Grilling

Slik renser du grillristen

Å rense grillristen er ikke akkurat den oppgaven man kaster seg over etter at grillingen er ferdig.

KRYSTALLSODA: Bløtlegg risten i krystallsoda. Da blir den ren.
KRYSTALLSODA: Bløtlegg risten i krystallsoda. Da blir den ren. Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert
POSE: Har du ikke en balje kan du fylle blandingen i en pose.
POSE: Har du ikke en balje kan du fylle blandingen i en pose. Foto: FOTO: Øivind Lie

Kjøtt , fisk , og grønnsaker blir spredd utover tusenvis av møkkete grillrister i disse dager. Vi har testet metoden som gjør at rista er skinnende ren til neste grillmiddag.

Forskjellige typer

Petter Lein er direktør i futur as , som blant annet importerer gassgriller og utstyr. Han forteller at det i utgangspunktet finnes tre typer grillrister: De forniklede trådristene, de emaljerte tråd- eller støpejernsristene og de rene støpejernsristene.

Emaljerte rister

- På de emaljerte og til en viss grad de forniklede skal du være litt forsiktig med messingbørster og andre røffe metoder. Her blir det fort riper i overflaten, og da blir de enda vanskeligere å rengjøre neste gang. Her er det smart å la rista ligge en god stund i såpevann og deretter vaske med en oppvasksvamp. En runde i oppvaskmaskinen kan også gjøre jobben, forklarer Lein.

Støpejernsrister

- Når det gjelder støpejernsrist må du tenke litt på samme måte som med en støpejernspanne, ikke såpevann. Legg et godt grunnlag før du tar den i bruk. Varm opp rista og sette den inn med olje.

- Når den skal renses kan du lukke lokket på grillen, sette på full varme og brenne av i fem minutter. Da har som regel fett og matrester blitt forkullet slik at du bare kan børste det av. På en støpejernrist kan du gjerne bruke messingbørste eller andre mer røffe metoder, avslutter Lein.

Supermetoden

Vi har testet metoden som virker på de skikkelig innsausa ristene. Vi tok utgangspunkt i en forniklet trådrist. Den hadde overvintret med de fastbrente restene fra fjorårets siste grillmiddag. Vi la den i bløt i varmt vann tilsatt en god dose krystallsoda eller malersoda som det også kalles.

Eter et par timer i bløt i en balje, og ørlite grann skrubbing, så ble rista ren.

Har du ikke en stor nok balje kan du bruke en plastpose eller søplesekk, og jo lenger bløtlegging jo lettere går restene av.

Dette er ikke metoden for støpejernsrister siden dette er et svært fettløsende stoff.

Et viktig tips til slutt: Krystallsoda er etsende. Bruk beskyttelsesbriller.

Rekker du ikke å vaske grillristen i dag? Ikke fortvil. Du kan fortsatt bruke grillen til den legendariske øl-kyllingen eller bruke folie til å lage supergod fisk. Er grillen ren er dette måten du banker smak inn i kyllingen på.

LES OGSÅ:

Slik blir blomkålen god

Clotildes nydelige grillspyd

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

FØR og ETTER: Samme rist før og etter bløtlegging.
FØR og ETTER: Samme rist før og etter bløtlegging. Foto: FOTO: Øivind Lie

Les også:

Test av bærbare gassgriller

Slik tenner du opp grillen

Bent Stiansens hemmelige grilltriks

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning