Leca Eføy

LECA EFØY: Stor utepeis med sittegruppe. Kan enten stå ubehandlet eller slemmet i hvitt. Fra Leca. © Foto: Produsenten

Tiden er inne for å forlenge utekveldene på terrassen og kanskje også sitte ute og grille.

En utegrill eller utepeis er tingen for deg som vil kombinere matlaging og komfort, eller bare trenger litt ekstra varme når sommerkvelden har skrudd termostaten ned.

Se vår guide med bilder over.

Prisen på de enkleste utegrillene ligger på rundt 2000 kroner, mens de mer forseggjorte peisene koster litt over 10 000 kroner.

Les også:

Utepeis og utestue

Stein på uteplassen

Utegrill eller peis

Det er en viss forskjell på om du går for en grill eller en peis.

En utepeis er et utendørs ildsted med evne til å spre varme. Mens en utegrill naturligvis har grilling som hovedfunksjon. De fleste av utegrillene er heller ikke egnet til å fyre i.

- Den som bare skal grille, har ikke behov for å kjøpe en utepeis, sie daglig leder i Øst Varmesenter, Truls Wettergren til Klikk.no. - Ønsker man derimot kos og stemning i tillegg, skal man kjøpe seg en utepeis.

Les også: Test av luksusgriller

Wettergren understreker imidlertid at utepeisene først og fremst er beregnet på å gi varme og kos, men med ekstrautstyr er de også velegnet for grilling. Noen leveres også med mulighet for woking.

- Dersom man fyrer i en utegrill, kan det oppstå sprekker i betongen, sier salgsleder hos RKC, Lars Erik Sundby Ekeberg.

- Dersom vi ikke hadde brukt grill i navnet på produktene våre, hadde nok folk fyrt hardere i dem enn det som er forsvarlig.

Les også: Ekspertenes beste grilltips

Girse Exclusiv

GIRSE EXCLUSIV: Dette er en kombinert utepeis og -grill. Leveres i såkalt edelstål. Produseres i Danmark av Girse. © Foto: Produsenten

Leverandører av utepeiser og -griller

RKC, 33 30 88 70

Østlandske Varmesenter, 22 66 65 90

Plantasjen, 66 92 62 00

Varmefag, 64 93 53 99

Krontech, 33 46 09 90

Leca, 22 88 77 00

Året rundt

Utepeisene er kosntruert for å tåle hard fyring, mens utegriller som oftest leveres i en betongblanding.

Begge kan i følge Sundby Ekeberg stå ute året rundt. Han anbefaler imidlertid at man trekker en pressing over, blant annet med tanke på at nedbør vil kunne ha en uheldig effekt på betongen.

Les også: Bærbare gassgriller

Forskriftene

Oppsetting av en utegrill eller -peis er i utgangspunktet verken søknads- eller meldepliktig. Men bygges den for stor og dominerende, vil den kunne komme i konflikt med fritaksbestemmelsene.

Les også: Når er det lov å bygge?

Den må uansett ikke settes opp nærmere nabogrensen enn fire meter .

Brannforskriftene får i utgangspunktet heller ikke betydning for oppsett av utepeis eller -grill.

- Men generelt vil det gjelde aktsomhetsregler, som innebærer at peisen eller grillen ikke skal plasseres slik at den kan antenne treverk, sier senioringeniør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Lars Haugrud, som henviser til reglene for innendørs ildsteder . Disse gir god rettledning for hvordan en utepeis skal settes opp.

Det innebærer at det blant annet må være minimum 30 cm til brennbart materiale.

Les også:

Designgrill som koster

De beste bæremeisene

Slik skal dorullen henge

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!