Røde prikker på barnets hud

Årsakene til røde prikker på barnas hud

Røde prikker i ansiktet til barnet eller på barnets hud kan skyldes flere sykdommer.

RØDE PRIKKER PÅ BARN: Røde prikker i ansiktet, på kinn eller kroppen skyldes sjelden en alvorlig sykdom. Det finnes imidlertid flere potensielle årsaker til de røde prikkene. Foto: Gettyimages.
RØDE PRIKKER PÅ BARN: Røde prikker i ansiktet, på kinn eller kroppen skyldes sjelden en alvorlig sykdom. Det finnes imidlertid flere potensielle årsaker til de røde prikkene. Foto: Gettyimages.
Publisert Oppdatert

Når barnet er sykt kan det gjerne være vanskelig å nøste opp i hva det er som egentlig plager han eller henne.

Om huden i tillegg plutselig blir full av røde prikker, frykter mange foreldre ofte det verste. Men at barn får røde prikker på huden, er ifølge Annette Resch, privatpraktiserende barnelege ved Doktor Barnegod, ganske vanlig.

- Barn har meget reaktiv hud og en ser raskt merker og røde prikker av ymse slag på huden deres. Avhengig av alder, vil barn lett få prikker på huden av ulike årsaker, sier Resch.

Røde prikker på barnets hud

Henrik Døllner, førsteamanuensis ved Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer ved NTNU, forteller at røde prikker kan være mange forhold, fra infeksjoner med virus og bakterier til allergier og andre sykdommer.

- Det er veldig mange typer, men bare noen få representerer akutt, farlige sykdommer, sier Døllner.

Ifølge Resch er de vanligste sykdommene som kan føre til røde prikker på barnehuden skarlagensfeber, vannkopper og den 4. og 5. barnesykdommen.

Tidligere var meslinger og røde hunder hyppige infeksjoner med utslett hos norske barn, men det ser vi ikke mer på grunn av høy vaksinasjonsdekning, understreker Døllner.

- Derimot ser vi utslett som utløses av en rekke andre virus, men disse hører av merkelige grunner ikke inn under barnesykdommene som sådan. Det er likevel samme mekanismer og type sykdom, opplyser han videre.

Mistenker du allergi, kan det være verdt å merke seg at barn under to år veldig sjelden er utsatt for allergier, hevder Resch.

- Stort sett må barnet være eksponert for et allergen, et stoff som gir allergi, og immunsystemet må ha en viss modenhet i utvikling for at kroppen og immunapparatet har evnen til å reagere med en “ekte” allergisk reaksjon, forklarer barnelegen.

Vanlige årsaker til røde prikker

Selv om barnet får røde prikker på huden, trenger det altså ikke bety at det har en sykdom. Røde prikker i huden på barn som er større enn de minste babyene, fra ett til tre år, er ofte forårsaket av infeksjoner.

- Man har en rekke barnesykdommer; vannkopper, den 4. og den 5. barnesykdom, skarlagensfeber med mer som alle kan gi røde prikker av ulik art, opplyser Resch.

I tillegg har man varmeutslett, atopisk eksem, andre utslett som ikke er forårsaket av virus eller bakterier, men kanskje såpemidler eller ull rett på huden.

- Det er verdt å merke seg om utslettet klør, om barnet i tillegg har feber, eller nettopp har hatt feber, og om utbredelsen på utslettet. Da er det lurt å notere seg hvor det startet og hvordan det bredte seg til andre deler av huden. Disse tilleggsymptomene kan gi en pekepinn om hva som er årsaken til sykdommen, understreker barnelegen videre.

Slik sjekker du om prikkene er farlige

Det som gjerne er det viktigste for foreldre å vite er om de røde prikkene på barnehuden indikerer en farlig infeksjon.

Når barnet blir sykt

Tegn og symptomer verdt å notere seg når barnet blir sykt:

Feber, varighet, prikker, utseende, utbredelse, kløe, ikke kløe, svette, allmenntilstand.

Har noen i omgivelsene lignende symptomer eller andre symptomer?

- For foreldre kan det være verdt å spørre i barnehagen om andre også er blitt syke, og om de vet hvilken smittsom sykdom som går nå. Dette vet de ofte mer om enn det man tenker på når man er hjemme med et sykt barn og ikke finner ut hva det kan dreie seg om, opplyser barnelege Annette Resch.

- Røde prikker kan en sjelden gang være uttrykk for alvorlig infeksjon, for eksempel med meningokokker som kan gi blodforgiftning og hjernehinnebetennelse. Her kan røde prikker være petekkier som er små blødninger i huden, sier Døllner.

Ifølge Resch er dette rødlilla prikker i huden.

For å sjekke om prikkene kan være tegn på hjernehinnebetennelse, kan du ta glasstesten.

Testen utføres ved å trykke et glass mot barnets hud, og dersom prikkene ikke forsvinner når glasset presses mot huden, kan det være at barnet har petekkier.

- Hvis det i tillegg har feber, er allment påvirket og har nakkestivhet, så må man kontakte lege raskt, understreker Resch.

Andre prikker det kan være greit å skille ut, er vannkopper som er veldig smittsomt og farlig for gamle, kronisk syke og små babyer og gravide som ikke har gjennomgått infeksjon med vannkopper tidligere.

- Vannkopper kan gi alvorlige komplikasjoner, og dersom barnet er meget sykt og man trenger å ta kontakt med legevakt eller sykehus, skal man alltid varsle om at det muligens er vannkopper, for at barnet skal tas imot på isolat når det kommer, og ikke smitte andre, sier barnelegen videre.

Tips til foreldre

Resch og Døllner har følgende tips til foreldre som bekymrer seg for de røde prikkene på barnehuden:

- Hos barn med røde prikker, bør du først vurdere allmenntilstand og måle feber. Hvis barnet er i dårlig form og spes hvis prikkene ikke forsvinner ved glasstest, må lege kontaktes raskt.

- Hvis barnet ikke er så dårlig og det ikke er petekkier kan man tenke på en rekke andre tilstander.

- Noter deg hvordan den første røde prikken utviklet seg, om den bare var en bitteliten rød prikk, og om den utviklet seg mer og etterhvert lignet mer på en liten kvise eller blemme, fylt med puss eller blank væske.

- Kom det kom flere? Er de er hevet fra huden rundt eller i samme nivå som resten av huden? De kan være forbundet med kløe, og flassing og tørrhet i huden, eller ikke.

- Hvor på kroppen utslettet begynner og hvordan det brer seg, kan gi informasjon om hva som er årsaken.

- Utseende og forskjeller er viktig når man skal skille ulike røde prikker i huden fra hverandre og avgjøre hvilken diagnose man snakker om.

- Feber eller fravær av feber og andre følgesymptomer kan også være avgjørende.

- Hvis du ikke finner ut hva det kan være på egenhånd, eller barnet blir så dårlig i allmenntilstanden at du trenger å kontakte lege, vil legen spørre om alle disse tingene for å avgjøre diagnosen og videre behandling.

- Ofte finner du gode bilder på nettet, men å søke på nettet kan også være veldig vanskelig siden mange sykdommer med små, røde prikker og feber ligner på hverandre.

- Det er mange andre virus, for eksempel entero-virusgruppen om sommer eller høst som gir mange forskjellige former for utslett og røde prikker, feber, mageplager og andre plager. Det kan være vanskelig å finne ut nøyaktig hvilken infeksjon det er.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning