg de mest grufulle og fantastiske ting, og være ganske overbeviste om at det er slik, vil sannsynligvis forsterkes når barnet har feber, mener barnelegen.

Hun forteller samtidig at også gener kan ha noe å si for hvor lett barnet får feberfantasier.

– Det er ofte slik at i familier med barn der feberfantasier, feberkramper eller natteskrekk oppstår, finnes det også nære slektninger som hadde dette da de var små, sier hun.

Det som er sikkert er at jo høyere feber barnet har, jo større sannsynlighet er det for feberfantasier, ifølge Revhaug.

Les også: (+) Er det greit å glede seg til livet etter barselpermisjonen?

Førskolebarn mest utsatt

Revhaug forteller at det ikke finnes mye kjent forskning på feberfantasier og barn.

– Feber er mer vanlig hos førskolebarn, siden de er i en fase hvor de jobber med å modne immunforsvaret og får infeksjoner, så det vil sannsynligvis være mer vanlig i den aldersgruppen. Samtidig er feberfantasier noe eldre barn også kan få, sier barnelegen.

Resch hevder at barn mellom 2 og 10 år utviklingsmessig er i en periode der de gradvis skal forstå hva som er en del av den fysiske virkelige verden og hva som er fantasi eller drøm og tanker.

– Dette er ikke alltid helt sortert for mellomstore barn, og i nyere forskning har man funnet at mange barn i korte perioder også har hallusinasjoner i reell forstand også uten at de har feber, sier hun.

Barnet allmenntilstand

Resch understreker at det er viktig at foreldre klarer å skille feberfantasier fra det at barnet blir så dårlig av sykdommen at det eventuelt mister bevisstheten eller blir så sløvet at bevisstheten endres.

– Feberfantasiene i seg selv er ikke farlige, men det kan gjøre at barn blir engstelige eller gir utrykk for utrygghet når de kjenner at de får feber ved senere anledninger, fordi de opplevde feberfantasiene som så ubehagelige at de ønsker å unngå det, sier hun.

Dersom foreldrene er utrygge på barnets bevissthetsnivå eller andre ting i forbindelse med en febersykdom, råder Resch å kontakte lege.

- Det viktigste for foreldrene er å overvåke barnets allmenntilstand og passe på å kontakte lege dersom barnet blir veldig dårlig eller slapt, dehydrert eller alvorlig påvirket av sykdommen på annet vis, sier barnelegen.

Les også: Legene er brutalt ærlige med foreldrene. Men så overrasker Dominika (1) alle

Selv om feberfantasiene vanligvis ikke gir grunn til bekymring, kan det være et tegn på at sykdommen påvirker barnet ganske kraftig.

– Det kan være vanskelig å unngå feberfantasier, men hvis man gir febernedsettende raskt og først og fremst kler av barnet for å kjøle ned når feberen er som høyest, kan man unngå forverring eller nye episoder, tipser Resch.

Om barnet plutselig får feberkramper, har ikke dette noen kjent sammenheng med feberfantasier, ifølge Revhaug.

– Feberkramper kommer i det temperaturen stiger, fantasier kommer mer når feber er høy. Dersom et barn ikke har andre problemer med feber, for eksempel at det ikke får i seg væske, så trenger man ikke bruke febernedsettende medisiner, sier hun.

Revhaug understreker samtidig at det er viktig å huske på at alle barn med feber som er under 3 måneder skal ses av lege og vurderes.

– Immunforsvaret er umodent, infeksjoner kan være livstruende. Som oftest er det virus og ufarlige ting, men det skal vurderes, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 12/06 2017, og sist oppdatert 13/03 2022.

Les også