Nattesvette hos barn

Nattesvette hos barn er vanlig

Men dette bør du være oppmerksom på.

NATTESVETTE HOS BARN: - Det at barn svetter om natten kan ha ulike årsaker. Mareritt og voldsomme drømmer, for varmt sovemiljø og for mye påkledning er vanlige årsaker.
NATTESVETTE HOS BARN: - Det at barn svetter om natten kan ha ulike årsaker. Mareritt og voldsomme drømmer, for varmt sovemiljø og for mye påkledning er vanlige årsaker. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Nattesvette er vanlig hos babyer og barn, og mange svetter så mye om natten at både pysj og sengetøy blir vått. Barn kan føles kalde samtidig som de er våte av svette, og da kan det være vanskelig å vite om pysjen bør være av eller på.

- Noen barn svetter så mye at de våkner av det, eller at de senere på natten blir kalde når svetten har begynt å fordampe. Det kan føre til urolig og forstyrret søvn, forteller Annette Resch, barnelegen bak Doktor Barnegod.

Nattesvette hos barn

Forskjellen på et barn som er varmt og et barn som er for varmt er at barnet som er for varmt kjennes varmere allerede tidlig på natten, før det har kommet i dyp søvn.

Småbarn har også forholdsmessig flere svettekjertler i huden enn voksne og større barn, noe som også øker sjansene for nattesvette.

- Det at barn svetter om natten kan ha ulike årsaker. Mareritt og voldsomme drømmer, for varmt sovemiljø og for mye påkledning er vanlige årsaker. Barn svetter dessuten mer enn voksne om natten fordi de har lengre perioder med dyp søvn, forklarer Resch.

Nattesvette som forstyrrer søvnen

Iram Hussain er fastlege ved Vollen legekontor i Asker. Han opplever ikke nattesvette hos barn som en vanlig problemstilling foreldre oppsøker lege for, men anbefaler at man tar kontakt om barnet svetter såpass at det forstyrrer søvnen.

De minste klarer ikke selv å kaste av seg teppe eller dyne for å regulere kroppstemperaturen, og det er derfor viktig at du ofte sjekker om barnet er for varmt eller for kaldt.

Noen barn kan lett bli veldig svette og varme i det de sovner inn, eller i periodene med dyp søvn.

- Dette skyldes at små barn og babyer har et umodent nervesystem og reguleringsmekanisme for varme og kroppstemperatur, og dermed har de problemer med selv å regulere om de er for varme eller for kalde, forklarer Resch.

Les også: Gode leggerutiner for babyen

Lue for varmeregulering

Hun mener at særlig nyfødte og spedbarn som hovedregel bør bruke lue hele døgnet fordi varmetapet er størst fra hodet.

- En lue regulerer varmen godt, og om barnet er varmt vil temperaturen raskt normaliseres når luen tas av. Når barnet ikke lenger er for varmt kles luen på igjen for å holde på varmen, sier barnelegen.

Slik sjekker du barnets temperatur

Den beste måten å sjekke dette på er ved å forsiktig kjenne etter i nakken. Da kan du sammenlikne den temperaturen du kjenner i nakken med temperaturen på barnets hånd eller fot. Dette gir vanligvis et meget godt inntrykk av om barnet er for varmt eller for kaldt.

- Er temperaturen i nakken er varm og tørr eller til og med svett, og hender og føtter er gode og varme, kan man med fordel lette litt på teppet eller dynen, eller løsne litt på nattøyet.

- Er nakken er varm og tørr, og hender og føtter er kjølige, har barnet passe på seg.

- Er nakken svett og varm, og hender og føtter er iskalde, kan det være første tegn på feber.

- Er hender og føtter iskalde, mens nakken er varm, kan man med fordel legge mer over, og eventuelt bruke votter og lue på de minste.

Kilde: Annette Resch og Iram Hussain

Premature har enda større problemer med temperaturreguleringen fordi de også har tynnere hud og mindre underhudsfett. Det betyr mindre isolasjon enn de barna som er født med normal fødselsvekt til termin.

Bomull best mot nattesvette

Hun minner om at babyer ikke skal ha like kalde soverom som eldre barn.

- Det er viktig at babyer som ligger på foreldrenes soverom ikke utsettes for de iskalde soveromstemperaturene som en del voksne nordmenn synes å nyte.

Det er viktig å regulere innetemperaturen, bruke en lettere pysj om sommeren enn vinteren. Barnet blir avkjølt når det svetter, og kan derfor begynne å fryse.

Unngå klesstoff med silke eller ull på natten.

- Bomull er best, sier Hussain.

Kontakt lege om barnet plages av nattesvetten

Nattesvette alene er vanlig og i seg selv ikke farlig. Det viktigste er å lære seg å kjenne den enkelte babyen eller barnet. Dersom barnets vanlige mønster endres vesentlig er det lurt å være ekstra oppmerksom.

- Nattesvette sammen med vekttap og feber kan være tegn på alvorlig sykdom. Lege bør kontaktes om barnet virker plaget av nattesvette og våkner av natten på grunn av dette, eller hvis det forekommer tilleggssymptomer, forklarer Hussain.

Han får støtte av Resch, som påpeker at endringer i barnets eget mønster ofte er en god rettesnor på om noe er galt.

- Det er viktig å legge merke til om barnet har feber, tunge surklelyder i pusten under søvn, gisper, har pustepauser eller andre symptomer på sykdom. Ved slike tegn bør man kontakte lege for å avklare om det dreier seg om normale varianter, eller om det kan være tegn på alvorlig sykdom hos barnet, sier hun.

Les også: Alt om penicillin og antibiotika til barn

Kontakt legen om du er i tvil

Om det føles utrygt å legge seg dersom barnet har endret mønster som beskrevet over, kan det være lurt å ta barnet til legen før natten, eller sette på en vekkeklokke slik at man kan stå opp oftere for å sjekke barnet dersom man er redd for at barnet brygger på noe.

- For nyfødte og spedbarn bør man være obs på symptomer som tett nese, svært uregelmessig pust, uttalt slitenhet på dagtid i våkenperioder, gispelyder fra pusten eller at babyen puster med åpen munn. Da bør legen kontaktes for en konsultasjon, forklarer Resch.

I sjeldne tilfeller kan nattesvette også være et symptom på leukemi, autoimmun sykdom eller andre sjeldnere medisinske tilstander.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning