Røde prikker på barnets hud

Har barnet ditt røde prikker på huden? Dette kan det være!

Røde prikker i ansiktet til barnet eller på barnets hud kan skyldes flere sykdommer.

Prikker på barnets hud kan være harmløse, men de kan også bety alvorlig sykdom.
Prikker på barnets hud kan være harmløse, men de kan også bety alvorlig sykdom. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Når barnet er sykt kan det gjerne være vanskelig å nøste opp i hva det er som egentlig plager han eller henne. Om huden i tillegg plutselig blir full av røde prikker, frykter mange foreldre ofte det verste. Men at barn får røde prikker på huden, er ifølge Annette Resch, privatpraktiserende barnelege og spesialist i pediatri ved Doktor Barnegod, ganske vanlig:

- Barn har meget reaktiv hud og en ser raskt merker og røde prikker av ymse slag på huden deres. Avhengig av alder, vil barn lett få prikker på huden av ulike årsaker, sier Resch.

Les også: Småbarnsforeldre; drit i date night!

Røde prikker på barnets hud

Henrik Døllner, førsteamanuensis ved Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer og professor i pediatri ved NTNU, forteller at røde prikker kan oppstå av flere forskjellige årsaker, som infeksjoner med virus og bakterier til allergier og andre sykdommer.

- Det er veldig mange typer, men bare noen få representerer akutt, farlige sykdommer.

Ifølge Resch er de vanligste sykdommene som kan føre til røde prikker på barnehuden skarlagensfeber, vannkopper og den 4. og 5. barnesykdommen.

- Tidligere var røde hunder en hyppig infeksjon med utslett hos norske barn, men det ser vi ikke mer på grunn av høy vaksinasjonsdekning, understreker Døllner.

Det samme har vært tilfelle for meslinger, men som kjent har det har vært en økning i tilfeller i Europa og Norge den siste tiden.

Les også: Dette er grunnen til at meslinger kan være farlig

- Derimot ser vi utslett som utløses av en rekke andre virus, men disse hører av merkelige grunner ikke inn under barnesykdommene som sådan. Det er likevel samme mekanismer og type sykdom, opplyser han videre.

Mistenker du allergi, kan det være verdt å merke seg at barn under to år veldig sjelden er utsatt for allergier:

- Stort sett må barnet være eksponert for et allergen, et stoff som gir allergi, og immunsystemet må ha en viss modenhet i utvikling for at kroppen og immunapparatet har evnen til å reagere med en “ekte” allergisk reaksjon, forklarer Resch.

Vanlige årsaker til røde prikker

Selv om barnet får røde prikker på huden, trenger det altså ikke bety at det har en sykdom. Røde prikker i huden på barn fra ett til tre år, er ofte forårsaket av infeksjoner.

- Man har en rekke barnesykdommer; vannkopper, den 4. og den 5. barnesykdom, skarlagensfeber med mer som alle kan gi røde prikker av ulik art. I tillegg har man varmeutslett, atopisk eksem, andre utslett som ikke er forårsaket av virus eller bakterier, men kanskje såpemidler eller ull rett på huden, opplyser Resch.

- Det er verdt å merke seg om utslettet klør, om barnet i tillegg har feber, eller nettopp har hatt feber, og om utbredelsen på utslettet. Da er det lurt å notere seg hvor det startet og hvordan det bredte seg til andre deler av huden. Disse tilleggsymptomene kan gi en pekepinn om hva som er årsaken til sykdommen, understreker barnelegen videre.

Les også: Gråter barnet når du går? Gjør dette!

Når barnet blir sykt

Tegn og symptomer verdt å notere seg når barnet blir sykt:

Feber, varighet, prikker, utseende, utbredelse, kløe, ikke kløe, svette, allmenntilstand.

Har noen i omgivelsene lignende symptomer eller andre symptomer?

- For foreldre kan det være verdt å spørre i barnehagen om andre også er blitt syke, og om de vet hvilken smittsom sykdom som går nå. Dette vet de ofte mer om enn det man tenker på når man er hjemme med et sykt barn og ikke finner ut hva det kan dreie seg om.

Kilde: Barnelege ved Doktor Barnegod, Annette Resch

Slik sjekker du om prikkene er farlige

Det som gjerne er det viktigste for foreldre å vite, er om de røde prikkene på barnehuden indikerer en farlig infeksjon.

- Røde prikker kan en sjelden gang være uttrykk for alvorlig infeksjon, for eksempel med meningokokker som kan gi blodforgiftning og hjernehinnebetennelse. Her kan røde prikker være petekkier som er små blødninger i huden, sier Døllner.

Ifølge Resch er dette rødlilla prikker i huden. For å sjekke om prikkene kan være tegn på hjernehinnebetennelse, kan du ta glasstesten. Testen utføres ved å trykke et glass mot barnets hud, og dersom prikkene ikke forsvinner når glasset presses mot huden, kan det være at barnet har petekkier. I så fall bør lege oppsøkes umiddelbart.

Denne saken ble første gang publisert 12/11 2016, og sist oppdatert 06/09 2019.

Les også